avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... serviciu extern securitatea muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

serviciu extern securitatea muncii

In legea 319/2006 exista contraventii legate de aceasta lege:ART 39(5) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 lei la 7.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 7
alin. (4)-(6), art. 8, art. 11 alin. (1) si (3), art. 13 lit. q) si s) si ale art. 27 alin. (1) lit. a) si b).

La art 8 avem asa:
Art. 8. -(1) Fara a aduce atingere obligatiilor prevazute la art. 6 si 7, angajatorul desemneaza unul sau mai multi lucratori
pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere si/sau
unitate, denumiti in continuare lucratori desemnati.
(2) Lucratorii desemnati nu trebuie sa fie prejudiciati ca urmare a activitatii lor de protectie si a celei de prevenire a
riscurilor profesionale.
(3) Lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin
prezenta lege.
(4) Daca in intreprindere si/sau unitate nu se pot organiza activitatile de prevenire si cele de protectie din lipsa
personalului competent, angajatorul trebuie sa recurga la servicii externe.
(5) In cazul in care angajatorul apeleaza la serviciile externe prevazute la alin. (4), acestea trebuie sa fie informate
de catre angajator asupra factorilor cunoscuti ca au efecte sau sunt susceptibili de a avea efecte asupra securitatii si
sanatatii lucratorilor si trebuie sa aiba acces la informatiile prevazute la art. 16 alin. (2).
(6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult,
atributii complementare.

Ma intereseaza punctul (4) din acest articol situatia fiind urmatoarea:firma are un numar de 150 de angajati si avem un serviciu extern de prevenire DAR in normele metodologice de aplicare a acestei legi (HG1425/2006) exista urmatoarea obligativitate :Art 19(1)In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au peste 150 de lucratori,angajatorul trebuie sa organizeze serviciu intern de prevenire si protectie

Serviciul intern trebuie sa aiba anumite persoane cu anumite studii cerute de aceasta lege.

Intrebarea este in acest caz trebuie si serviciu intern de prevenire si protectie sau este suficient un serviciu extern?
Inspectorii de la ITM au cerut in procesul verbal organizarea serviciului intern desi avem un serviciu extern.
Cum se interpreteaza aceasta lege?

Va multumesc pentru raspuns
Alin. 2 al art. 19 din HG 1425/2006 prevede ca: "In cazul in care serviciul intern de prevenire si protectie nu are capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la unul sau mai multe servicii externe."
Tot ce ma intereseaza este daca in acest caz este OBLIGATORIU si serviciu intern.
In practica cele doua servicii interne si extern se vor exclude din cauza faptului ca, costurile sunt mult prea mari pentru a avea si un serviciu intern de acest tip.
Cu toate acestea ITM cere asa ceva si vreau sa stiu daca se intelege asta sau nu din lege.Exista amenzi sau nu?Pot contesta in instanta aceste procese verbale de la inspectorii ITM?
Chiar nu exista persoane cu experienta in cazul legii 319/2006?

Va multumesc anticipat
Serviciu intern de prevenire si protectie SIPP, este obligatoriu la un numar de 150 de lucratori. Componenta SIPP este urmatoarea: - sef serviciu intern( persoana cu curs de nivel superior care poate fi dintre lucratori sau serviciul extern)
- membrii SIPP care sunt reprezentanti ai lucratorilor de la diverse locuri de munca, cu conditia sa fi absolvit un curs de pregatire SSM nivel baza. Cel putin 2.
Se face decizie de constituire SIPP , si se anexeaza atributiile SIPP ( din legislatie) Se intrunesc periodic, membrii SIPP au obligatia de a organiza toata activitatea de SSM ceruta de legislatie la toate locurile de munca.
SIPP nu este separat de serviciu extern, ci vine in completarea lui pentru o mai buna organizare si supraveghere a securitatii si sanatatii la locurile de munca.
Eu nu inteleg, acest sev. extern angajat prin contract, nu a stiut ca trebuie organizat SIPP ? Era obligatia lor sa informeze angajatorul ca trebuie sa trimeata la curs doi lucratori ( daca nu avea deja), si sa faca cum cere legea. Sa stiti aceste servicii au obligatia sa depuna la ITM dari de seama cu activitatea lor, pot fi amendate de inspectori si li se poate retrage autorizarea.
Sa nu-mi spuneti ca nici CSSM nu au organizat.!!! Ce profil de activitate are firma ? Daca va da amenda , angajatorul sa-i penalizeze conform contractului, ca nu si-au facut treaba.
Daca mai aveti intrebari, va stau la dispozitie si pe privat .
:rtfm: :slap:
maria_ioana a scris:

Alin. 2 al art. 19 din HG 1425/2006 prevede ca: "In cazul in care serviciul intern de prevenire si protectie nu are capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la unul sau mai multe servicii externe."



Din legislatie poate sa citeze oricine. Cum ati facut dvs. , utilizatorul nu a inteles nimic. Haideti, cei care pot sa dea o lamurire sa o faca cat mai explicit, sa inteleaga toata lumea despre ce e vorba.
Din ce ati postat, as putea intelege ca am un serv extern angajat, si mai trebuie unul care sa organizeze SIPP-ul.
Este vorba seful SIPP care daca nu are curs de nivel superior si evaluare, poate fi din serv. extern care obligatoriu are aceste cursuri, altfel nu poate obtine abilitarea.
Ma-nclin :bow:

Alte discuții în legătură

Serviciu intern prevenire si protectie prodiana prodiana Buna ziua. O societate cu mai putin de 50 de angajati care activeaza in domeniul constructiilor poate externaliza intreaga activitate SSM sau este obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat cornel1969 cornel1969 Firma are 80 de angajati. Un punct de lucru se afla la CNE Cernavoda, altul la Otopeni, sediul central la Bucuresti. Avem numit un lucrator desemnat dar care ... (vezi toată discuția)
Serviciu intern cu un singur angajat sadrian sadrian Buna ziua. Daca in cadrul firmei exista Serviciul intern de prevenire si protectie si in cadrul acestui serviciu este angajata o singura persoana, aceasta nu ... (vezi toată discuția)