avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa vecinului pe terenul meu.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa vecinului pe terenul meu.

Cand am vrut sa vand casa mea, m-am lovit de foarte multe probleme:
-casa si gardul vecinului este pe terenul meu.
-la cadastrul erau acte falsificate(semnatura mea falsificata) cu intentia de a intra in posesia acestui teren.

Singura posibilitate de a rezolva aceasta problema (omeneste) era de a vinde vecinului terenul respectiv prin dezmembrarea acestui teren de terenul meu.
Deoarece aveam un client pentru casa, am luat legatura cu vecinul, care a negat absolut totul ca el nu stie cine a facut aceasta falsificare in interesul lui...

A fost urgenta mare cu vanzarea casei si am hotarat sa nu merg in proces cu acest caz, deoarece dura foarte mult si pierdeam clientul.

Dupa foarte multe informatii am avut numai o singura cale de rezolvare cea de a dezmembra terenul si vecinul sa imi plateasca actele de dezmembrare precum si valoarea terenului respectiv.

Vecinul a fost de acord si eu aqm inceput sa umblu si sa rezolv aceasta problema.

Dupa aproape doua luni de umblat nu am mai putut lua legatura cu vecinul pentru ca nu mai imi raspundea la telefon si nici acasa nu l-am gasit, la SMS nu mi-a mai raspuns.

Eu am vandut casa fara acesta bucata de pamant si acum doresc sa primesc ceva informatii care ma va ajuta sa rezolv problema cu terenul meu de sub casa si gardul vecinului.

Ce este de facut si cat dureaza?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: mirica77 , utilizator 12:41, 13 Ianuarie 2012
Daca nu ati instrainat acea portiune de teren, si gardul vecinului este pe proprietatea dvs nestiind insa care sunt limitele, puteti formula o actiune in granituire prin care se va stabili limita proprietatii dvs. De asemenea trebuie sa cereti si obligarea vecinului de a-si muta gardul de pe acea portiune de teren. Separat de aceasta actiune civila, daca ati constatat ca vi s-a falsificat semnatura in actele de la CF, trebuie sa sesizati politia printr-o plangere penala despre aceasta infractiune. Singura solutie pentru a clarifica problema cu vecinul, in lipsa unei modalitati amiabile, va fi un proces in instanta avand ca obiect granituire.
Cred că este vorba de grăniţuire şi revendicare, fiind ocupat terenul de către vecin.
Daca la dosarul de cadastru al vecinului apare semnatura dvs, inseamna ca suprafata de teren ocupata de vecin este mai mare in realitate decit in acte. Fie chiar era mai mare, fie a indicat specialistului care a facut masuratorile o alta limita decit cea reala. Pentru ca mentionati un gard (oare exista? si daca da, este desenat acolo unde trebuie pe plan ?).
La dosar exista declaratia proprietarului ca a indicat corect limitele si ca a participat la masuratoare. De asemenea, daca i-a iesit din masuratori o suprafata mai mare decit in acte (cu nu mai mult de 5% !!!), la dosar trebuie sa apara procesul verbal de vecinatate, incheiat cu TOTI vecinii, inclusiv cu cei ce administreaza drumul (strada). Aici apare probabil semnatura dvs., pe care nu o recunoasteti. Poate este semnatura cuiva din familie? Pentru a nu pierde timp si bani, solicitati la Oficiul de cadastru o verificare pe teren a situatiei reale, respectiv a modului cum s-a masurat si s-a intocmit documentatia cadastrala a vecinului. Este posibil sa nu fi intrat vecinul peste dvs, ci pur si simplu sa fie eronate coordonatele limitei de proprietate. Probabil daca va masura terenul acelasi topograf ca si la vecin, nu apareau probleme, ambele terenuri fiind in acelasi sistem de coordonate. Apar des astfel de suprapuneri virtuale, de regula din lipsa de profesionalism a unuia dintre topografi, dar si a celor ce verifica (!!!) lucrarile la OCPI. In cazul unei suprapuneri virtuale, topograful care a gresit poate face indreptare de eroare materiala fara a se plati vre-o taxa. Altfel, nu veti vinde niciodata terenul. Dezmembrarea unui teren se face abia dupa intabularea intregului, ori intregul nu se poate intabula pentru ca inca se suprapune cu cel al vecinului.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
kaleh, utilizator
Nu stiu daca am fost clar cu suprapunerea virtuala de terenuri. Avem o harta cu strazi, case, etc. Avem aceasta harta si pe calc. In cazul nostru, fiecare harta este facuta de cite un topograf. Daca suprapunem colturile hartii facute pe calc cu colturile celeilalte harti, nu este nici o diferenta. Dar daca miscam calcul - sau harta pe hartie, proprietatile se vor suprapune. A peste B, B peste C, si asa mai departe... Indreptarea de eroare materiala presupune ca se stie care s-a miscat, harta sau calcul, si "tragerea" vinovatei la pozitia corecta.
Am o problema asemanatoare: locuiesc intr-un carter rezidential; gardul meu a fost impins de catre dezvoltator ( pe o lungime de 10 m ) cu 0,5 m in terenul vecinului, fafa vreo modificare in acte. Situatia este anormala cred eu, pentru ca, daca vreunul din noi va vrea sa vanda casa, nu va putea face acest lucru, intrucat situatia dein teren nu corespunde cu cea din documentele de la cadastru. Ar trebui sa-l despagubesc eu pe vecin si sa consfintim stingerea litigiului la un notar ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua am cumparat un teren iar din cordonatele gps nu iese ... caroimihai caroimihai Buna ziua am cumparat un teren iar din cordonatele gps nu iese cu ce este in teren iar la masuratori la ruleta ne iese plus de asta am si un vecin care are o ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate construire gard 25Maria23 25Maria23 Pe Hotararea Judecatoreasca sunt delimitate hotarele a doua terenuri. In fapt, gardul ar trebui sa treaca prin casa unuia dintre proprietari. (Dupa 13 ani de ... (vezi toată discuția)
Modificare date cadastrale fara consimtamant stefan_a. stefan_a. modificare date cadastrale fara consimtamant am cumparat un teren in 2015. acesta este rezultat din dezmembrarea unui teren . ulterior partea din terenul mare ... (vezi toată discuția)