avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldura pentru tevi care traverseaza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldura pentru tevi care traverseaza apartamentul+parti comune

Buna ziua. Apartamentul meu este debransat de la sistemul centralizat de incalzire.(dalkia Iasi este furnizorul). Inteleg din cateva discutii citite anterior, ca e OBLIGATORIU sa plateasca toti pt aceste parti comune si tevile din apart.
Am tevi la baie si la bucatarie. La baie sunt reci in schimb tot timpul, iar la bucatarie sunt acoperite(stiu ca nu se mai scutesc tevile izolate de la plata, dar o sa merg la vecinul de sub mine care deasemenea are centrala, sa intreb daca la bucatarie la el sunt calde tevile). In cazul in care tevile oricum sunt reci, se poate sa nu mai platesc pt ele? mentionez ca stau la et 6 si deasupra mai sunt 2 cu centrala si 2 fara, iar blocul cred ca are repartitoare pt fiecare apart bransat.
Chiar daca la bucatarie sunt calde(in cazul in care sunt).., la baie sunt reci. Se poate face ceva legal? plus ca mai am o intrebare, un fapt de care nu sunt 100% sigur, in dreptul cotei indiviza la mine apare 1,72, ceea ce este imposibil avand in vedere ca eu am 70mp, iar blocul are o singura scara cu 60 de apartamente..vreau ceva argumente legale sa pot sa ma duc la asociatie sa ma "cert".
Totodata, aveti cunostinte care sa stie cine, sau cum se poate calcula exact cat am de platit pt tevi, si pt subsoluri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: danutz63 , utilizator 08:56, 20 Decembrie 2013
1-Norma in vigoare impune la plata tuturor proprietarilor plata parti comune-indiferent daca detin izolate tevile care tranziteaza apartamentele sau de aspectul daca tevile sunt sau nu calde
2-in cadrul imobilelor de locuit in comun ,de regula ,neclaritatile sau problemele curente se solutioneaza cu decenta,intelepciune si toleranta
Initierea de discutii neprincipiale favorizeaza stari de disconfort care intrerup relatiile de buna vecinatate care ar trebui sa existe intre proprietari
3-In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007
Proprietarii are dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si au acces ,la cerere,la orice document al acesteia

Pentru orice neclaritatea solicitati oficial presedintelui de asociatie sa se achite de responsabilitatea si obligatia legala ce revvine functiei ,de a clarifica aspectele cu care va confruntati
De calculat nu poate sa calculeze nimeni fara a avea documentele in fata. Sunt necesare destul de multe date. Calculul il poate face numai firma de calcul care are toate datele.

In privinta tevilor reci: mergeti si discutati cu presedintele asociatiei sa vedeti daca nu cumva sunt blindate acele tevi din subsol. Asta in cazul in care sunt amandoua reci - tur si retur.
Daca este numai returul rece asta ar avea explicatia in faptul ca mai sus de dv. apartamentele conectate nu folosesc caloriferele de la baie.
In cazul ca tevile tur-retur sunt blindate, atunci pe coloana dv. nu trebuie sa vi se calculeze partea de caldura pentru tevile de la baie.

In privinta cote-parti indivize vedeti daca totalul pe acea coloana este 100%.
Fiind 60 apartamente pe scara, e posibil ca acesta sa fie procentul dv. proportional suprafetei apartamentului.


patrichi_stefan a scris:
..vreau ceva argumente legale sa pot sa ma duc la asociatie sa ma "cert".
Totodata, aveti cunostinte care sa stie cine, sau cum se poate calcula exact cat am de platit pt tevi, si pt subsoluri?

Faptul ca ati intrebat pe acest forum este benefic din mai multe motive. Intreband aici, va mai lamuriti. Apoi nu o sa mai aveti motive de cearta ci de colaborare, de activitate alaturi de vecini in asociatia dumneavoastra.
Proprietarii care s-au debransat de la sistemul public de caldura au obligatia sa plateasca o cota parte din costurile cu incalzirea pentru ca toti proprietarii beneficiaza de incalzirea spatiilor comune (subosl, casa scarii, uscatoare...). Proprietarii pot dezbate si hotari in adunarea generala asupara procentelor din factura care se repartizeaza tuturor, in functie de modul de gestionare, de administrare, de existenta sau nu a repartitoarelor s.a.m.d. Dar de platit tot platiti ceva.
Iar "exact" cat trebuie sa platiti este afisat pe lista de plata. Ca aceasta suma este absolut corecta nu puteti sa garantati nici macar daca ati stabili-o dumneavoastra. Repartizarea costurilor cu agentul termic tine cont de mai multe criterii si fiecare asociatie, fiecare administrator, comitet executiv, firma de calcul..., incearca sa faca in asa fel ca aceste calcule sa fie cat mai aproape de realitate. Dar cu siguranta nu vor fi niciodata perfecte si totdeauna vor fi si oameni nemultumiti.
Fiti alaturi de vecinii dv care conduc si administreaza asociatia, implicati-va si contribuiti ca aceste calcule sa reflecte cat mai fidel realitatea.


si eu am in apartament C.T si mi a venit sa platesc 90 ron pe tevi.intrebarea e :ce facem cu legea 296/2004 art 11 care spune clar:ORICE VANZARE FORTATA ESTE INTERZISA.EXPEDIEREA UNUI PRODUS SAU PRESTAREA UNUI SERVICIU CATRE O PERSOANA SE POATE FACE IN BAZA UNEI COMENZI PREALABILE DIN PARTEA ACESTEIA.eu nu am comandat caldura.nu am nevoie ce ea.
Pai nu e vanzare fortata.
Dv. locuiti intr-un condominiu in care sistemul de incalzire strabate proprietatea comuna, atat prin spatiile comune, cat si prin tevile verticale din apartamentul dv. Pentru caldura din aceste parti ale proprietatii comune de care beneficiati mai mult sau mai putin trebuie sa platiti alaturi de toti vecinii dv. de pe scara.

Nu puteti insa renunta nici la spatiile comune, nici la tevile verticale pentru ca proprietatea comuna este fortata si perpetua, este indiviza.

Aceasta situatie de baza ati acceptat-o cand v-ati mutat in bloc,cand ati cumparat apartamentul, iar cheltuielile care se fac cu intretinerea, consumurile si reparatiile proprietatii comune sunt in cota-parte indiviza si ale dv.

Iata ce scrie in HG 1588/2007 (art.32) cu normele de aplicare a legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Izolare termica cu polistiren+plata pierderilor la incalzire a celor care au centrale de apart. f_dali208 f_dali208 Buna,locuiesc intrun bloc in care s-au montat usile+geamurile de pe casa scarii de termopan iar acoperisul e cu tigla in 2 ape. D-nul administrator +d-nul ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata caldura ivanvintilica ivanvintilica Locuiesc intr-un bloc racordat la incalzirea in sistem centralizat. Pe tronsonul unei scari in care am si eu apartamentul sunt singurul care am centrala ... (vezi toată discuția)