avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis retinut pentru alcool
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis retinut pentru alcool

Buna,
In noaptea de vineri am avut proasta idee sa conduc baut prin Bucuresti, la intoarcerea de la un chef spre casa, asa ca am ramas fara permisul romanesc si cu mari sanse de-a avea peste 0,8 in sange din moment ce in aer erau 0,6 ceea ce inseamna dosar penal din cate am inteles. In toata viata mea am avut o singura amenda de viteza in localitate acum cativa ani cand mi-au luat doua puncte si 40 lei amenda. N-am avut niciodata condamnari sau alte "contacte" cu justitia.
M-am uitat pe alte postari si inteleg ca toata treaba cu judecata se poate intinde pe luni de zile sau chiar ani.
Daca are cineva timp, va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Cum fac sa aflu si eu rezultatul analizelor de sange? Mi-au luat banii pe ele cei de la IML dar mi-au spus ca rezultatul il poate lua doar politia.
2. Desi locuiesc in Bucuresti de vreo doi ani, am pastrat buletinul cu adresa de Suceava din motive pur personale: unde ar urma sa se judece procesul, in Bucuresti unde am savarsit fapta sau in Suceava unde am domiciliul din buletin?
3. Mai am un permis perfect valabil emis prin Nord America. Polisitistii care l-au luat pe asta romanesc mi-au zis ca-i OK daca conduc cu cel strain insotit de pasaportul tarii respective ceea ce-mi suna destul de ciudat, ma gandeam ca ala-i bun oriunde in lume dar nu in tara unde ai un permis suspendat. Pareri, sfaturi?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bradstefan , utilizator 18:11, 23 Iulie 2009
Din punctul meu de vedere , odata ce sunt efectuate acte de cercetare sub aspectul infractiunii de conducere in stare de ebrietate , permisul fiind retinut pe perioada cercetarilor , nu aveti drept de conducere.
Va recomand sa va angajati un avocat , intrucat alcoolemia in sange va atinge in jur de 1, 2 , 1 , 3 , iar acesta se poate interesa , in mod constant , de stadiul actelor de cercetare .

Agentii de politie , respectiv procurorul (cei din a carei raza teritoriala a fost savarsita fapta) vor efectua acte de cercetare .Competenta , in fond , din punct de vedere teritorial si material , e judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita infractiunea.

Se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei , anularea permisului de conducere , existand eventuala posibilitate de redobandire in termen de 1 an de la ramanerea def. a hotararii judecatoresti.
Eu as zice ca aveti un permis de conducere, valabil astfel incat ati putea sa conduceti fara nici un fel de probleme.
Insa oricum merita sa platiti un avocat!
Aveti posibilitatea sa solicitati procurorului dovada ca dosarul este in lucru si pe baza acesteia politia trebuie sa va elibereze permisul ....pe perioada cercetarii penala opereaza prezumtia de nevinovatie.
Din punctul meu de vedere , permisul este retinut macar pt a exista o suspendare a acestuia , pe o perioada de maxim 90 de zile.
Conform Art 23 Nr 1 din Codul rutier, are dreptul de a conduce persoana care poseda permis valabil de conducere.

Conform art 71 Nr 1, constituie infractiune, "conducerea... de catre o persoana care nu poseda permis de conducere"

Politistul poate retine permisul de conducere (Art 88, indice 1) insa el nu poate suspenda dreptul de a conduce! Suspendarea dreptului de a conduce se dispune de IGP, etc (art 88 nr. 2).

In concluzie, permisul romanesc se poate retine, insa retinerea nu are efectele unei suspendari a dreptului de a conduce. Iar daca cineva are un permis de conducere valabil emis de o alta tara, nu se poate retine in nici un caz "conducerea fara permis" deorece permisul exista si este valabil (este un act administrativ emis de o autoritate straina, care nu poate fi anuat de o autoritate romana)
Altfel ar fi fost, daca legea ar fi spus: politistul are dreptul de a retine permisul; odata cu retinerea permisului, se suspenda dreptul de a mai conduce autovehicule (asa cum este in majoritatea tarilor din vest" )... etc". Asta inseamna ca permisul strain exista in continuare, insa dreptul de a conduce se suspenda (de altfel asta e si sensul retinerii eprmisului) indiferent de existenta unui permis de conducere. Or, daca legiutorul roman n-a sesizat diferenta asta, nu vad de ce s-ar aplica aici ceva ceea ce legea nu prevede! E o lacuna, recunosc, insa atat timp cat reglementarea este deficitara, trebuie sa se profite de ea, atunci cand interesul clientului o cere!

O alta problema poate aparea insa: cf art 91 nr 3 din acelasi cod rutier, constituie contraventie nepreschimbarea permisului strain in termenul prevazut de lege..."

Alte discuții în legătură

Alcoolemie - recalculare johnny25 johnny25 am fost depistat cu 0.42 la aparat etilotest pe 10 ianuarie, am fost la spital unde mi s-au recoltat 2 probe de sange, rezultatul a fost prima proba 1.10 si a ... (vezi toată discuția)
Luat permis pentru alcool! lidicut lidicut Daca mi se retine permisul pentru alcool,in etilotest a iesit pesate o,4,nu este un termen pana cand trebuie sa primesc un raspuns? (vezi toată discuția)
Permis suspendat in vederea anularii pt 0,60 mg alcool pur in aerul expirat dani gabrian dani gabrian Buna ziua, Va rog sa-mi dati niste sfaturi cu privire la urmatoarea problema: -am fost oprit in trafic, noaptea la 02;00, am suflat in etilotest si mi-a ... (vezi toată discuția)