avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc fara Asociatie Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc fara Asociatie Proprietari

Buna ziua,am 2 intrebari si poate cineva ma poate ajuta

Locuiesc in Ploiesti intr-un bloc gen vila cu 10 apartamente,la comun este doar lumina de pa scara si apa rece.

1.Exista vre-o lege care ne poate obliga sa ne facem Asociatie de Proprietari??,pentru ca vecinii nu vor constituirea in Asociatie si este cam legea junglei pe scara unul contribuie la cheltuieli comune,altul nu

Am probleme cu acoperisul este cu tabla ,ca la casa,nu vrea nimeni sa contribuie,a spus sa dam tabla cu grund,dar tabla are 60 ani si degeaba o da cu ce vor ei.

2.Daca cumpar 60 metri patrati de tabla cu factura,aduc o firma sa mi-o monteze ca sa pot avea factura la manopera,platesc baroul unui avocat si actionez cele 9 apartamente in instanta imi recuperez banii???,trebuie sa-i instiintez inainte in scris cu repararea acoperisului ca oricum spun ca nu au bani.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cerban , utilizator 23:07, 18 Decembrie 2017
1-Nu exista prevedere in vigoare care sa "oblige" la infiintarea a sociatiilor de proprietari
Norma in vigoare art 5 din L nr 230/2007 prevede ca
Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta,din cadul unei cladiri

2-Daca ceilalti proprietari afisaza reticenta si retinerea de a participa la achitarea cotei individuale pentru reparatia acoperisului,in eventualitatea unei actiuni initiale in instanta ,chiar daca in final instanta de judecata pronunta hotarare favorabila dvs,aceasta pentru materializare necesita deschiderea mai multor dosare de executare silita impotriva fiecarui proprietar
Pentru gestionarea activitatii din imobil aveti obligatia sa va constituiti in asociatie de proprietari, sa obtineti personalitate juridica, sa alegeti un comiteti executiv cu un presedinte care sa reprezinte interesele asociatiei, sa angajati un administrator/contabil care sa organizeze contabilitatea si sa intocmeasca listele de plata si sa administreze imobilul; de asemenea trebuie sa aveti o comisie de cenzori care verifica si avizeaza actele asociatiei. Atat comitetul executiv cat si comisia de cenzori trebuie sa aiba un numar de membri impar iar pentru functia de cenzor puteti angaja un expert contabil extern.

Acoperisul face parte di partile comune si se repara cu bani din fondul de reparatii care trebuie constituit obligatoriu, Daca faceti aceste reparatii pe cont propriu nu exista garantia ca veti recupera banii vreodata.

Cautati si identificati un grup de initiativa, organizati o adunare in care luati semnaturi pentru constituirea asociatiei (jumatate +1), alegeti un comitet si comisia de cenzori, decideti constituire fondurilor obligatorii si apoi, pas cu pas, veti avea o normalitate.

Legea nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale, definiţii

Art. 1. - Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
Art. 2. - În condiţiile art. 1, datorită stării de indiviziune forţată, proprietarii au obligaţia să ia măsuri cu privire la drepturile şi obligaţiile comune ce le revin tuturor asupra proprietăţii comune. În acest scop, proprietarii se pot asocia în asociaţii de proprietari cu personalitate juridică.

Punere în aplicare Art. 2. prin Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizare... din 19/12/2007 :
Art. 2. -
(1) În scopul reprezentării şi susţinerii intereselor comune ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate în proprietate comună indiviză din clădirea ce alcătuieşte un condominiu, proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă se pot constitui în asociaţii de proprietari.
(2) Asociaţia de proprietari este forma de asociere autonomă, de organizare şi de reprezentare a intereselor comune a majorităţii proprietarilor unui condominiu, cu personalitate juridică, fără scop patrimonial, înfiinţată în condiţiile prevăzute de lege.
(3) Pentru promovarea valorilor civice ale democraţiei şi statului de drept şi pentru reprezentarea la nivel local şi naţional, asociaţiile de proprietari se pot asocia în federaţii, uniuni, ligi ale asociaţiilor de proprietari din municipii, oraşe sau judeţe, respectiv la nivel naţional, în condiţiile prevăzute de lege.
Art. 3. -
Proprietarii din asociaţiile de locatari din clădirile ale căror apartamente au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu s-au organizat în asociaţii de proprietari vor lua măsurile prevăzute de prezentele norme metodologice pentru constituirea în asociaţii de proprietari, potrivit prevederilor Legii nr. 230/2007.

Toata legislatia specifica asociatiilor de proprietari o gasiti in prima pagina a acestui topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
abrassu a scris:
Locuiesc in Ploiesti intr-un bloc gen vila cu 10 apartamente,la comun este doar lumina de pa scara si apa rece.

La comun aveti mai multe si ati demonstrat chiar prin necazul cu acoperisul. Deci si acoperisul este comun. Apoi sistemul de colectare a apei uzate este comun, casa scarii la fel, curatenia...
Totusi cum vi se factureaza de furnizori acum energia electrica pentru iluminatul comun si apa rece de care spuneti in mesaj?
Aveti contracte individuale? Furnizorii emit cate 10 facturi in fiecare luna?


din ce vad aici incurajati asociatiile de proprietari!! pur si simplu asa cresc cheltuielile proprietarilor! ca sa nu mai zic ca nu te mai poti reprezenta ca proprietar pentru ca ti cedezi de buna voie dreptul de negociere si dreptul ca aceasta asociatie sa te reprezinte!! acestia fac tot ce vor in numele tau!! inclusiv angajari si salarii!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis bloc -unde nu exista asociatie de proprietari abrassu abrassu Buna ziua,am 2 intrebari si poate cineva ma poate ajuta Locuiesc in Ploiesti intr-un bloc gen vila cu 10 apartamente,la comun este doar lumina de pa scara ... (vezi toată discuția)
Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Cati cenzori poate avea o asociatie de proprietari??? stelutamaria stelutamaria buna ziua tuturor. in L 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari la art. 21 alin.1este prevazut : La adunarea ... (vezi toată discuția)