avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie:
In scara noastra de bloc (constructie veche) sunt 17 ap cu o suprafata de 43 mp , 8 apartamente cu suprafata de de 52 mp , 8 garsoniere cu suprafata de 23 mp si 1 ap cu o suprafata de 68 mp si cota indiviza 1,45.
La cele 17 apartamente cu suprafata de 43 mp cota parte indiviza e diferita dupa cum urmeaza:la cei din partea de nord a blocului suprafata indiviza variaza intre 1,1 si 1,2 iar la cei din partea de sud a blocului suprafata indiviza este de 0,61.
La apartamentele de 52 mp suprafata indiviza variaza intre 0,91 si 1,17 iar la garsonierele de 23 mp suprafata indiviza variaza intre 0,92 si 1,11.
Intrebarea mea ar fi cum se poate calcula corect cota parte indiviza pentru a nu mai fi diferente intre apartamentele cu aceasi suprafata?
Mentionez ca avem nevoie de aceasta lamurire deoarece dorim sa reglementam discutiile si nemultumirile aparute intre locatari la calcularea cheltuielilor si de asemenea dorim sa inaintam si dosarul pentru izolarea termica a blocului.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ioana_Morar , utilizator 22:54, 7 Decembrie 2016
Fiecare proprietar ar trebui sa aiba in titlul de proprietate al apartamentului cota parte indiviza.

[ link extern ]
Pentru a recalcula cota-parte indiviza de pe o scara:

- se face media aritmetica a tuturor apartamentelor identice.
Atentie ca e posibil pe un palier sa existe 2 apartamente de 2 camere, pe o coloana sa aiba o camara in plus, pe cealalta coloana de apartamente sa nu existe acesta camara. Asta inseamna ca pe fiecare coloana se face aceasta medie aritmetica separat!
- media aritmetica se inmulteste cu numarul apartamentelor care au participat la calculul mediei pentru fiecare tip de apartament.
- se insumeaza toate apartamentele a caror suprafata s-a recalculat, ca medie.
- pentru fiecare tip de apartament se imparte suprafata sa medie la totalul suprafetelor medii apartamentelor din scara. Se aplica fiecarui apartament cota-parte rezultata. Se obtine un procent.
- suma acestor procente trebuie sa dea fix 100%.

Faceti un PV al comitetului executiv prin care aratati acest calcul si rezultatul lui, spuneti scopul pentru care ati facut aceasta recalculare (pentru o repartizare echitabila a cheltuielilor comune) si atasati-l la acordul de asociere, in dosarul asociatiei.

** suprafata apartamentului care intra in calcul este suprafata utila, fara balcoane si fara logii.
De asemenea se are in vedere daca proprietarul mai are in proprietate si un spatiu suplimentar fata de locuinta, cum ar fi boxe, garaje (nu loc de parcare inchiriat de la primarie). Si acestea intra in calculul cotei-parti indivize.

Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
elga50, moderator
@Nico4u,
Probabil ca acele cote indivize de care ne vorbiti, le-ati luat, sau exista in actele de proprietate. Acestea pot fi gresite si se pot recalcula de catre administrator astfel:
Se aduna suprafata utila a fiecarui apartament (SU) indiferent cate camere are si unde este amplasat fiecare apartament (nord, sud,est, west, nivel...).
Asa rezulta o suprafata utita totala. (SUT).
Pentru a stabili cota indiviza a fiecarui apartament se imparte SU a fiecaruia la SUT si se inmulteste cu 100.
Daca suprafetele utile pe care le-ati scris in mesaj sunt corecte, o sa aveti SUT = 1399 m.p.
Cota indiviza a fiecarui apartament va fi:
la SU= 43 m.p este 43:1399x100= 3,074%, pentru cele 17 ap.
la SU= 52 m.p. este 52:1399x100= 3,717%, pentru cele 8 ap.
la SU= 23 m.p. este 23:1399x100= 1,644%, pentru cele 8 garsoniere.
la SU= 68 m.p. este 68:1399x100= 4,861%, pentru 1 ap.
Daca inmultiti aceste cote indivize cu numarul apartamentelor si faceti suma, rezulta 100.

Dar nu are rost sa va chinuiti cu calcularea si recalcularea cotelor indivize pe fiecare apartament. Puteti folosi foarte corect in listele de plata, direct suprafata utila a fiecarui apartament.
Daca faceti o lucrare ce va costa, de exemplu 12000 lei, aceasta suma o impartiti la 1399 m.p. (suprafat utila totala) si rezulta 8,58 lei/m.p.
Inmultiti cei 8,58 lei/m.p. cu SU a fiecarui apartament si aveti repartizarea costului reparatiei simplu si rapid.
Afisati pe o rubrica in lista de plata in permanenta SU a fiecarui apartament si-o folositi la stabilirea tuturor cheltuielilor ce se repartizeaza, conform legii pe cota indiviza (suprafata utila): reparatii, salarii, administrative....
Cotele-parte indiviza nu se recalculeaza.
Aceste sunt calculate pe baza cartii tehnice a imobilului.
Daca se schimba structura imobilului atunci se reface cartea tehnica si implicit si aceste cote, insa aceasta este alta poveste.

Pur si simplu le luati asa cum sunt. Nu puteti calcula/recalcula dupa pofta inimii.
Ba da, se recalculeaza!
Cotele-parti la apartamente identice sunt bramburite de cei care au completat actele de vanzare, astfel incat daca aduni cotele-parti asa cum sunt in acte te apuca nebuneala ca poa' sa-ti iasa si 120% sau 78%.
Cum naiba sa repartizezei cheltuielile pe cota-parte la doua apartamente identice, unuia sa-i pui 56 lei si altuia 63 lei?

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative geo-vem geo-vem Rog respectos un raspuns legal,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele care are adaugata si o masarda,dar care nu este legala ci in curs de legalitate si este ... (vezi toată discuția)
Repartitie cheltuieli pe cota parte indiviza... viorelh viorelh as vrea sa stiu un mod de calcul corect al unei cheltuieli comune pe cota parte indiviza...De ex o cota parte indiviza de 9.08...pt unul din apartamente si am ... (vezi toată discuția)