Pot inceta contractul de munca al unei salariate in perioada de proba, atata vreme cat e insarcinata? Mentionez ca nu ne-a adus inca la cunostinta in scris de faptul ca e insarcinata, dar e posibil sa faca acest lucru in orice moment, asa ca doresc sa stiu raspunsul la aceasta intrebare, in ipoteza ca ne-a adus la cunostinta.
Firma pur si simplu nu functioneaza, nu faptul ca e insarcinata salariata si-a atras incetarea contractului. Oricum, in baza incetarii cu art. 31 alin 3, salariata va beneficia de somaj, avand in vedere ca indeplineste conditiile de obtinere a indemnizatiei. Si, avand vechime in munca de 13 ani, din cate cunosc, va beneficia de somaj 9 luni, din care poate intra in concediu crestere copil.
Codul muncii - Legea 53/2003
Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice. (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
OUG nr. 96/2003 prezinta cadrul legal pentru protectia maternitatii la locul de munca, drepturile, dar si obligatiile salariatei gravide si ale angajatorului.
Art. 2 (c)
“Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare”. (OUG 96/2003)
Exista art.60 alin.1 c.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Stiu ca daca nu instiinteaza societatea in scris asupra starii sale, are acelasi statut ca si orice alt salariat, al carui contract poate inceta in perioada de proba.
Insa eu v-am expus situatia in care vine cu o scrisoare medicala prin care anunta conducerea societatii de faptul ca e insarcinata.
Astfel, daca aduce scrisoarea medicala, ii mai pot inceta contractul cf art 31 alin 3 Codul Muncii? Eu spun ca incetarea respectiva nu constituie o concediere, a.i. sa mi se interzica incetarea raporturilor de munca, dupa aflarea starii salariatei.
Va rog sa ma lamuriti daca puteti, luand in considerare ipoteza de mai sus :)