Tichetele de masa au fost eliminate din randurile veniturilor neimpozabile inca din 2010 si sunt tratate, pe cale de consecinta, si in prezent drept venituri salariale.
Aceasta eliminare din cadrul veniturilor neimpozabile a fost realizata incepand cu iulie 2010.
Nefiind introduse in mod expres de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 in randurile veniturilor din salarii potrivit art. 55 alin. (1) — (3), prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 tichetele de masa sunt incluse in randurile veniturilor din salarii si considerate asimilate salariilor prin completarea pct. 68 lit. a) cu liniuta a 8-a care mentioneaza si tichetele de masa.
Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) — (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
Asadar, in venitul brut lunar realizat intra venitul din salarii, veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator .
Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi maniera, respectand regula generala, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc. In mod similar, Hotararea Guvernului nr. 791/2010 a reglementat impozitarea valorii nominale a tichetelor de masa, acordate potrivit legii, ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Prin urmare, contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator , contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate.
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, reglementarile referitoare la scutirea de la plata acestora, stabilite potrivit art. 8 din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, raman in vigoare, salariatul datorand de fapt pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii. In concluzie, chiar daca aceste venituri sunt supuse impozitului pe salarii, angajatorul nu va calcula contributiile obligatorii asupra tichetelor de masa care se acorda in continuare cu respectarea prevederilor Legii nr. 142/1998, potrivit prevederilor art. 29615 lit. o) din Codul fiscal.
[ link extern ]