avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere impotriva solutiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere impotriva solutiei

Am inteles, ca plangerea impotriva solutiei procurorului se face in termen de 20 zile. As vrea sa stiu: se calculeaza 20 zile cu sambete si duminici, sau fara? Va multumesc!
Art. 2781: Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare....

Termenul se calculeaza pe zile libere, nu se ia in calcul prima si ultima zi, iar wekend-ul se se ia in considerare ca o zi obisnuita. Daca ultima zi a termenul este o zi nelucratoare, atunci termenul se prelugeste pana la sfarsitul zilei urmatoare.
20 de zile = 20 de zile calendaristice, deci cu sambete si duminici.
Modul de calcul al termenului este prev de art 186 c.proc.pen.
Art .186 c.proc.pen.
La calcularea termenelor procedurale se porneste de la ora, ziua, luna sau anul mentionat in actul care a provocat curgerea termenului, afara de cazul cand legea dispune altfel.

La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteste ora sau ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ora sau ziua in care acesta se implineste.

Termenele socotite pe luni sau pe ani expira, dupa caz, la sfarsitul zilei corespunzatoare a ultimei luni ori la sfarsitul zilei si lunii corespunzatoare din ultimul an. Daca aceasta zi cade intr-o luna ce nu are zi corespunzatoare, termenul expira in ultima zi a acelei luni.

Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.

si termenul incepe sa se calculeze incepand de la data cand s-a dat solutia la dosar, sau de la data primirii ? De ex. solutia a fost data pe data de 25.07.....a fost pusa la posta pe data de 26.07 , iar data de pe stampila postei din localitatea mea este de 28.07. De la ce data se calculeaza? si care ar fi data limita? va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
ana-bianca, utilizator
Termenul se calculeaza de la data comunicarii, respectiv de la data de 28.07 iar astazi este ultima zi in care se poate formula plangerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare rezoluþie procuror.cum se calculeazã termenul ? adinita adinita daca pot face recurs in 20 de zile, sunt zile lucratoare sau calendaristice? (vezi toată discuția)
termen: plangere impotriva rezolutiei procurorului -va rog un raspuns urgent ContSters223700 ContSters223700 doresc sa stiu care sunt termenele pentru depunrea plangerilor impotriva rezolutiilor procurorului si daca \"mica reforma \"a afectat modul de apelare in ... (vezi toată discuția)
Ajutor !!.. urgent ! tutu12 tutu12 Impotriva unei rezolutii a procurorului general al unui Parchet de pe langa Curte de Apel, in baza art.278/1 C.p.p. se poate face plangere catre Curtea de Apel ... (vezi toată discuția)