avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament intern, program weekend, spor salariu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament intern, program weekend, spor salariu weekend

Am 3 nelamuriri la care sper ca gasesc raspuns:

1.Ce constituie regulamentul intern? In companie exista un asa numit regulament de ordine interioara, dar nu e scris nicaieri, in cel mai bun caz poate fi un mail dat de un superior ierarhic, dar de cele mai multe ori deciziile sunt comunicate verbal.

2. Daca tipul activitatii necesita lucrul in week end, programul fiind de 40 ore/ saptamana, dar cele 2 zile de repaus nu sunt date consecutiv, exista o limitare a tipului acesta de program in codul muncii in care cele 2 zile de repaus sa fie date consecutiv?

4.Care e sporul minim la salariu pentru lucrul in weekend in cazul in care programul de lucru nu depaseste 40 ore/saptamana. In codul muncii nu e specificat, poate fi si 0.1%?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:22, 29 August 2013
1. Conf. codului muncii :
Regulamentul intern al firmei
“Regulamentul intern se întocmeste de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, după caz”, precizează Codul muncii la art. 241.
Potrivit normelor legale, un regulament intern trebuie să cuprindă în mod obligatoriu anumite categorii de prevederi. Astfel, dintr-un asemenea regulament nu pot lipsi niciodată:
reguli privind protectia, igiena si securitatea în muncă în cadrul unitătii;
reguli privind respectarea principiului nediscriminării si al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnitătii;
drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
reguli referitoare la procedura disciplinară;
modalitătile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
criteriile si procedurile de evaluare profesională a salariatilor.
De când produce efecte un regulament intern
Regulamentul intern produce efecte fată de salariati din momentul în care acestia au luat la cunostintă de existenta documentului, prevede Codul muncii, la art. 243.
Conform normelor legale, obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator, iar modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin continutul regulamentului intern.

2.Art. 135
(1) Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) Prin excepţie, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi
...................

Art. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

[ link extern ]


3. poate fi si un suma fixa,chiar si 10 lei pe luna indiferent cite wekenduri se lucreaza(1-3 weekend)
@ happyworker

1.Ce constituie regulamentul intern? In companie exista un asa numit regulament de ordine interioara, dar nu e scris nicaieri, in cel mai bun caz poate fi un mail dat de un superior ierarhic, dar de cele mai multe ori deciziile sunt comunicate verbal.

Regulamentul Intern este un document prin care se reglementeaza normele de disciplina a muncii, de conduita si comportament pentru salariatii care-si desfasoara activitatea intr-o unitate.
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului, potrivit art. 243 alin. (4) din Codul muncii.

2. Daca tipul activitatii necesita lucrul in week end, programul fiind de 40 ore/ saptamana, dar cele 2 zile de repaus nu sunt date consecutiv, exista o limitare a tipului acesta de program in codul muncii in care cele 2 zile de repaus sa fie date consecutiv?

Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Diispozitiile art. 137 alin. (1) C. muncii nu sunt imperative, in sensul ca nu este necesar ca cele doua zile libere sa fie acordate sambata si duminica, putand fi stabilite in functie de specificul activitatii societatii respective.
Astfel, dreptul salariaţilor de a beneficia pentru activitatea prestată într-o zi de repaus săptămânal, de o zi liberă plătită şi de un spor de x % din salariul de bază sau in suma fixa este stabilit imperativ în sarcina angajatorilor prin obligaţia acordării unui spor la salariu în situaţia în care repausul săptămânal este acordat în alte zile decât sâmbăta şi duminica.

4. Care e sporul minim la salariu pentru lucrul in weekend in cazul in care programul de lucru nu depaseste 40 ore/saptamana. In codul muncii nu e specificat, poate fi si 0.1%?

Salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala. Nu exista niciun act normativ care sa prevada un cuantum minim sau maxim cu privire la valoarea acestui spor.




Multumesc pentru raspunsuri.

1.O parte din prevederi sunt incluse in contractul de munca si anexe, dar asta inseamna ca orice prevedere care nu este scrisa intr-un document (mentionat mai sus) este nul, de exemplu un email?
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
happyworker, utilizator
Orice prevedere care nu este scrisa intr-un document aplicabil la nivel de angajator implica faptul ca acea prevedere nu are cum sa-si produca efectele pentru care s-a dorit a fi emisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare ... ionelamiron ionelamiron Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare situatie: Avem nevoie sa angajam o persoana care sa lucreze de Duminica pana Joi (Vineri si ... (vezi toată discuția)
Zile libere ContSters74221 ContSters74221 salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in ... (vezi toată discuția)
Munca sambata Claark Claark Buna Ziua! La locul meu de munca (firma privata), in ultima vreme s-a format o noua \\"moda\\". Normal orele suplimentare si zilele de lucru sambata sunt ... (vezi toată discuția)