avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mediere-succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mediere-succesiune

Se poate face succesiunea prin mediator?
Daca da, ce acte sunt necesare?
Care sunt pasii?
Da, succesiunea se poate face prin apelarea la un mediator. Informarea asupra procedurii de mediere este gratuita, deci puteti contacta telefonic orice meditor din tabloul mediatorilor ,pentru a obtine informatii.
Actele de care aveti nevoie sunt:
- acte de stare civila (certificate de deces, nastere, dupa caz, casatorie)
- actele de proprietate ale defunctului, certifical de rol, fiscal sau agricol
- testament, daca exista

Procedura de mediere se considera deschisa din momentul investirii mediatorului cu cererea completata de catre una dintre parti.
Daca o parte nu se poate prezenta personal, este necesara si o procura succesorala autentica. Oricare dintre parti poate fi insotita de catre un avocat, daca doreste.
Multumesc pentru informatii.
As mai avea o intrebare, costul succesiunii prin mediere este mai mica decat cel realizat prin notariat?
Care dintre cele 2 metode este mai rapida? mai practica ?
Costul succesiunii prin mediere este mai avantajos.
Daca alegeti sa faceti succesiunea la notar, onorariul se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale la care se adauga si taxa de intabulare in cazul in care imobilele au carte funciara deschisa.

Prin mediere, achitati onorariul care difera de la un birou de mediator la altul, dar oricum undeva la un maxim de 10 % din cat ar costa prin notar.
In cazul unui partaj succesoral judiciar beneficiati de avantajul de a obtine o hotarare de expedient ca urmare a prezentarii Acordului de mediere in instanta, precum si restituirea taxei de timbru de 3%, la cererea celor interesati.



Iata ce glasuieste Codul de procedura civila, dupa modificarea operata de L.202/2011 (reforma a mica, a mare fiind inca in fasa):

"Art. 109
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."

Daca instanta e obligata sa respecte procedura (si este, in opinia mea), atunci nicio dezbatere succesorala nu poate fi facuta fara a trece intai pe la notar.

Iar daca partile se inteleg, nu stiu ce ar trebui sa caute pe la instanta. Si cu atat mai putin pe la mediator.

Oricum, despre dezbaterea succesiunii in fata mediatorului inca nu am auzit. Dezbaterea se finalizeaza fie cu eliberarea certificatului de mostenitor (de catre notar) fie cu pronuntarea unei sentinte (de catre instanta de judecata).

Io zic sa-l lasam pe fiecare sa faca ceea ce stie cel mai bine. Vorba lui Creanga: "daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga si daca-i popa sa citeasca"

Pentru ca medierea sa fie valabila , dupa ce se incheie, trebuie sa ajungeti cu ea la notar unde veti plati taxele obisnuite, sau la judecatorie pentru ca medierea sa fie consfintita printr-o hotarare judecatoreasca unde, la fel, nu scapati de taxe. Astfel ca, pe langa taxele aferente succesiunii veti suporta si onorariul mediatorului. Aceste taxe difera in astfel:- daca nu au trecut 2 ani de la data decesului, veti suporta la notariat numai onorariul notarului fara a mai achita si taxele catre stat care sunt foarte mari; - daca au trecut mai mult de doi ani, atunci veti suporta si onorariul notarului /avocatului si taxele catre stat. Daca aveti veniturile mici ( pana in 800 lei/venit pe membru de familie), cu ajutorul unui avocat puteti obtine ajutor judiciar public, in sensul ca puteti fi scutit de plata cheltuielilor sau de 1/2 din acestea. Avocatul care va va reprezenta poate incheia el o tranzactie care este inclusa in onorariul pe care il veti stabili cu acesta, astfel incat sa finalizati procesul foarte rapid si fara complicatii. Actele care va sunt necesare sunt mult mai multe, in functie de bunurile care intra in masa succesorala. Daca ne dati mai multe amanunte, va pot spune ce acte va sunt necesare.

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)