avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acordarea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acordarea cetateniei romane

cont in banca poate reprezinta dovada mijloacelor legale pentru existenta decenta in romania pentru acordare cetateniei romane sau nu si daca nu dece nu, pentru ca la autorizatie cetatenie romana nu au acceptat dosaru meu din cauza asta?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 19:06, 9 Decembrie 2011
un refuz in acest sens poate fi , urmare a faptului ca venitul din contul respectiv este mult prea mic ...
Cetatenia romana se dobandeste prin nastere,adoptie sau la cerere. Pentru acordarea cetateniei romane la cerere,art. 8 al Legii nr. 21/1991 prevede urmatoarele:
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
Aplauda

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Sfat: cereti lamuriri scrise din partea autoritatii...
nu era problema ca contu era mic.nici nu sa uitat sa vada ,a refuzat pur si simplu motivand ca mijlocele pentru dovada existentei trebuie realizate in romania,eunu lucrez acuma nevasta lucreaza afare cu acte in regula,dar nici asta nu a acceptat
Cred ca explicatia se gaseste in continutul literei d) de la Art. (1), nu de la Art. (2):

d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor.

Faptul ca sotia dvs. lucreaza in alta tara, chiar daca va trimite bani, nu va avantajeaza deloc.
Daca ati fi locuit impreuna, era suficient sa faceti dovada ca doamna are un venit din care puteti trai decent amandoi, nu era nevoie sa aveti si dvs. un loc de munca.

In plus, este posibil sa fie suspectata o casatorie de convenienta, adica facuta doar in scopul de a obtine dvs. cetatenia romana.
eu acuma stau cu 2 copii nostri acasa in romania ,am singur grija de ei pentru ca sotia a prins un lucru bine platit in elvetia ,dar suntem impreuna ca familie normal ca locuim impreuna cand ea este in tara,cand permite lucru.multe familii sunt in situatia asta,dar ei spun ca bani trebuie facuti pe t
Daca v-ati gasi un loc de munca posibil ca la o noua depunere a cererii sa nu mai fie probleme – desi lipsa din tara a sotiei nu va aantajeaza deloc, in opinia mea.

In Legea cetateniei romane scrie:


ART. 17
[...]
(2) O nouă cerere de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române se poate depune după 6 luni de la respingerea cererii anterioare.



Sau daca sunteti in termenul de 15 zile de cand v-a fost comunicata respingerea, cautati-va un avocat pentru ca la Art. 19 scrie:


[...]
(4) Ordinul de respingere a cererii de acordare sau redobândire a cetăţeniei române poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicării, la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ. Hotărârea curţii de apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Alte discuții în legătură

Dobandirea cetateniei romane mamarutza mamarutza Buna ziua, Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate, am plecat din tara prin casatorie. Doresc sa-mi fac actele de repatriere, in ideea de a ... (vezi toată discuția)
Acordare cetatenie romana prin casatorie josey josey buna ziua!sunt o romanca casatorita cu un cetatean iordanian de aproximativ 2 ani de zile. Sotul meu are card de rezident al Romaniei, valabil pe un an,dar din ... (vezi toată discuția)
Cetatean italian casatorit romanca cum obtin cetatenia romana? miha_yt miha_yt Sunt cetatean italian casatorit cu romanca din 1998, stabilit in romania din 2008, adica am domiciliul stabil aici doar de 3 ani. Daca divortez de sotia mea ... (vezi toată discuția)