Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste
autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."
acesta nu inseamna custodie comuna
Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.
Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.
Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii,
amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.