avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturile unui salariat in cazul unui accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturile unui salariat in cazul unui accident de munca nedeclarat

Ipoteza:
In timpul programului de munca un salariat are un accident si este dus la spital. La spital , salariatul nu-l declara ca fiind accident de munca, chiar daca a intervenit o vatamare a integritatii corporale care va fi permanenta si care nu afecteaza capacitatea de munca a acestuia.
Angajatorul dispune efectuarea de cercetari , potrivit Legii nr.319/2006 si a Normelor sale de aplicare.

1. Care sunt drepturile unui salariat in conditiile in care a avut loc un accident de munca, dar care nu l-a declarat - din motive umanitare - intrucat se putea lasa cu concedieri masive?

2. Daca nu s-a declarat ca fiind accident de munca, angajatorul in urma cercetarilor efectuate il poate declara ca fiind accident de munca ?

3. In cazul in care raspunsul este afirmativ la pct.2 atunci ce demersuri se pot face de catre acest salariat si ce drepturi are?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:48, 12 Februarie 2012
1. Nu salariatul declara accidentul de munca, sau ii face incadrarea ca fiind accident de munca.

Etapa comunicarii:
Orice eveniment trebuie comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea acestuia. Prin eveniment legiuitorul intelege accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.

In conformitate cu dispozitiile art. 27 alin. (1) din Legea 319/2006 securitatii si sanatatii in munca angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a)inspectoratelor teritoriale de munca;
b)asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c)organelor de urmarire penala, dupa caz
.

2. Da, eu cred ca poate, de fapt mi se pare ca ar fi chiar treaba lui.

3.Dacă aţi avut un accident de muncă, angajatorul trebuie să vă achiteminimum 75% din venit.În cazul în care aţi avut ghinionul să vă accidentaţi la serviciu, trebuie să ştiţică aveţi dreptul laun concediu medical de până la 90 de zilecalendaristice. Acesta se poate prelungi până la 183 de zilecalendaristice, în baza evaluării accidentatului de către o comisie medicală.Toţi cei din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la: reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii demuncă, reabilitare şi conversie profesională. De asemenea,trebuie săprimească indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă(minimum 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni până la 100%din media veniturilor pe ultimele 6 luni), achitată lunar pe toată periodaconcediului medical, compensaţii pentru atingerea integrităţii,despăgubire pentru familie în caz de deces şi rambursare de cheltuielidiverse cu reabilitarea.3
[ link extern ]

Ma mai documentez si revin, subiectul mi se pare interesant.:)


Referitor la topicul deschis nu cred ca este nevoie de copy-paste din lege sau de pe alte site-uri ... se pot da si raspunsuri cat mai exacte ....
ok, atunci.
1.Odata accidentul produs in cadrul programului de munca, asa cum ati spus in ipoteza, chiar daca angajatul nu-l declara in mod expres ca fiin accident de munca, o vor face cei de la ITM., in urma cercetarilor(nu mai dau definitia accidentului de munca, ca iar ma certati ca fac copy/paste din lege;)).
2. Da, anagajtorul poate, in urma cercetarilor efectuate sa-l declare accident de munca, chiar daca , din motive subiecteve/personale, salariatul n-o va verbaliza asta..
3. Odata ce angajatorul insusi a incadrat accidentul la accidente de munca, deci nu are obiectii in a-si asuma responsabiliatile care decurg din asta, salariatul poate beneficia toate drepturile pe care le are un angajat in situatia lui.
Nu va cert , dar pentru mine nu are rost sa-mi dati textele de lege pentru ca acelea le am si eu ... ma intereseza practica ,nu teoria din lege ...de aceea am facut acea observatie.

Interesanta ipoteza a dvs, insa din cate se intampla in practica se pare ca angajatorul se va limita numai la declararea ca accident de munca, dar nu si ce despagubiri va primi acel salariat .... se sustine ideea ca pe certificatele medicale nu este trecut codul 03 si ca leziunile permanente produc deficiente dar nu reduc capacitatea de munca intre 20 – 50%. si de aceea nu vor sa-i acorde despagubirile prevazute de Legea nr. 346 /2002 ....
freeelis a scris:

se sustine ideea ca pe certificatele medicale nu este trecut codul 03 si ca leziunile permanente produc deficiente dar nu reduc capacitatea de munca intre 20 – 50%. si de aceea nu vor sa-i acorde despagubirile prevazute de Legea nr. 346 /2002 ....


partea de mai sus mi-a atras atentia, so, daca tot numai eu sunt pe aici.., in conditiile in care pentru a fi incadrat la accident de munca, e nevoie doar de o incapacitate temporara de cel putin 3 zile calendaristice,-indiferent de procentul in care i se reduce capacitatea de munca (?)- iar salariatul nu cunoste acest lucru sau, mai mult, cum ati spus dvs, nu vrea sa-l declare din motive umanitare, nu vad de ce-am pune mare pret pe ce spune angajatorul vis-a-vis de incadrarea la codul 03.
Partea asta, cu codul, banuiesc ca nu-i este aruncata in fata angajtului in situatia in care, dupa externare/revenire la job isi cere drepturile...
Eu inteleg-corectati-ma daca gresesc- ca salariatul n-a dorit in prima faza din motive umanitare, sa-l numeasca accident de munca, dar dupa ce-a analizat consecintele/limitarile fizice/sechelele cu care a ramas, a reevaluat ..si-a dorit compensatii...si la compensati avem art.19 Legea 346/2002..cu toate drepturile...obtinute, probabil in instanta..pentru cine-l tine punga...si vrea sa-si caute si alt job, dupa...:((

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sotul meu a avut un accident de munca pe care l-a ... Flor3ntina Flor3ntina Buna ziua! Sotul meu a avut un accident de munca pe care l-a declarat ca fiind accident in timpul liber. Are interventie chirurgicala cu concediu medical timp ... (vezi toată discuția)
Drepturi in accident de munca adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie ... (vezi toată discuția)
În cât timp se declară accidentul de munca? Stef93 Stef93 Buna ziua ! In 18 septembrie am avut un accident la munca pe care nu l-am declarat.Cei de la firma mi-au tot zis sa nu declar că le fac lor rau si ca nu ... (vezi toată discuția)