avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediator - cine poate intra in profesie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediator - cine poate intra in profesie?

buna ziua. am o nelamurire: Art. 7 din legea 192/2006 lit c spune ca poate deveni mediator persoana care "are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere". eu nu am vechime in munca de 3 ani si as dori sa ma inteleg exact la ce se refera "program post universitar de nivel master in domeniu acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere".
Cel mai recent răspuns: florenta_22 , utilizator 19:16, 23 Ianuarie 2013
Este vorba despre parcurgerea unui program de master pe domeniul medierii, din câte rezută din lege.Adică aveţi o diplomă care atestă faptul că aţi urmat programul de master în domeniu, acreditat în condiţiile legii, de MInisterul învătământului, dar şi avizat de Consiliul de Mediere ca îndeplinind condiţiile pentru ca persoana care a absolvit acel program, să poată exercita profesia de mediator.
Nu exista la ora actuala un program de master avizat de consiliul de mediere.
redau un comunicat al CdM vis-a-vis de acest topic:

COMUNICAT Spre ştiinţa persoanelor interesate care:
a) au absolvit un curs de formare a mediatorilor neavizat de Consiliul de mediere
b) au absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniul medierii.
Vă comunicăm următoarele: Consiliul de mediere, în baza principiilor care îl guvernează şi a faptului că reprezintă interesul public, urmăreşte ca toţi mediatorii să aibă aceleaşi competenţe profesionale. Potrivit art. 7 lit. f) din Legea 192/2006, poate fi mediator persoana care "a absolvit cursurile pentru formare a mediatorilor, în condiţiile legii, cu excepţia absolvenţilor de programe postuniversitare de nivel master în domeniul medierii, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere" Art. 9 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 dispune următoarele: “Programele de formare în domeniul medierii vor fi întocmite pe baza criteriilor cuprinse în standardele de formare în domeniu, elaborate de Consiliul de mediere, şi vor fi avizate în prealabil de către acesta.” Până în prezent, Consiliul de mediere nu a avizat niciun program postuniversitar de nivel master în domeniu. Lipsa avizului Consiliului de mediere echivalează cu neîndeplinirea uneia dintre condiţiile a căror întrunire este cerută de art. 7 din Legea nr. 192/2006, în vederea dobândirii calităţii de mediator. Condiţia avizării programului postuniversitar de către Consiliul de mediere a fost prevăzută şi în actul normativ al Legii nr. 192/2006, astfel că persoanele care doresc să exercite profesia de mediator trebuie să se conformeze acestor dispoziţii legale, lor incumbându-le obligaţia de a urma un program de pregătire postuniversitar avizat de Consiliul de mediere, în caz contrar asumându-şi riscul absolvirii unor programe de pregătire neavizate. Programele de formare sunt evaluate în baza criteriilor din Standardul de Formare al Mediatorului, cu scopul de a asigura aceeaşi calificare profesională şi implicit îndeplinirea condiţiei art. 7 lit f) din Legea 192/2006, atât pentru cei care au absolvit cursul de formare înaintea Legii 192/2006, a absolvenţilor de după intrarea în vigoare a Legii 192/2006, cât şi a celor care au urmat un program de nivel master în domeniul medierii neavizat de Consiliul de mediere.

Pentru persoanele care au absolvit un curs de formare înainte sau la momentul intrării in vigoare a Legii 192/2006 şi pentru persoanele care au urmat un program postuniversitar de nivel master în domeniul medierii, verificarea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 7 lit f) din Legea 192/2006, se face, potrivit art. 72 alin (2) din Legea 192/2006, pe baza evaluării programei de curs de către Consiliul de mediere. Oricum, acest articol conferă prerogativa Consiliului de mediere de a decide autorizarea după evaluarea conţinutului programei de formare, inclusiv a duratei pregătirii. Procedura de evaluare se face pe baza solicitării instituţiei de învăţământ superior, a furnizorului de formare sau a documentelor complete depuse de absolvenţii unor astfel de programe. În cazul documentelor incomplete sau insuficiente pentru evaluarea programului de formare, Consiliul de Mediere solicită documentele considerate relevante, în conformitate cu cadrul legal. În evaluarea calificării, Consiliul de mediere are la bază principiile imparţialităţii, al transparenţei şi al responsabilităţii, prin urmare are obligaţia de a asigura un tratamentul unitar, atât pentru absolvenţii cursurilor de formare cât şi a programelor postuniversitare de nivel master. Consiliul de mediere nu răspunde pentru programa de formare a instituţiilor de învăţământ care nu au solicitat avizul său. În cazul în care este solicitată avizarea, evaluarea programei de formare se va face în conformitate cu criteriile din Standardul de formare a Mediatorului iar rezultatul evaluării se va face public. Ţinând cont de perioada necesară adaptării la cerinţele Legii 192/2006, Consiliul de mediere a oferit prin art. 51 alin.(2) din Standardul de formare a mediatorului care prevede posibilitatea organizării unui examen de absolvire în colaborare cu Consiliul de mediere, în cazul în care instituţiile de învăţământ superior acreditate nu au fost avizate de Consiliul de mediere. Organizarea acestui examen se face exclusiv la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior. Începând din octombrie 2007 şi până în prezent, Consiliul de mediere a fost acţionat în instanţă în 19 (nouăsprezece) cazuri de către absolvenţii programelor postuniversitare de nivel master în domeniul medierii pentru care a fost emisă Hotărâre prin care se constată că nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi mediator. Vă aducem la cunoştinţă că toate acţiunile de chemare în judecată finalizate până în prezent au fost respinse, fie cu recurs, fie irevocabile, sentinţele fiind favorabile Consiliului de mediere. CONSILIUL DE MEDIERE
Va multumesc pentru raspunsuri. in concluzie nu am nici o sansa momentan sa practic aceasta profesie si din cate observ o alta solutie nu am decat sa ma angajez cu carte de munca pentru o perioada minima de 3 ani. sunt putin dezamagita. mi se pare o conditie in plus si prea generala. ma intreb oare ( dau un simplu exemplu) daca eram angajata ca femeie de serviciu timp de minim 3 ani eram apta sa devin mediator?...raspunsul este DA pentru ca legea nu spune nimic de domeniul in care ai vechime...este onorabil sa muncesti in orice domeniu dar ce legatura are vechimea in munca cu postul de mediator?...oricum in Romania se cere experienta pentru absolut orice post.
Da, această cerinţă are ca temei ideea că în această profesie, unde se lucrează cu omul, sunt necesare anumite abilităţi de comunicare, de înţelegere mai profundă, etc.
Într-un proiect al statutului profesiei am găsit următoarea precizare vizavi de ceea ce presupune vechimea în muncă :
Art. 10. – (1) Poate fi mediator persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are capacitate deplină de exerciţiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani, dovedită în baza unui contract individual de muncă, a unui contract de voluntariat sau în calitate de administrator al unei societăţi;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
La această oră încă nu există un statut trecut de haza de proiect , din câte ştiu.
Dar până să îndepliniţi şi condiţia vechimii în muncă , părerea mea este aceea că puteţi măcar să faceţi un curs de formare, unde nu vi se cere dovada vechimii în muncă, această dovadă urmând a fi făcută la momentul la care veţi solicita autorizarea ca mediator.

Alte discuții în legătură

Echivalarea masterului in mediere pentru a fi autorizat ca mediator OANA GORAN OANA GORAN daca urmez master in mediere devin direct mediator sau mai trebuie sa trec prin inregistrari, dosare depuse, taxe....../ ? (vezi toată discuția)
Cum devii mediator? TurcuOvi TurcuOvi Cum poti se devi mediator si sa profesezi? Daca sunt recent absolvent al unei facultati este necesar sa treaca o anumita perioada pana sa pot lua parte la un ... (vezi toată discuția)
Cum devin mediator? chicmonique chicmonique Buna ziua.As dori sa devin mediator.In prezent sunt studenta anul 3 la Management.Ce pasi trebuie sa urmez pana la finalizarea acestui vis?Stiu ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)