avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
H.G. 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Legea nr. 325/2006 art. 38 alin. (2) precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.
Calculul caldurii se face in felul urmator:
- initial s-a facut o inventariere a sistemul de incalzire de pe scara dv. si s-a stabilit un coeficient global pentru coloana comuna din subsol, tevile verticale si caloriferele din fiecare apartament conectat la sistemul centralizat. Acest coeficient global s-a calculat in functie de suprafata radianta a acestor corpuri de incalzire;

- in fiecare luna locatarii contorizati declara pentru fiecare calorifer un index pe care il arata repartitorul. Se face diferenta fata de luna trecut; Exista si un repartitor pe coloana comuna din subsol care va arata si el o diferenta de consum.

- pentru fiecare corp de incalzire (coloana principala din subsol, tevile verticale si calorifere) se inmulteste aceasta diferenta de index cu coeficientul lui stabilit la inventariere. Rezulta de aici un numar de unitati echivalent termice.

- consumul exprimat in Gcal de pe factura se imparte la acest total de unitati echivalent termice, rezultand cate Gcal reprezinta 1 unitate echivalent termica;

- pasul urmator este sa se stabileasca cate Gcal s-a consumat pe coloana principala separat, pe tevile verticale separat si pentru fiecare apartament pe calorifere separat.

Partea de spatii comune si tevi verticale (ajustat cu un coeficient de amplasament) se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza tuturor apartamentelor indiferent ca ele sunt conectate sau deconectate, cu tevi acoperite sau cu tevile la vedere. Diferenta intre dv. si alte apartamente deconectate de la retea este data de cota-parte indiviza diferita, dar si de coeficientul de amplasament diferit de la etaj la etaj.

Restul apartamentelor, fiecare in parte, au calculat cantitatea de Gcal proprie de la calorifere.

Pe dv. va intereseaza numai partea care se repartizeaza pe cota-parte indiviza pe spatiile comune si tevile verticale. Costul caldurii care va revine este ceea ce vedeti luna de luna in dreptul apartamentului dv.

Intr-adevar, prin legislatia in vigoare, s-a renuntat la scutirea de plata caldurii pe tevile verticale a celor care le acopera, dar si in varianta veche, cand se lua in considerare, trebuia indeplinite anumite conditii pe care nimeni nu se straduia sa le indeplineasca, dar erau scosi de la aceasta plata. Si atunci s-a renuntat.
Suma pe care o platiti pentru caldura pentru spatii si tevi verticale este, comparand cu alte blocuri, realista.
Bine ca nu ati pus toate formulele de calcul din Ordinul 343/2010 , userul ar fi cautat cutia cu lecitina.

Problema tevilor verticale o rezolvati la punctul de lucru a societatii care se ocupa cu citirea , calculul si repartizarea caldurii in functie de repartitoarele proprietarilor. Mergeti acolo , intrebati cu cine trebuie sa vorbiti pentru a verifica cum apar acele tevi izolate sau dezizolate in calculatorul lor, nu plecati de acolo pana nu va lamuresc.

Daca acele tevi apar in calculator ca dezizolate, cereti recalcularea caldurii din urma cu pana la trei ani. Formulati o cerere adresata directorului acelei societati , obtineti viza asociatiei pe ea , faceti o copie xerox , depuneti originalul la ei, iar pe copia dvs. sa va treaca numarul de inregistrare. Fiti hotarata, nu va lasati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate o sa pricepeti o data pentru totdeauna ca izolarea tevilor nu se mai ia in considerare si ca s-au scos prevederile din Ordinul 233/2004 prin Ordinul 255/2006.
Asta este legislatia. Cine face altfel isi asuma raspunderea.

Nu mai puneti oamenii pe drumuri aiurea!
Va garantez ca nu sunteti pus pe drumuri aiurea!
Si eu am platit la un apartament cu CT, caldura ptr tevi si subsol in jur de 120 lei iarna trecuta. Iarna aceasta, pe luna noiembrie eu cu CT am platit caldura (tevi + subsol) 80 lei ptr apartament cu 3 camere, iar un alt apartament cu 3 camere, cu repartitoare, locuit, a platit....50 lei. A fost punctul care m-a enervat la culme, fiind prosteala pe fata.
Am investit urgent bani, am izolat tevile, am luat legatura cu firma care se ocupa de cititre si calcul, au venit, au verificat, au notat si au calculat. Rezultat: pe luna decembrie am avut de plata 37 lei.
Iar daca cineva spune ca cei cu CT se incalzesc la tevi, se imbata cu apa rece. Ulterior izolarii tevilor, factura la gaze nici nu a crescut, nici a scazut.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
jade_0923, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)