1. Asa zisul ”somaj tehnic” este reglementat de art.52 alin.1 lit.c C.mun.
Art.52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
2. Art.53 C.mun. mai prevede:
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
3. Procedura este simpla:
Dupa ce se stabileste intreruperea activitatii, managementul companiei trebuie sa le comunice angajatilor decizia in scris. In general, directorii sunt cei care trebuie sa ii anunte pe salariati ca urmeaza sa fie trimisi in somaj tehnic. In hotararea adoptata sunt mentionate motivele pentru intreruperea activitatii si perioada de timp in care se va derula aceasta masura, indemnizatia primita, instansta la care se ataca decizia si termenul de contestare.
De asemenea, angajatorii au obligatia sa depuna, la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la momentul constatarii de catre acestia a situatiilor respective.