avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furnizare energie termica - plata caldurii pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furnizare energie termica - plata caldurii pentru partile comune

Buna ziua , nu sunt sigura daca am ales corect forumul dar o sa incerc sa explic pe scurt problema care o am . De mai bine de un an de zile mi-am montat in apartament centrala proprie pe gaz de care sunt foarte multumita insa in lunile de iarna ajung sa platesc furnizorului de energie termica si apa calda din localitate niste sume aproape egale cu factura de la gaz sub pretextul ,,parti comune" ca exista pierderi de caldura in bloc si ca prin casa i-mi trec 10 m de teava tip ppr .fi.16pe care nu am putut sa le tai , vecinul de deasupra folosindu-se de ele. Va rog sa ma invatati ce trebuie facut ,daca exista vreo posibilitate juridica de a scapa de aceste plati atat timp cat eu nu consum nimic . V multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:18, 23 Mai 2013
Buna ziua,
Pentru partile comune nu aveti ce sa faceti.
Pentru pierderi adresati-va in scris furnizorului si dupa ce primiti raspunsul actionati-l in instanta. El trebuie sa suporte pierderile de pe retea.
Pentru acele tevi, adresati-va instantei sa fiti scutita de acea plata avand in vedere ca nu este vina dumneavoastra ca nu pot fi indepartate din apartamentul dumneavoastra.
Concluzie: Va adresati instantei cu mari sanse de reusita.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Cand ati montat centrala ati depus cerere de debransare la furnizorul de caldura si acesta v-a adus la cunostinta ca nu veti fi scutit de plata caldurii pentru spatiile comune si pentru tevile din apartament.Nu puteti desfiinta tevile pentru ca sunt parte comuna,iar de dat in judecata furnizorul poate va ajuta avocatul care v-a raspuns si asa se creaza un precedent si nimeni n-o sa mai plateasca caldura la tevi,dl.av.stie de ce !
Va multumesc pentru raspuns , exista cumva o lege , o reglementare care sa fie invocata in adresa catre furnizorul de energie termica in care sa fie specificat ca pierderile sunt suportate de el?
@eugeniazamfir

Furnizorul si-a montat un contor la intrarea in bloc, care contor indica consumul in acel condominiu, de apa si caldura.
Acel consum il factureaza. El suporta pierderile de reteaua municipala pana la intrarea in condominiu.

Pentru modul cum se repartizeaza aceste consumuri in interiorul condominiului raspunde asociatia de proprietari, in sensul ca repartizeaza aceste consumuri in functie de niste criterii stabilite in legi, HG si Ordine ANRSC, deci legale.

Dv. nu puteti sa interveniti asupra proprietatii comune deoarece ati putea sa suportati consecinte neplacute, conform Legii 230/2007:
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Pe de alta parte, faptul ca ati renuntat la folosirea unei parti din proprietatea comuna, deconectandu-va de la apa calda si caldura, nu va scuteste de plata cheltuielilor comune aferente acestei parti comune, conform HG 1588/2007:
Art.32
...........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Daca totusi doriti sa nu mai platiti si va preocupa ideea unui proces in justitie, o puteti face deoarece orice cetatean poate sa dea in judecata pe oricine, numai ca e bine sa se documenteze inainte de toate si mai ales sa se bazeze pe un avocat stiutor de carte in domeniul asociatiilor de proprietari si a legislatiei aferente, asta ca sa nu ajunga sa pagubeasca mai mult decat sa castige.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuielilor de intretinere pentru tevi cristeadan2000 cristeadan2000 Locuiesc la etajul 3 al unui bloc de 4 etaje si am centrala termica. Locatarii de deasupra mea (et 4) au si ei centrala termica. Tevile retelei de termoficare ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza gazul consumat. Jean Valjean Jean Valjean Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului. Care ... (vezi toată discuția)