avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interdictia de instrainare conform legii 112
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interdictia de instrainare conform legii 112

Conform prevederilor Legii 112/1995 imobilele dobandite nu pot fi instrainate timp de 10 ani de la data dobandirii. Acum, prin legea 71/2011 de punere in aplicare noului cod civil aceasta prevedere din Legea 112 a fost abrogata. Daca se coroboreaza prevederile legii de aplicare a codului civil cu cele din art. 6 ale acestuia, se intelege ca pot fi instrainate imobilele dobadite doar prin acte incheiat e dupa 1 octombrie intrucat legea civila nu retroactiveaza. De asemenea din interpretarea art 6 se arata faptul ca atat timp cat un act juridic incheiat inainte de 1 oct era lovit de nulitate absoluta, legea noua nu valideaza acel caz de nulitate facand actul valabil. Este cazul si a acestor acte incheiate in baza legii 112 inainte de 1 oct si care aveau interdictie de instrainare? Pentru ca eu asa inteleg: am act inainte de 1 oct, nu pot instraina 10 ani. Daca am act incheiat dupa 1 oct pot instraina.
As avea nevoie de parerile dvs pentru care va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 17:04, 24 Noiembrie 2011
...find o interdictie legala care a disparut de la 1 nu cred ca mai poate subzista nici pt contractele incheiate inainte...fac analogie cu un bun dobandit de soti la comun care inainte de 1 oct nu putea fi partajat fara divort iar acum poate...chiar daca a fost dobandit sub un regim ce nu permitea partajul dat fiind ca acum poate fi partajat i se aplica prevederile legii noi...Art. 6. -

(6) Dispozițiile legii noi sunt de asemenea aplicabile și efectelor viitoare ale situațiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea și capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiație, adopție și obligația legală de întreținere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, și din raporturile de vecinătate, dacă aceste situații juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi. ...
Intr-adevar, ultimul alineat al art 6 prevede o derogare, insa pentru situatiile juridice si nu pentru actele juridice. Aceasta distinctie a facut-o domnul profesor Boroi la conferintele oragnizate de INM in vederea intelegerii noului cod. Pentru acte juridice avem prevedere expresa ca le sunt aplicabile acele prevederi legale in vigoare la data incheierii lor. Casatoria este una din situatiile juridice nascuta inainte de codul civil nou si care subzista si pe noul cod si e normal sa se supuna legii noi in ceea ce priveste modul de desfacere, de schimbare a regimului matrimonial si de partajare a bunuirlor comune.
Daca acum instraineaza cineva un imobil pentru care este prevazut in contractul prin care el a dobandit o interdictie de instrainare valabila la data incheierii contractului, acel imobil nu se poate vinde pentru ca a avut o ratiune acea interdictie la data la care era in vigoare.
Mai astept pareri si va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
..sigur...in cazul expus de dvs era vorba de o interdictie conventionala...conventia fiind legea partilor interdictia subzista in continuare...in ceea ce priveste legea 112 interdictia era una legala care se aplica pt fiecare zi de la data incheierii contractului...insa la data de 1 oct aceasta interdictie a disparut interdictia nemaiavand baza legala...e asemanator cazului in care partile convin sa renunte la interdictia conventionala...aici a decis legea nu partile...interdictia fiind legala cred ca e situatie juridica si nu act juridic...
...alt argument ar fi:ratiunea pt care s-a instituit interdictia...renuntandu-se la interdictie se pare ca ratiunea-interesul public ocrotit prin interdictie a disparut(cum si de ce numai legiuitorul o cunoaste)...ratiunea fiind aceeasi nu putem sustine ca pt imobilele dobandite inainte de 1 oct interesul public subzista si astazi iar pt cele dobandite dupa,in baza aceleiasi legi,interesul nu mai subzista...interdictia nu s-a instituit in favoarea cuiva(asa cum de multe ori am vazut scris in cf primarie,soc com prin care s-au vandut imobilele,etc) ci pt a proteja un interes general...asa cum spuneam mai sus legiuitorul a considerat fie ca acel interes a disparut fie ca e protejat si fara acea interdictie...cert este insa ca s-a renuntat la ea...
Dupa parerea mea, problema se rezolva cu raspunsul la intrebarea:
CE incalc daca inchei astăzi un act de instrainare a unui imobil dobandit ...(cand o fi fost).

Pai ...uite interdictia, nu mai este astazi interdictia!

Interdicţia de instrăinare instituită de art. 9 din Legea nr. 112/1995 reprezenta o limitare a dreptului de proprietate prin suspendarea temporară a atributului dispoziţiei, înţeles în sensul “înstrăinării”, al transmiterii dreptului de proprietate. (o limitare a dreptului, nu un efect :) al actului) Sanctiunea incalcarii interdictiei - nulitatea absolută.

Cauzele de nulitate sunt contemporane incheierii actului. (de aceea actele "nascute moarte", adica nule sub imperiul legii vechi, nu mai pot fi "inviate" de legea nouă, adica nu pot fi considerate valabile sub imperiul noii legi = ratiunea normei din art 4).

Dar despre ce act vorbim, de fapt? Despre actul de instrainare...de astazi.

Care ar fi cauza de nulitate contemporana incheierii actului de instrainare pe care l-as incheia ..astazi!? (eu cred ca ar trebui sa ma uit in legea de astazi, nu in cea de "alaltaieri").
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare casa legea 112 gabytza07 gabytza07 buna ziua. as dori sa stiu care sunt pasii care trebuiesc facuti pentru a vinde o casa cu fosta lege 112, in cazul in care mai sunt rate de platit la primarie, ... (vezi toată discuția)
Aplicarea clauzei de inalienabilitate dupa intrarea in vigoare a noului cod civil ioana2627 ioana2627 Buna ziua, doresc sa stiu care este opinia d-voastra legata de urmatoarea problema. Avand in vedere regulile de aplicare ale legii in timp si prevederea din ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare-cumparare vivinka vivinka Buna ziua! Avem un proprietar al unui imobil cumparat prin Legea 112 / \'95 si o are in folosinta de 5 ani. Potrivit legii 112 el nu poate vinde casa timp ... (vezi toată discuția)