avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... DOMICILIU sau RESEDINTA ?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

DOMICILIU sau RESEDINTA ?

Va rog explicati pe intelesul tuturor ce inseamna :
a - stabilirea adresei de domiciliu sau stabilirea adresei de resedinta ?
b - daca iti stabilesti adresa de resedinta cum o probezi ca perioada sau durata ?
Multumiri anticipate !
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 20:39, 29 Martie 2012
Chiar daca au mai multe proprietati imobiliare, cetatenii romani pot avea un singur domiciliu: acela unde locuiesc in mod statornic si al carui act de proprietate il duc la Evidenta Persoanelor cand solicita eliberarea cartii de identitate.

In cazul in care solicitantul nu detine imobil, legea spune ca dovada adresei de domiciliu se poate face cu:
a) acte încheiate în conditiile de validitate prevazute de legislatia româna în vigoare - de exemplu contract de inchiriere inregistrat la Fisc, contract de comodat autentificat la notar sau sub semnatura privata;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit.a)
c) declaratia pe proprie raspundere a solicitantului, însotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil si faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la literele a) si b) - de exemplu in cazul in care solicitantul a pierdut actul de proprietate
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza înscris în Registrul agricol.

Domiciliul este adresa locuintei principale, cea inscrisa pe fatza cartii de identitate.

Adresa de resedinta este adresa unde posesorul CI locuieste temporar, sa zicem mai mult de 30 de zile; in acest caz, la solicitarea persoanei si cu acordul proprietarului locuintei, se aplica pe verso-ul cartii de identitate un autocolant pe care se inscrie respectiva adresa.
Pe acel autocolant este inscrisa si durata vizei de resedinta; perioada maxima pentru care se acorda este 1 an.

Resedinta este adresa locuintei secundare, unde posesorul CI locuieste temporar.

Sper ca am scris explicit. Daca nu, mai intrebati :)

Completare
Am gasit aici (sper sa fie complet si corect) care sunt actele cu care se poate face dovada spatiului de locuit:
[ link extern ] -

Prin "actul de spatiu", respectiv dovada spatiului de locuit, se intelege:
1. Contract de vanzare-cumparare a unui imobil tip locuinta;
2. Contract de donatie a unui imobil tip locuinta - autentificat;
3. Contract de schimb de locuinte;
4. Contractul (conventia) de partaj voluntar, autentificat(a);
5. Contract de intretinere sau de renta viagera - legalizat;
6. Contract de inchiriere (locatiune) a locuintei:
- din fondul locativ de stat; in acest caz, solicitantul trabuie sa figureze file la rubrica "Titulatul contractului de inchiriere", fie la rubrica "Persoane care locuiesc impreuna cu titularul contractului de inchiriere";
- proprietate a unei persoane juridice - in acest caz este necesar ca pe contract sa se mentioneze acordul conducerii privind stabilirea domiciliului de catre chirias la respectiva adresa;
7. Certificat de mostenitor care se refera la un imobil cu destinatia de locuinta;
8. Autorizatia de constructie a unui imobil tip locuinta, insotita de incheierea de intabulare sau procesul-verbal de receptie a locuintei; cand imobilul nu este finalizat, autorizatia de constructie trebuie insotita de o declaratie notariala, data pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul are conditii de locuit si locuieste efectiv la acea adresa;
9. Contractul de construire, insotit de procesul - verbal de predare - primire a locuintei sau de receptia preliminara;
10. Procura generala de administrare a unui imobil cu destinatia de locuinta, in care se specifica, fara echivoc, acceptarea de catre proprietari a stabilirii domiciliului a administratorilor si actul de spatiu al proprietarului, in original si xerocopie;
11. Adeverinta-tip, eliberata de primariile din mediul rural, din care sa rezulte ca solicitantul figureaza in registrul agricol cu casa de locuit si gospodarie; Daca solicitantul nu este titularul adeverintei, este necesara prezenta proprietarului sau se prezinta declaratie-tip data de acesta la postul comunal de politie;
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
Ares-3, moderator
La noi se mai depune si numai extrasul de la Cartea Funciara, ca dovada a domiciliului. O fii bine?:-/
Termenul de valabilitate al resedintei nu poate depasii termenul de valabilitate al cartii de identitate si nici termenul de valabilitate al contractului de inchiriere. De exemplu , chiar daca termenul maxim de acordare a resedinta este de 1 an , daca aveti contract pe o perioada de 6 luni si termenul de valabilitate al resedintei vi se acorda tot pe 6 luni. La fel si in cazul cartii de identitate, chiar daca aveti un contract pe 12 luni dar cartea de identitate va expira in 8 luni vi se acorda doar 8 luni de resedinta cu posibilitatea prelungirii termenului dupa schimbarea cartii de identitate dar numai pana la expirarea contractului de inchiriere. La fel daca aveti doua apartamente, la adresa unde locuiti mai mult va faceti domiciliul stabil iar la apartamentul unde locuiti mai putin-vila de vacanta-o declarati ca locuinta secundara adica resedinta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
Justitiarul71, utilizator
Diferenta resedinta- domiciliu este unul dintre aspecte a legalitatii romane foarte deosebit de curios in fata celorlalte tari europene, sau realitatii spaniola, cel putin. Si de asta m-am interesat mai de mult din cauza deformarea profesionala. Fara sa se cunoasca aceste diferente nu poti sa judeci bine destule de norme imprastiate peste intregul ordonamentul juridic propriu romanesc. La fisc, la evidenta de personae, la competenta jurisdictionala, la asigurare sociala, la sanatate, la orice dispozitia de drept international privat roman, s.a.m.d. Incet incet, din cauza armonizarii europeana, aceste concepte sunt mai bine incadrate in legislatia comparata, cel putin din domenii fiscal (cel mai dezvoltat din cauza interesele publice evidente, fiind un exemplu conceptul recent folosit prin care"centru de interesele vitale" este cel care impune declaratia de venituri universala). In opinia mea, conceptul este legat istoric de excesul controlului administrativ personal atunci cand s-a abrogat in regimul comunist sectia "domiciliul" din codul civil romanesc atunci in vigoare, 1945. Dupa care s-a dezvoltat un "drept" de fapt la domiciliul si resedinta. Fiind aceasta resedinta tot drept o obligatia de a-l declara atunci cand veti fi mai mult de 15 zile in afara domiciliului. Insa s-a dezvoltat asa cum va spus Ares si justiciarul un drept dovandit cu niste radacini imobiliare, si ce aduce la dovandirea unor beneficii de procedura directa, de capacitate de a gestiona drepturile sociale, unor avantaje administrative, dar si corespunzatori obligati.

Justitiarul71 a scris:


La noi se mai depune si numai extrasul de la Cartea Funciara, ca dovada a domiciliului. O fii bine?:-/



Da.

Extrasul de carte funciara pe care il cere proprietarul imobilului are caracter de informare cu privire la situatia juridica actuala a imobilului - deci cuprinde si numele si prenumele proprietarului.

In concluzie, poate fi folosit de catre solicitantul unui act de identitate pentru a face dovada adresei de domiciliu deoarece informatiile pe care le cuprinde sunt atestate / au caracter de legalitate.

Pentru a face dovada adresei de domiciliu in vederea eliberarii CI, extrasul de carte funciara trebuie sa fie emis cu cel mult 30 de zile inainte de data depunerii cererii.

Acesta este punctul de vedere oficial al DEPABD cu privire la conditiile de valabilitate ale extrasului de carte funciara prezentat ca dovada a adresei de domiciliu pentru eliberarea unui act de identitate.
Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declara ca are locuinta principala.
Resedinta este acolo unde persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu. Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are adresa secundara. Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata dar nu mai mare de un an si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste in mod efectiv la adresa declarata ca resedinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resedinta.domiciliu stabil. mircic1984 mircic1984 Daca locuiesc intr o alta localitate decat cea din buletin la o ruda deoarece in aceasta localitate am serviciul asta inseamna ca aici trebuie declarat ... (vezi toată discuția)
Dovada domiciliului vyorel_ro vyorel_ro Conform legii evidentei populatiei (Ordonanţă de urgenţă nr. 97/2005 din 14/07/2005 Versiune actualizata la data de 30/07/2007 privind evidenţa, ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate elvital2003 elvital2003 Buna ziua, Baiatul meu, 27 de ani lucreaza in strainatate si trebuie sa-si schimbe cartea de identitate; adresa pe CI este cea a parintilor. In tara in care ... (vezi toată discuția)