avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Reclamantul nu achita onorariul expertului
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Reclamantul nu achita onorariul expertului

Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot face. As vrea sa se termine procesul asta. Este un temei legal pentru a cere decaderea din proba daca nu plateste desi depunerea expertiyei nu e conditionata de plata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:48, 16 Iunie 2012
OG nr. 2/ 21.01.2000 mentioneaza la art. 20 - "Suma stabilita drept onorariu provizoriu si avansul pentru cheltuieli de deplasare, atunci cand este cazul, se depun, in termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea careia s-a incuviintat efectuarea expertizei, in contul special al biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile, deschis in acest scop."
Prin urmare, nedepunerea onorariului provizoriu si dupa caz a avansului de cheltuieli, face posibil ca expertul/ specialistul tehnic judiciar, sa nu inceapa expertiza tehnica si sa nu depuna raportul la termenul stabilit de catre instanta.
Instanta, la primul termen de judecata, dupa incredintarea expertizei, daca la dosar nu este depus documentul de plata mentionat mai sus si normal nici raportul de expertiza tehnica judiciara, trebuie sa solicite partii careia i s-a aprobat expertiza, sa depuna la dosar documentul care atesta plata onorariului provizoriu pentru expert si dupa caz a avansului de cheltuieli.
OG nr. 2/ 2000 modificata si completata prin Legea nr. 208/ 11.11.2010 mentioneaza la art. 22,
"-al.(1) Raportul de expertiza sau suplimentul la raportul de expertiza, insotit de nota de evaluare a onorariului si daca este cazul de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau a altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei si in stransa legatura cu aceasta, se depune la organul cu atributii jurisdictionale care a incuviintat expertiza.
-al.(2) La termenul la care se pronunta asupra raportului de expertiza expertiza sau dupa caz, asupra suplimentului la raport, depus de catre expertul tehnic judiciar numit, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunta si asupra sumei definitive solicitate de catre expert, instiintand biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitiva aprobata la plata expertului.
-al.(3) La termenul prevazut la al.(2), organul cu atributii jurisdictionale instiinteaza partea despre suma ramasa de plata si pune in vedere acesteia sa efectueze plata in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare in termen de 5 zile de la instiintare."
Daca la data termenului de pronuntare de catre instanta, la dosar nu este depus documentul de plata pentru onorariul definitiv si decontul de cheltuieli aprobat de catre instanta, aceasta nu se va pronunta asupra cauzei in dosar.
Problema nedepunerii raportului de expertiza in situatia in care nu este achitat onorariul in totalitate se poate aplica la primul, la al doilea si, in cel mai fericit caz, si la al treilea termen. Judecatorul are interesul sa solutioneze cauza cat mai repede. Amendeaza expertul pentru nedepunerea raportului de expertiza cu toate ca onorariul nu a fost achitat. Nu-l intereseaza problema onorariului.
"Mica reforma in justitie" da posibilitatea ca in unele cauze civile ca expertul sa poata recupera onorariul chiar dupa depunerea raportului de expertiza. procedura este de lunga durata. La primul termen dupa ce partilor li s-a comunicat raportul de expertiza fac cerere de suspendare a cauzei intrucat respectiva parte nu si-a indeplinit obligatiile ce-i reveneau (art. 155 indice 1 din Codul de procedura civila). Daca in perioada de suspendare onorariul nu se achita (de obicei nu se achita), la termenul de perimare fac cerere prin care cer ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate perimarea cauzei si obligarea partii la plata onorariului. Urmeaza executarea silita.
Am patru cazuri care se afla in diferite faze ale acestei proceduri. Alti colegi sunt mai avansati. Au reusit sa recupereze onorariile neachitate.
Totusi, in practica judiciara a instantei supreme s-a decis ca, dacă raportul de expertiză se depune, deşi onorariul nu este plătit, instanţa obligă partea, care a solicitat expertiza, la plata onorariului prin încheiere executorie... solutie data cu mult timp inainte de Legea nr.202/2010.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)
Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)