avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... creditul de la banca dupa deces
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

creditul de la banca dupa deces

m-am casatorit acum 32 ani,am un baiat ,locuim in apartament de la cumparare,l-am achitat in rate din anul 1985,cum se proceda dupa revolutie,dar eu nu am fost trecuta in contract.Dupa douazecisicinci ani,am divortat,dar am ramas in continuare impreuna,ne-am impacat,dar eu nu figurez in contractul apart.Sotul meu a decedat acum si are un credit la banca,mai are de plata 5ani, din 10.Noi am anuntat banca si mi s-a raspuns ca din august a.c.nu mai are asigurare pe suma respectiva,banca a reziliat asigurarea,fara a ne anunta,si k ei vor recupera banii de la mostenitori,chiar daca nu avem succesiunea,o fac ei,dupa care trimit ,titlu executoriu pe imobil,desi in contract nu are giranti,nu a girat cu apartamentul,cum e posibil aceasta?cui trebuie sa ma adresez,nu cumva e un abuz,care sint pasii de urmat?va multumesc,:O
Cel mai recent răspuns: roberta_a , utilizator 21:30, 17 Decembrie 2011
Chiar daca imprumutul nu a fost garantat, daca debitorul nu mai plateste un impumut, e dreptul creditorului sa-si recupereze banii, daca nu se plateste de bunavoie, prin executare silita. Se pot executa bunuri si /sau venituri ale debitorului. Acum, ca imprumutatul a decedat .. bunurile acestuia, dar si datoriile sunt mostenite si astfel, acest imprumut va trebui platit de mostenitori, altfel.. creditorul se va indestula din vanzarea la licitatie a casei.
Interesati-va in legatura cu polita aia.. ce acoperea si de ce " nu mai are asigurare ", poate n-a mai fost platita :(
Este dreptul creditorului sa isi recupereze creanta... Chiar daca imprumutatul defunct nu a girat cu nimic, creditorul, in speta banca, se va intrepta impotriva activelor sale, respectiv apartamentul in cauza. O varianta ar fi ca mostenitorii legali sa accepte mostenirea in totalitate, adica si debitele pe care le datora imprumutatul defunct, respectiv sa continue plata ratelor .... Depinde si pentru ce a contractat creditul la banca fostul dvs. sot, daca va ramas mostenire un eventual bun achizitionat din imprumutul contractat, ar fi bine sa continuati plata ratelor pentru a nu putea fi executat silit apartamentul.
roberta_a a scris:

ei vor recupera banii de la mostenitori,chiar daca nu avem succesiunea,o fac ei,dupa care trimit ,titlu executoriu pe imobil,desi in contract nu are giranti,nu a girat cu apartamentul,cum e posibil aceasta?cui trebuie sa ma adresez,nu cumva e un abuz,care sint pasii de urmat?va multumesc,:O


Banca nu are dreptul sa solicite deschiderea mostenirii, decat daca are un legat din partea defunctului (ceea ce ma indoiesc) vedeti Art. 986 noul cod civil.
Nu faceti confuzie intre a deschide o succesiune si a deschide un partaj (unde creditorul are drept de recuperare in urma partajarii).
Deschiderea succesiunii se face de catre potentiali mostenitori.

In alta ordine de idei, chiar daca nu ati fost trecuta in contractul de cumparare al apartamentului, daca la data achizitionarii erati deja casatoriti legal, aveti dreptul la 1/2 din acest imobil.
Deoarece la data decesului nu mai erati casatoriti, nu mai beneficiati de drepturile sotului supravietuitor.
Cealalalta jumatate este supusa succesiunii, dar nimeni nu va obliga s-o dezbateti acum, daca nu mai sunt alti mostenitori, sau s-o acceptati (Art. 1.106. C.civ.- Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine).
Acceptarea se face intr-adevar cu activ si pasiv de la defunct.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Fostul sot al meu cit timp am locuit impreuna nu a mers la notar sa ma treaca si pe mine,desi ap.era achitat de noi in timpul casatoriei,iar eu detin jumatate,iar fiul meu ca mostenitor jumatate de la taica-sau,(un sfert..)mie nu poate sa-mi ia banca casa,deoarece nu afacSUCCESIUNEA..sin alte bunuri nu a cumparat ca sa ramina,asa k banca sa-si faca demersurile,daca a reziliat asigurarea,pe riscul ei,asa k nu plec din casaa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune credit ipotecar RazvanStanica RazvanStanica O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj. Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat, iar eu am scos de pe card ultima lui pensie după data decesului, de la banca unde avea un credit. ofițerul de credit spune că eu moștenesc datoriile, este adevărat? Fiferemadalin Fiferemadalin Bună ziua, tatăl meu a decedat iar eu am scos ultima lui pensie după data decesului având cardul și pinul. În aceste condiții am comis o ilegalitate? ... (vezi toată discuția)
Girant la banca pentru o persoana care a decedat ulterior Ing3ras Ing3ras Buna ziua, Am nevoie de sfaturile dumneavoastra in urmatoarea problema : Am girant la banca pentru o linie de credit cu un imobil, cel care avea credit a ... (vezi toată discuția)