avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... HARTUIREA PSIHICA LA LOCUL DE MUNCA - DISCUTII, ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

HARTUIREA PSIHICA LA LOCUL DE MUNCA - DISCUTII, PROPUNERI

Comisia Europeană a introdus măsuri care să asigure securitatea şi sănătatea angajaţilor la locurile de muncă.

Directiva cadru (89/391) prevede reglementări fundamentale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă precum şi responsabilitatea angajatorilor de a preveni vătămările, inclusiv cele care rezultă din hărţuirea morală.

Toate Statele Membre au implemetat această Directivă în legislaţia proprie, unele dintre acestea elaborând şi ghiduri de prevenire a hărţuirii morale la locul de muncă. În conformitate cu abordările din Directiva cadru, pentru a elimina şi reduce hărţuirea morală, angajatorii, prin consultarea angajaţilor şi a reprezentanţilor acestora, trebuie:
• să aibă ca obiectiv prevenirea hărţuirii morale
• să evalueze riscurile de hărţuire morală
• să adopte măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor negative
Începând cu anul 2000 în România înregistrăm o evoluţie constantă a legislaţiei şi dezvoltării cadrului instituţional pe problematica politicilor de prevenire şi combaterea formelor de discriminare.
În cadrul legislaţiei specifice cu privire la prevenirea şi combaterea formelor de discriminare, nu există prevederi directe cu privire la fenomenul de mobbing, dar regăsim elemente indirecte, care s-ar încadra ca elemente incipiente şi indirecte de adresare prin politică publică a problematicii mobbing-ului.
Principalele repere legislative româneşti sunt:
• Legea nr. 202/2002, privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, actualizată şi republicată în 2007
• Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile şi completările ulterioare
• Codul Penal al României
• Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare

==//==

Dar ce ne facem cu un angajator care desi a mai pierdut un proces cu un salariat pentru concediere disciplinara abuziva si ilegala, repeta aceeasi incalcare a legii ? Mai mult hartuie psihic salariatul si mai agresiv decat prima oara.
De ce trebui salariatul sa fie obligat sa suporte asa ceva ? Ca nu are banii si puterea angajatorului ? hm....:foottap:
Oare nu ar trebui sa se inbtroduca "UN CAZIER JUDICIAR" al angajatorului in care sa fie incluse aceste abuzuri ? Asa ai avea posibilitatea sa il consulti online si sa stii si tu la cine te angajezi.
In alta ordine de idei, daca repeta, sa fie introdusa o lege care sa prevada ca i se va inchide activitatea.

Ce ziceti colegi ? ;)
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:38, 7 Septembrie 2012
Din cate vad eu este o intrebare retorica .....
Aspectele mentionate in Directiva cadru nr. 89/ 391 sunt preluate in legislatia nationala doar partial si impartite prin legile mentionate de dvs.
In Legea nr. 319/ 14.07.2006 privind securitatea si sanatatea in munca pentru lucratori si in cerintele minime de securitate si sanatate pentru lucratori, personal, nu am identificat aspecte preluate in clar din directiva cadru susmentionata.
Stresul profesional la locul de munca/ postul de lucru este doar amintit, fiind doar identificat rareori in evaluarile de risc. Problematica mobbing-ului nu este nici macar luata in seama.
Disiparea prevederilor si recomandarilor europene in legislatia romaneasca este exemplul cel mai clar ca sunt prea multe structuri institutionale care se ocupa de lucruri similare, fara a exista o coordonare unica. Probabil este mai simplu sa traduci o recomandare si sa o preiei ca atare, intr-un cadru restrans legislativ, dacat sa o analizezi din toate punctele de vedere si sa o transpui unitar in legislatia nationala.
Cunoasteti mai multe aspecte decat mine. Va propun sa deschideti dvs. o initiativa personala pe initiativalegislativa.ro si sa incercam sa uniformizam impreuna cu colegii nostrii de forum, cu specializari in drept, expertiza, ssm, jurisdictie, etc. intr-o singura propunere de act legislativ, acest risc deosebit pentru individ, care devine din ce in ce mai actual - stresul la locul de munca/ postul de lucru, fenomenul de mobbing, comportamentul instutional al angajatorului vis a vis de cel al lucratorului, rolul sindicatului/ al reprezentantilor salariatilor, al organizatiilor profesionale, mentiuni obligatoriu a fi trecute in ROI si contracte colective de munca la nivel de firma, contracte individuale de munca, etc.
Propunerea cu infiintarea pentru angajatori a unui cazier (judiciar mi se pare prea mult spus)legat de aspectele de munca/ lucratori, amenzi contraventionale primite/ platite de catre angajator, amenzi judiciare, etc. mi se pare interesanta, desi nu am informatii ca ar exista undeva in lume asa ceva, legat strict de aceste aspecte.
Ar trebui ca hartuirea psihica atat la locul de munca cat si in viata privata ( pentru ca ne putem confrunta cu asa ceva si in viata privata - fost sau actual iubit,sot,sef, sau administrator de bloc/presedinte de bloc pentru a-ti lua casa, etc...) sa fie introdusa in codul penal ca INFRACTIUNE si pedepsita cu INCHISOAREA, asa cum este in toate statele Uniunii Europene. Si asta pentru ca hartuirea psihica este cea mai mirsava josnica si violenta forma de agresiune asupra unui individ si poate avea repercursiuni grave asupra sanatatii acestuia, in cazuri foarte grave ( daca esti mai slab de inger ca sa zicem asa ) poate avea ca efect sinuciderea persoanei.
Si ma intreb oare cine ii da dreptul unei persoane sa faca asa ceva, sa agreseze psihic o alta persoana cu scopul de a obtine ceva sau de a o distruge pur si simplu ?
Multumesc pentru sfat, il voi urma si sper sa reusim impreuna sa schimbam ceva in acest sens in tara asta in care se pare ca nu mai merge nimic si ca suntem intr-un total haos...



Atata timp cat exista prevazuta in Codul muncii posibilitatea de a demisiona in mod unilateral, nu vad nici un impediment pentru angajat. Mai mult decat atat legislatia muncii din Romania este una dintre cele mai permisive.
@avescu ... nu toate persoanele care se duc la servici se duc cu aceiasi placere ca tine. Locul de munca nu este o plimbare in mall din care poti iesi cand vrei ca miroase urat. Gandesste-te ca sunt familii care subzista probabil din veniturile obtinute dintr-un unic job in care angajatul este mobbuit. Think more than you.
Si da legislatia este mult pre permisiva pentru angajator.

In alta ordine de idei, exista vreo parghie legala la dispozitia angajatului imbolnavit psihic dupa o astfel de trauma? Cui se poate adresa un mobbuit si sub ce temei legal?

Alte discuții în legătură

Relatii de serviciu intre angajatori si angajati cezar_70 cezar_70 buna seara...am o intrebare va rog frumos....in legislatia romaneasca este sanctionat mobbing-ul?...multumesc (vezi toată discuția)
Hartuirea la locul de munca tromar tromar Ce dovezi trebuie aduse instantei de judecata pentru a demonstra hartuirea la locul de munca ? Ce sentinta poate aplica instanta in acest caz ! Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Jigniri, amenintari, hartuire psihica ContSters302482 ContSters302482 Am terminat o relatie cu un barbat insurat.Sunt amenintata prin SMS, jignita. Avem si acelasi loc de munca. Sufar de depresie recurenta(deci o depresie care ... (vezi toată discuția)