La initiativa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, taxa de poluare nu mai trebuie platita in toata tara Cei care refuza sa o achite vor avea castig de cauza in justitie, iar cei care au platit-o deja isi vor recupera banii Se ajunsese intr-o situatie ciudata, ca anumite complete de judecata sa decida ca taxa este legala, iar altele ca este abuziva si contravine dreptului european Acum, problema a fost transata in favoarea celor care cumpara masini Persoanele care au pierdut procesele in mod definitiv pot sa faca cerere de revizuire Functionarii de la Inmatriculari ar trebui sa inscrie autoturismele in circulatie fara plata taxei de poluare "Aceasta decizie vine in interesul cetatenilor care primeau solutii diferite din partea instantelor de judecata", a spus judecatorul Aurel Dublea
Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi se afla in spatele uneia dintre cele mai utile hotarari in domeniul taxelor abuzive percepute de statul roman. Este vorba de taxa auto! Ca urmare a interventiei magistratilor ieseni, plata acesteia nu mai este obligatorie pentru persoanele care isi inmatriculeaza autovehiculele. Mai mult, cei care au achitat-o o pot primi inapoi.
Eo stire foarte buna pentru justitiabilii posesori de masini second-hand care au platit sau care nu vor sa plateasca taxa de poluare.Va influenta acest RIL judecata si in cazul spetelor in care se cere restituierea taxei de poluare la masinile noi?
Prin Decizia nr.24 în dosarul nr. 9/2011 au fost admise recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj stabilind:
1.Acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 este admisibilă.
2. Procedura de contestare prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 raportat la art.205-218 din Codul de procedură fiscală nu se aplică în cazul cererilor de restituire a taxei de poluare întemeiate pe dispoziţiile art.117 alin.1 lit.d din acelaşi cod
Se admiteau in instante cu mult timp inainte respectiv din anul 2008. RIL ul este doar pentru unificarea practicii. Vedeti SENTINŢA CIVILÃ Nr. 2320/05.12. 2008 a Tribunalului Cluj data in Dosar nr. 4633/117/2008; DECIZIA NR. 1955 din 12 noiembrie 2009 a Curtii de Apel Suceava pronuntata in dosar nr 3691/86/2009, si multe multe altele. Astfel pentru necunoscatori li se pare ca abia de acum se va putea obliga Institutia Prefectului la inmatriculare fara plata taxei, pe cand aceasta jurisprudenta este deja creata de mai multi ani, in acest moment doar s-a admis un RIL de UNIFICARE A PRACTICII INSTANTELOR.
Eu inteleg ca au mai fost si pana acum instante care au hotarat inmatricularea fara plata taxei,. dar au fost multe instante care au obligat la plata taxei, nu?
Adica mergeai in instanta si puteai sa castigi sau sa pierzi.
Ori acum, in urma acestui RIL, nu cumva toate instantele vor fi obligate sa decida inmatricularea fara taxa?
Sau, in baza acestui RIL, cei care-au platit, pot sa-si recupereze banii doar pe baza cererilor de restituire a taxei de poluare!?