avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului?

Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si indemnizatia de crestere a copilului? Precizez ca sunt si salariata cu contract individual de munca la o institutie publica, trebuie sa duc dovada a acestor venituri la locul de munca pt ca sa se ia in calcul? In cat timp?
Cel mai recent răspuns: antony07 , utilizator 15:26, 13 Mai 2015
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste de catre fiecare angajator in parte.
- Aceasta indemnizatie se plateste numai daca angajatoprul sau dvs. ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. - Venitul din conventie civila se ia in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
- Fiecare angajator va completeaza adeverinta tip cu veniturile nete pentru CCC.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

4. Din Normele de aplicare OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...
Multumesc mult pentru raspuns, dar as mai avea o nelamurire la raspunsul dat de de dvs la pct 1:
- spuneti ca daca am platita contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii si in cazul conventiei civile si pentru contractual individual de munca, beneficiez de indemnizatia de maternitate de pe urma ambelor venituri din ambele parti? Daca da trebuie sa instiintez in scris si angajatorul cu conventie civila despre sarcina? Cum se procedeaza?
Multumesc anticipat
1. Nu e neaparat necesar sa-l anuntati pe beneficiarul serviciilor dvs. ca sunteti gravida.

2. Intrebati-l numai daca el achita contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

3. Daca nu o achita el atunci (daca doriti neaparat) trebuie sa incheiati dvs. un contract pentru concedii si indemnizatii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna cum se procedeaza.

4. In cazul conventiei civile indemnizatia de concediu medical este platita de CJAS unde veti depune certificatele medicale.

Revin cu o nelamurire cu privire la plata indemnizatiei de maternitate in cazul in care am venituri din doua parti respectiv:
- venit din salarii - contributia concedii si indemnizatii 0.85% platita
- venit din conventie civila ( contract de prestari servicii de arhivare) - contributia concedii si indemnizatii 0.85% platita
- conform art 33 din OUG 158/2005 Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti la care din situatiile de la art. 1 alin. (1) lit. A si B ma incadrez cu venitul din conventia civila( care este o activitate independena desfasurata pe timp de o luna de zile, dar nu am autorizatie de arhivar ). Mai beneficiez de indemnizatia de maternitate de pe urma venitului din conventie civila?:

Art. 1
(1)Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A.desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B.desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C.beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
(2)De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a)asociati, comanditari sau actionari;
c)membri ai asociatiei familiale;
d)autorizate sa desfasoare activitati independente.
e)persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
(3)Persoanele prevazute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia pensionarilor de invaliditate gradul III si a pensionarilor nevazatori, care se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. c) si d).

Multumesc si pentru raspunsurile anterioare
Intrebati la CJAS.

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)