Art. 26. - Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiazã de urmãtoarele facilitãti fiscale:ex 2:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii, indemnizatii de naturã salarialã si pensii;
b) scutire de la plata impozitului pe clãdire si teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitãti economice si viza anualã a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.
Art. 27.
(1) Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cãrui dobândã se suportã din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autoritãtii Nationale pentru Persoanele cu Handicap la bugetele directiilor generale de asistentã socialã si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, în baza unui contract privind angajamentul de platã a dobânzii pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia plãtii la scadentã a ratelor creditului, dar si cu conditia ca valoarea creditului sã nu depãseascã 10.000 de euro, iar returnarea creditului sã nu depãseascã 10 ani. În cazul achizitionãrii de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depãsi 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani.
(1ind.1) Persoanele care au contractat un credit în conditiile prevãzute la alin. (1) si cãrora, în urma reevaluãrii, li s-a schimbat încadrarea în gradul de handicap beneficiazã în continuare de aceleasi conditii de rambursare pânã la achitarea creditului.
(2) Beneficiazã de prevederile alin. (1) si familia sau persoana care are în îngrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat.
(3) Metodologia de preluare de cãtre directiile generale de asistenþã socialã si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti a contractelor privind angajamentul de platã a dobânzii încheiate de Autoritatea Naþionalã pentru Persoanele cu Handicapsºi de asigurare a transferurilor financiare se aprobã prin ordin al presedintelui Autoritãtii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.
Art. 28. - Persoanele cu handicap, detinãtoare de autoturisme adaptate handicapului, precum si persoanele care le au în îngrijire beneficiazã de scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevãzut în Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 424/2002, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
Art. 29. - Sumele aferente dreptului prevãzut la art. 28 se suportã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Art. 82. - (1) Unitãtile protejate autorizate beneficiazã de urmãtoarele drepturi:
a) scutire de plata taxelor de autorizare la înfiintare si de reautorizare;
b) scutire de platã a impozitului pe profit, cu conditia ca cel puþin 75% din fondul obtinut prin scutire sã fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau amenajarea locurilor de muricã protejate, în conditiile prevãzute de Legea nr. 571/2003, cu modificãrile si completãrile ulterioare;
c) alte drepturi acordate de autoritãtile administratiei publice locale finantate din fondurile proprii.
~ final discuție ~