avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copii pt mame din strainatate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copii pt mame din strainatate care se intorc in romania

Buna seara!
Sunt o mama care traiesc in Spania si doresc ca la vara sa ma reintorc in Romania.In luna iunie voi avea primul meu bebe.Ma intereseaza sa stiu daca voi avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.Eu am o firma si de moment sunt in concediu medical pt niste probleme cu sarcina.Vreau sa adaug ca eu cotizez la asigurarile sociale din Spania de un an.Daca e sa`primesc indemnizatia in Romania se va lua in calcul la cat am cotizat eu aici?
Va multumesc!
Madalina
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:33, 6 August 2009
Va felicit pentru bebe dar , din pacate legislatia in vigoare in materie in Romania nu face nici o precizare cu privire la situatia dvs.
Apreciez ca nu veti obtine ceea ce doriti.
Interesant ar fi sa aflam ce spune legislatia comunitara cu privire la subiect.
In acest moment cred ca nu puteti avea pretentii decat de la statul spaniol la care ati cotizat( in situatia in care indepliniti condtiilor lor).
Aveti nevoie de un consultant care sa intre putin in detalii...pe Directive europene..etc..

av. Ileana Schwarz
OUg nr.148/2005 prevede la art. 7 urmatoarele :
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
La aceste conditii se mai adauga si cea referitoare la realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni, in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
brutussorel2 a scris:

Buna seara!
Sunt o mama care traiesc in Spania si doresc ca la vara sa ma reintorc in Romania.In luna iunie voi avea primul meu bebe.Ma intereseaza sa stiu daca voi avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.Eu am o firma si de moment sunt in concediu medical pt niste probleme cu sarcina.Vreau sa adaug ca eu cotizez la asigurarile sociale din Spania de un an.Daca e sa`primesc indemnizatia in Romania se va lua in calcul la cat am cotizat eu aici?
Va multumesc!


la vremea respectiva am raspuns gresit!!!..dar am puterea sa recunosc..

pentru toata lumea am gasit pe net urmatorul articol
sper sa-l gasiti interesant si util

Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei copiilor
Romanii care au contract de munca in strainatate pot beneficia si ei de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului. Pentru a primi banii, mamicile trebuie sa se prezinte in tara la primaria de care apartin si, pe langa actele obligatorii necesare, acestea trebuie sa prezinte contractul de munca tradus si legalizat insotit de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat. Indemnizatia se acorda in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea la cursul de schimb valutar stabilit de BNR din ziua anterioara stabilirii dreptului.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, persoanele care se afla sau urmeaza sa intre in concediu de crestere a copilului pot beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului in valoare de minimum 600 de lei sau pot opta pentru obtinerea a 85% din veniturile obtinute in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului. Valoarea indemnizatiei primite de reprezentantul legal se determina ca suma totala a tuturor veniturilor realizate in ultimul an anterior datei nasterii copilului impartita la 12. Beneficiarii dreptului pot primi un plafon maxim de 4.000 de lei. In cazul in care din calculul indemnizatiei rezulta o valoare mai mica de 600 de lei, reprezentantul legal va primi 600 de lei. Indemnizatia este acordata pentru cresterea copilului pana la doi ani, respectiv trei ani pentru copiii cu handicap.


Recalcularea sprijinului

Persoanele care beneficiaza in prezent de indemnizatia de 600 de lei si doresc recalcularea acesteia se pot adresa Agentiei pentru prestatii sociale. Beneficiarii trebuie sa se prezinte la ghiseele Agentiei cu o cerere scrisa care sa contina numele si prenumele, codul numeric personal si adresa atat a beneficiarului, cat si a copilului pentru care se solicita indemnizatia. De asemenea, reprezentantul legal trebuie sa prezinte o copie dupa cartea de identitate, adeverinta eliberata de angajator cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (daca este cazul documentele doveditoare potrivit carora s-au realizat venituri suplimentare) si o copie dupa certificatul de nastere al copilului. Persoanele cu domiciliul in Bucuresti se pot adresa Agentiei pentru Prestatii Sociale a Municipiului Bucuresti, situata pe Strada Hambarului, nr. 6, sector 2. Documentele pentru recalcularea indemnizatiei pot fi depuse pana la cel tarziu 30 iunie 2009.


Documentele obligatorii

Mamele care au nascut dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa depuna la Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor pe raza carora domiciliaza un dosar complet pentru a intra in posesia indemnizatiei pentru cresterea copilului. Actele necesare obtinerii indemnizatiei sunt urmatoarele: cerere de acordare a indemnizatiei, certificatul de nastere al copilului (in cazul in care nu a fost intocmit trebuie prezentata o copie legalizata a actului constatator nasterii) si o adeverinta eliberata de angajator privind veniturile reprezentantului legal realizate in ultimele 12 luni. In cazul in care reprezentantul legal obtine venituri din activitati independente sau din activitati agricole, acesta trebuie sa prezinte dovada eliberata de autoritatile competente, care trebuie sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.


Romanii din statele UE

Noua lege este de asemenea aplicata si romanilor care lucreaza legal in statele membre UE. Astfel, romanii care au contract de munca in strainatate pot beneficia de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului. Pentru a beneficia de acest drept, titularul legal trebuie sa se prezinte in tara la primaria de care apartine si, pe langa actele obligatorii, acesta trebuie sa prezinte contractul de munca tradus si legalizat insotit de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat. Reprezentantii legali primesc indemnizatia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestia la cursul de schimb valutar stabilit de BNR din ziua anterioara stabilirii dreptului.

Cine are dreptul
Dreptul la indemnizatie in cuantumul a 85% din venituri pentru cresterea copilului se acorda si persoanelor care la inceputul anului se aflau in una dintre urmatoarele situatii:


in concediu de crestere a copilului si beneficiaza de indemnizatia de 600 de lei;
in plata stimulentului lunar (este echivalent cu 100 de lei si se acorda persoanelor care au renuntat la concediul de maternitate deoarece realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit);
erau indreptatite sa beneficieze de stimulent lunar sau indemnizatie si nu au solicitat acest drept;
cererea privind acordarea indemnizatiei nu a fost solutionata pana la data de 31 decembrie 2008.


Ce trebuie sa contina dosarul
Pentru obtinerea indemnizatiei trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

cerere de acordare a indemnizatiei;
certificatul de nastere al copilului (in cazul in care nu a fost intocmit trebuie prezentata o copie legalizata a actului constatator nasterii);
o adeverinta eliberata de angajator privind veniturile reprezentantului legal realizate in ultimele 12 luni. In cazul in care reprezentantul legal obtine venituri din activitati independente sau din activitati agricole, acesta trebuie sa prezinte dovada eliberata de autoritatile competente, care trebuie sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine.


av. Ileana Schwarz
BUNA ZIUA!
Eu impreuna cu sotia lucram in Anglia cu contract de munca, de peste un an ... si suntem interesati de indemnizatia pt cresterea copilului. Ce documente trebuie depuse, unde si cand?
Daca naste in Anglia poate primi indemnizatia in Romania? Ne puteti lamuri in acesta privinta??? Va rugam mult. Macar sa ne iindicati ceva legi, hotarari in legatura cu acest subiet.
Va multumim.
Daca ati citit cu atentie ce scrie mai sus, colegul freelis v-a raspuns la intrebarea dvs:
OUg nr.148/2005 prevede la art. 7 urmatoarele :
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Atata timp cat locuiti in Anglia, nu puteti beneficia de indemnizatie in Romania. Insa poate indepliniti conditiile legale de acolo pentru a beneficia de indemnizatie crestere ...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului oanaramonan oanaramonan daca am cotizat in romania si nasc copilul in spania beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc marinus_tl marinus_tl Am nascut un copil in Anglia dar eu imi platesc cartea de munca in tara . pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Sau de alocatia de 200 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului - contract de munca in spania andredan andredan Buna seara. Situatia mea este urmatoarea: lucrez in Spania in baza unui contract de munca din data de 07/02/2010 pana in data de 07/01/2011. Sunt insarcinata, ... (vezi toată discuția)