avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contract comodat auto + certificat fiscal ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contract comodat auto + certificat fiscal ?

Buna ziua, intentionez sa vand o masina inmatriculata inainte de 2006, deci, cu taxa de timbru neplatita iar pentru a evita platirea taxei cel care o cumpara m-a rugat sa facem un contract de comodat. Am luat un model de contract de comodat de pe internet, m-am uitat peste el dar nu am reusit sa imi dau seama daca ma pot scoate cu ea de la fisc. Adica, pe langa contractul de comodat ce acte mai trebuie facute ? ideea e ca eu vreau sa imi scot masina din evidenta pentru a evita posibilele neplaceri in viitor, se poate scoate certificatul fiscal in baza contractului de comodat ? se poate face contract de comodat fara act de vanzare cumparare ? as avea nevoie de raspunsuri cat mai exacte, va multumesc mult

L.E: Imi cer scuze daca am postat unde nu trebuie si pe aceasta cale rog un moderator sa mute topicul unde trebuie. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
trafyctz, utilizator
Cel mai recent răspuns: trafyctz , utilizator 08:42, 9 Februarie 2014
Nu va recomand un astfel de contract.

Cu contractul de comodat nu se poate radia masina nici de la fisc nici de la politie.

Pentru scoaterea din evidenta fiscala trebuie sa prezentati un act de instrainarea al mijlocului de transport care poate fi: act de vanzare-cumparare, act de donatie, contract de novatie, factura fiscala, certificat de mostenitor, hotarari judecatoresti - legalizate cu mentiunea definitiva si irevocabila - sau alte inscrisuri din care sa reiasa ca mijlocul de transport nu mai este in proprietatea cotribuabilului, adeverinta de la remat in cazul mijloacelor de transport scoase din uz, declaratie pe proprie raspundere cunoscand prevederile art. 474 cod penal, potrivit careia contribuabilul nu mai este detinatorul mijlocului de transport
sursa:
[ link extern ]

In toaste cazurile de mai sus cumparatorul este obligat sa inmatriculeze masina pe numele lui.

Amenzile ptr rovinieta, lipsa asigurarii RCA, lipsa ITP, vor veni pe numele proprietarului.
Nu puteti sa scoateti masina din evidentele fiscale in baza unui contract de comodat (folosinta gratuita a bunului). Ii dati doar posibilitatea sa foloseasca masina, dvs ramanand proprietar si platind in continuare impozitele.
Va multumesc pentru raspunsuri, as mai avea o nelamurire, in cazul in care fac contract de vanzare cumparare, ii dau certificatul fiscal dar el nu si-o ia in evidenta la fisc si nu o trece pe numele lui si imi vin amenzi, pot contesta amenzile cu copie dupa contractul de vanzare cumparare ? mai platesc impozit ?
Nu. Ar trebui sa faceti o actiune in instanta. Daca cumparatorul nu dispune de bani ptr plata taxei, atunci mai bine nu vindeti masina.
Bineinteles ca poate circula cu masina fara sa o transcrie. o poate si vinde mai departe si veti ajunge ca multe alte persoane in postura de a apela la justitie ptr a contesta amenzi, impozite, etc.
La vanzare trebuie sa scrieti pe certificatul de inmatriculare "Instrainat catre...la data de ....". Daca va solicita sa nu scrieti asa pe talon inseamna ca nu are de gand sa o inmatriculeze, mai ales daca taxa de mediu este mare, o vinde mai departe si problema platii impotilui ramane la dvs.

Drept sa spun nu cunosc care sunt etapele care pot securiza vanzatorul impotriva relei intentii a cumparatorului.


Cum se poate radia un autovehicul din circulaţie în cazul în care cumpărătorul refuză să efectueze transcrierea transmiterii dreptului de proprietate?

În cazul în care cumpărătorul refuză să transcrie dreptul de proprietate, este necesar să vă adresaţi instanţei de judecată competente.
Dacă prin hotărărea judecătorească se constată transferul de proprietate, se poate solicita radierea din evidenţele fiscale.
Dacă prin hotărărea judecatorească se dispune radierea, se vor depune la autoritatea competentă următoarele documente:
1. cerere;
2. fişa de înmatriculare cu viza circumscripţiei financiare;
3. hotărărea judecătorească rămasă definitivă care atestă că vehiculul a fost înstrăinat;
4. trei exemplate completate ale certificatului de radiere;
5. actul de identitate în original şi copie.

În baza documentelor depuse la ghişeu vi se eliberează un certificat de radiere în baza căruia se radiază din evidenţele fiscale autoturismul.
sursa:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Obligatie radiere masina si transfer drept de proprietate ionita_elena_catalina ionita_elena_catalina Acum 2 ani am vandut o masina si cel care a cumparat-o nu si-a mai indeplinit obligatiile. Am acum in mana o Hot. Jud. definitiva investita cu titlu executoriu ... (vezi toată discuția)
Radiere masina cu, contract de comodat? cedrrew cedrrew Am dat o masina unei persoane in baza unui contract de comodat care a expirat in luna ianuarie a.c.,iar dupa expirarea contractului persoana respectiva nu a ... (vezi toată discuția)
Radiere auto fara acte rebel2000 rebel2000 Cum pot radia o masina instrainata,sau cum il pot determina pe cel ce o detine in prezent sa si-o inmatriculeze pe numele lui?Eu nu mai detin nici-un act si ... (vezi toată discuția)