avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Proces literar - avocatul lui Ion
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Proces literar - avocatul lui Ion

Salut! Sunt in clasa a 10-a,iar pentru scoala avem de facut un proces literar pe baza romanului Ion de Liviu Rebreanu.Am vazut ca a fost postata o intrebare de genul,dar autorul intrebarii era procuror,iar eu am rolul de avocat al apararii( www.avocatnet.ro/content/for... ) .
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
LuciTls, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuciTls , utilizator 23:25, 18 Decembrie 2013
Voi face un mic rezumat al motivului acuzarii.Ion este acuzat pentru sinuciderea sotiei sale,deoarece el isi dorea de la ea doar averea tatalui sau.Pentru a pune mana pe averea Anei el o lasa insarcinata,astfel il obliga pe tatal Anei sa ii dea averea.In interiorul lui Ion este un conflict intre avere si iubire,intrucat el iubeste alta fata si anume Florica,dar Florica nefiind la fel de avuta ca si Ana,este nevoit sa se casatoreasca cu ea.Intr-un final Ana afla de iubirea lui Ion pentru Florica si se sinucide dupa nasterea copilului.Nustiu daca este cea mai buna reproducere a motivului,dar sper ca este destul de clara.Multumesc anticipat!Nu cer sa imi faceti tema ci doar sa imi dati o idee.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
LuciTls, utilizator
Pentru a avea o lucrare interesanta parerea mea este sa il introduceti ca martor in proces chiar pe Liviu Rebreanu. In mod cert marturia autorului va clarifica speta in cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Foarte frumoasa initiativa profesorului vostru. Sincere felicitari!
Revenind asupra intrebarii tale, inteleg ca tu esti avocatul lui Ion.

o pledoarie ar putea suna cam asa
"Onorata Instanta, solicit ca in baza dispozitiilor procedurale si de fond sa achitati pe inculpatul Ion de savarsirea infractiunii retinute de catre Ministerul Public in rechizitoriu.
In speta, nu poate fi incidenta infractiunea de omor, neexistand o actiune din partea inculpatului asupra victimei, aceasta punandu-si capat zilelor intr-un moment de disperare. Astfel, nu exista elementul material al infractiunii, fapt pentru care se impune achitarea.

Cel mult, Onorata Instanta, fapta ar putea fi reincadrata juridic la infractiunea de determinare sau inlesnire a sinuciderii in masura in care din probele administrate s-ar dovedi intentia ca forma de vinovatie. Insa, asa cum rezulta din intregul material probator, inculpatul pe care il reprezint nu a incercat niciodata sa determine victima in sensul procedarii la un asemenea act necugetat.
Faptul in sine al infidelitatii si obsesia inculpatului pentru suprafetele de pamant ale victimei nu constituie elemente care sa determine sinuciderea unei persoane. Astfel de ipoteze pot dauna relatiei de casatorie dintre soti, poate vatama bunei convietuiri, solutia optima pentru acestia reprezentandu-l divortul la instanta civila.
Un element deosebit de important in analiza noastra trebuie sa fie reprezentant de legatura de cauzalitate dintre comportamentul inculpatului si rezulatatul produs: sinuciderea victimei. Nu poate subzista cauzalitatea, din moment ce problemele psihice ale victimei au condus-o la acest gest necugetat.
(aici poti cauta pe net foarte multe lucruri interesante despre teoriile legaturii de cauzalitate - teoria echivalentei conditiilor sau a conditiei sine qua non, etc).
In speta, dincolo de orice dubiu, lipseste elementul material al infractiunii, inculpatul nerealizand niciun act de determinare al victimei, anume o actiune care in mod obiectiv ar fi produs acelasi rezultat pentru orice persoana aflata in aceeasi situatie.

Poti sa cauti pe net compentarii pe infractiunea de omor calificat (pentru ca e asupra sotului) si asupra infractiunii de inlesnire sau determinare a sinuciderii. Vei gasi foarte multe informatii.

Am incercat sa nu sune prea tehnic, extragi ce crezi de cuviinta. In practica, lucrurile sunt sin mai tehnice, dar voi sunteti micuti.

E important sa te raportezi la probe.
Trebuie sa gasesti paragrafe in carte dinainte sau dupa sinucidere. Ex: relatari ale tatalui Anei, ale Floricai, ale altora din roman, recunoasteri ale lui Ion sau ale Anei, etc. Si vei raporta aceste lucruri la apararile tale pentru a dovedi:
1. in cazul omorului nu exista o actiune a lui Ion (ex: de lovire, injunghiere, etc)
2. pentru determinarea sau inlesnirea sinuciderii nu exista nici act de determinare si nici intentia (infractiunea asta se savarseste numai cu intentie, nu si din culpa).

Mult succes!
@Cyan martorii nu au fost stabiliti de noi,ci de profesor,si nu cred ca il pot chema pe Liviu Rebreanu ca martor deoarece eu nu stiu la ce s-a gandit el cand a scris romanul.
@Mihaela88 Multumesc mult,la aceasta idee(legata de neimplicarea lui Ion asupra mortii Anei) ma gandeam si eu,dar nu stiam cum sa o expun.Multumesc inca o data.Ma voi mai interesa de acele teorii si poate imi mai vine alta idee.Procesul acesta trebuie sa dureze toata ora,iar eu nu am de unde sa stiu ce planuiesc procurorii pentru a ii combate.Intr-un proces real procurorii se pot intalnii cu avocatii apararii?Sunt inca deschis la ideei.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
LuciTls, utilizator
Si inca o intrebare.Exista in Romania o lege asemanatoare amendamentului 5 din constitutia americana?

Alte discuții în legătură

Proces literar - avocatul acuzarii lui ion Florina347 Florina347 Salut! Sunt in clasa a 10-a,iar pentru scoala avem de facut un proces literar pe baza romanului Ion de Liviu Rebreanu.Am vazut ca a fost postate 2 intrebari de ... (vezi toată discuția)
Proces l-anamaria l-anamaria Sunt eleva in clasa a 10 si la scoala trebuie sa facem un \"Proces Literar\",iar eu sunt procurorul.A-si avea nevoie de putin ajutor deoarce nu stiu cum ar ... (vezi toată discuția)
Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane Lulica Lulica Ma intriga o chestie care face obiectul stirilor tv de cateva zile: sinuciderea unei copile si acuzarea profesorului de determinarea sau inlesnirea ... (vezi toată discuția)