avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Treecerea de frontiera,tentativa de trecerea a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Treecerea de frontiera,tentativa de trecerea a frontierei

Buna ziua. As dori de la dvs. un raspuns la intrebarea care ma framanta de ani de zile.
Condamnarea ptr. trecerea de frontiera(inainte de '89) este considerata politic? s-au civila?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Tika , utilizator 15:18, 28 Septembrie 2008
Potrivit politicii penale a statului instaurat după 6 martie 1945 şi corespunzător modificării conţinutului valorilor ocrotite, coroborat cu îngrădirile aduse drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi sub aspectul libertăţii de circulaţie, fapta de trecere frauduloasă a frontierei a fost apreciată ca infracţiune având caracter politic, aşa încât instrumentarea acesteia se efectua de către organele securităţii statului, iar competenţa de judecată a fost atribuită instanţelor militare.
Pe de altă parte, potrivit art.1 alin.1 lit.a din Decretul-lege nr.118/1990, timpul cât o persoană, ulterior datei de 6 martie 1945, a executat o pedeapsă privativă de libertate, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni politice, constituie vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi celorlalte drepturi.
Multumesc Elis!!
Atit eu cit si sotia am executat o pedeapsa de 1 an si doua luni ptr. trecerea frontierei in anul 1986-87 .Ba chiar mai mult sotia si baiatul(la vremea respectiva in virsta de 12 ani) are si o tentativa de trecere a frontierei soldata cu o pedeapsa la locul de munca.
Intrebarea mea este: Putem beneficia de pe urma aceste legi? Daca da,cum? si ce v-a trebui sa facem?
Va multumesc anticipat
Infractiunile sunt de domeniul penalului si nu al civilului ;)

Pentru a beneficia de prevederile Decretului-lege nr.118/1990, trebuie sa va adresati Comisiei de stabilire a calităţii de beneficiar al prevederilor Decretului-lege nr.118/1990.
Cererea se adreseaza Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familiei in raza careia domiciliati.
La cerere se anexeaza urmatoarele acte :
- Actul doveditor pentru stabilirea calităţii de beneficiar de drepturi (sentinţă judecătorească, livretul militar, adeverinţă, declaraţii autentificate de martori, carnetul de muncă, biletul de liberare, etc.);
- Buletinul / Actul de identitate (copie xerox);
- Certificatul de naştere (copie xerox);
- Certificatul de căsătorie (copie xerox);
- Certificatul de deces (copie xerox)- numai în cazul urmaşilor -;
- Cuponul de pensie;
- Declaraţie pe propria răspundere ca nu s-a recăsătorit după moartea soţului – numai în cazul soţului supravieţuitor.
Va multumesc !! Din nefericire locuesc departe de tara ( in Australia),dar voi incerca totusi sa depun acest dosar,cu speranta solutionarii lui.
Inca o data multumiri ptr.informatile daruite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 118 nelamurire Bosee Bosee Buna seara Din intimplare am dat de acest forum, unde sper ca voi fi si ajutat! Inainte de 89 am suferit 2 condamnari 1 (in 1984 tentativa trecere ... (vezi toată discuția)
Nelamurire legea 130/2020 aurelianchicheanu aurelianchicheanu Buna ziua, Am o nelamurire in legura cu o lege care a fost adoptata de cateva zile. Legea 130/2020 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege ... (vezi toată discuția)
Legea 118/1990 pensie urmas danielarusu danielarusu Buna ziua! As dori sa intreb daca fiind fiica unui beneficiar care a decedat al Legii 118/1990, pot beneficia de pensie de urmas in baza acestei legi si ... (vezi toată discuția)