@eugeniazamfir
Furnizorul si-a montat un contor la intrarea in bloc, care contor indica consumul in acel condominiu, de apa si caldura.
Acel consum il factureaza. El suporta pierderile de reteaua municipala pana la intrarea in condominiu.
Pentru modul cum se repartizeaza aceste consumuri in interiorul condominiului raspunde asociatia de proprietari, in sensul ca repartizeaza aceste consumuri in functie de niste criterii stabilite in legi, HG si Ordine ANRSC, deci legale.
Dv. nu puteti sa interveniti asupra proprietatii comune deoarece ati putea sa suportati consecinte neplacute, conform Legii 230/2007:
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Pe de alta parte, faptul ca ati renuntat la folosirea unei parti din proprietatea comuna, deconectandu-va de la apa calda si caldura, nu va scuteste de plata cheltuielilor comune aferente acestei parti comune, conform HG 1588/2007:
Art.32
...........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Daca totusi doriti sa nu mai platiti si va preocupa ideea unui proces in justitie, o puteti face deoarece orice cetatean poate sa dea in judecata pe oricine, numai ca e bine sa se documenteze inainte de toate si mai ales sa se bazeze pe un avocat stiutor de carte in domeniul asociatiilor de proprietari si a legislatiei aferente, asta ca sa nu ajunga sa pagubeasca mai mult decat sa castige.