avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema cu o doamna administrator foarte agresiva, ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema cu o doamna administrator foarte agresiva, ce ameninta mereu cu somatii si dat in judecata

Buna ziua. De cateva luni de zile intampin probleme legate de comunicarea cu d-na administrator a blocului unde locuieste mama mea. In fiecare luna cand se duce fie mama mea fie eu sa platim, o parte din suma datorata, aceasta face scandal, ne mustreaza, ne vorbeste pe un ton ridicat si intr-un final ne trimite somatii de plata si ameninta ca "trimite dosarul". Sincer sa fiu, eu pot gestiona destul de ok acest gen de comportament si pana acum am lasat capul plecat, insa ideea ca acelasi gen de comportament il are si vis-a-vis de maica-mea, care este batrana si bolnava, deja ma scoate din sarite... la modul ca acest mesaj il scriu fiind mandru de mine ca m-am abtinut joi seara sa nu ma duc ca o tornada de la servici direct acolo peste ea si sa fac ca toate cele !

In fine, problema este ca intr-adevar, exista niste restante. Dar sincer nu mi se pare a fi o situatie atat de grava precum urla nesimtita asta de fiecare data, suma maxima datorata a ajuns la putin peste 1100 RON dintre care aproape 400 RON mama mea i-a platit chiar joi seara, deci datoria actuala este undeva intre 700 - 750 RON. Vreau sa stiu daca este normal sa aibe acest gen de comportament si daca este legal sa trimita atatea somatii de plata si sa ne ameninta toata ziua buna ziua ca "trimite dosarul". Intentionez ca saptamana viitoare joi ( 26 Martie ) cand strange intretinerea sa bat drumul pana acolo special ca sa port o discutie cu ea si vreau sa stiu pe ce ma pot baza, consider ca am inghitit destul mojiciile acestei nesimtite si vreau sa pun piciorul in prag. Daca intr-adevar suma restanta este considerata asa o mare "gaura" in buget, desi cunosc si am auzit de oameni care au zeci de milioane restante sau chiar au depasit pragul de 100 de milioane, ok voi plati exact pana ajung la o suma restanta la care ar trebui sa incete cu aceasta atitudine, practic topicul acesta l-am deschis pentru a afla in ce cifra ar trebui sa ma incadrez ca sa taca odata si sa ne lase in pace.

Sa nu uit, ea invoca mereu motivul ca ... domne sa avem intretinerea platita pana cu maxim 3 luni in spate, ceva de genul, la ora actuala suma restanta este ~ echivalentul ultimelor 2 luni de intretinere. Astept sfaturile si sugestiile dvs., va multumesc !
Cel mai recent răspuns: acivic , utilizator 04:31, 25 Martie 2015
Pai ce sfaturi? Trebuie sa va platiti intretinerea la zi. Nu este normal sa stai la comun si sa va plateasca altii intretinerea (fie si temporat), caci asta se intampla, pana aduceti dvs. banii, facturile tot trebuiesc platite. De unde credeti ca se intampla asta? De la Ponta, de la Basescu? Nu. De la ceilalti locatari.
Pozitia dnei administrator este ingrata, foarte ingrata avand in vedere ca trebuie sa se adreseze cu "saru-mana dati banii pe care ii datorati" tuturor restantierilor care au dreptul dehh... sa li se vorbeasca frumos.
Intradevar, acest gen de locatari ar trebui dati in judecata si taxati pe langa ce datoreaza si cu cheltuieli de judecata, ca altfel nu civilizam Romania asta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
trandafir2, moderator
1-Trebuie sa cunoasteti ca reprezentantul asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limite concrete de compertenta fara sa aibe dreptul de la sine putere sa emita somatii
Referitor la comportament si atitudine vis-a-vis de proprietarul contribuabil...sunt oameni si oameni,este greu - daca nu exista respect si 7 ani de acasa,la batranete sa faci educatie administratorului de imobil
2-Dispozitia in vigoare prevede L nr 230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

3-Incercati sa negociati cu presedintele de asociatie incheierea de angajament de plata si limitati contactul cu administartorul
Aveti posibilitatea sa achitati c/v intretinere inclusiv postal cu mandat de confirmare si indepartati orice discutii si jigniri
Nu este normal ce se intampla.
Sa lasam morala atata timp cat administratora se comporta ca la usa cortului.

Daca restanta dv. este pentru 2 luni, nu va faceti griji.
Poate sa va dea in judecata pentru restante mai vechi de 90 zile, conform legii.
Si chiar nu cred ca se va deranja cu un dosar in instanta pentru cateva sute de lei.

E plina lumea de moralisti, dar sa-i vad cand nu le-ajung banii de pe-o zi pe alta, ce fac?!?
Ca pana una-alta isi rotunjesc veniturile din activitatea de la administratie.

elga50 a scris:

Daca restanta dv. este pentru 2 luni, nu va faceti griji.
Poate sa va dea in judecata pentru restante mai vechi de 90 zile, conform legii.

Corect, haideti sa platim toti peste 90 de zile. E legal.
1-Sa incercam sa ordonam problemele
Initiatoarea topicului recunoaste
problema este ca intr-adevar, exista niste restante
,fara sa detalieze in ce perioada au fost acumulate ,pentru ca difera c/v
intretinerea la o garsoniera sau la ap cu 4 camere
2-
intr-un final ne trimite somatii de plata si ameninta ca "trimite dosarul".

Aspectul ca sunt comunicate somatii demonstreaza ca reprezentantul legal al asociatiei de proprietari,cu scopul legitim recuperare sume cu titlu de restante cunoaste dispozitiile in vigoare si se asigura de parcurgerea procedurii prealabile
3-
Daca intr-adevar suma restanta este considerata asa o mare "gaura" in buget, desi cunosc si am auzit de oameni care au zeci de milioane restante sau chiar au depasit pragul de 100 de milioane,

Orice suma neachitata in termenul legal produce un dezechilibru financiar
Constientizati ca daca parte din proprietari nu ar achita si ar inregistra debite,furnizorii ar sista provizoriu furnizarea utilitatilor si ar genera un disconfort apreciabil acelora care sunt cu platile la zi
4-Desfasurati efortul de a va achita integral debitul si astfel veti scapa concomitent si de "somatii si de scandal, mojiciile acestei nesimtite care ne mustreaza, ne vorbeste pe un ton ridicat",care va garantez ca genereaza prejudicii mai mici decat eventual proces care implica efort,stress,alocare de sume suplimetare fata de cele solicitate de asociatie in mentionatele somatii repetate
Sa incercam initial sa fim noi corecti ,sa nu acumulam debite la asociatie,situatie in care teoretic nu ar trebui sa se manifeste comportamente de genul celor invocate de dvs

Alte discuții în legătură

Abuzurile administratorului de bloc Sorana123 Sorana123 Buna ziua! Azi dimineata a venit la usa mea administratorul blocului in care locuiesc si mi-a spus ca daca pana diseara nu platesc intretinerea, vine maine ... (vezi toată discuția)
Temeinicia calculului penalitatilor geta-taby geta-taby Bun seara! am si eu o intrebare in legatura cu calcularea penalitatilor procentuale de 0,2%.....la o suma de 180 ron,este posibil sa se calculeze o penalizare ... (vezi toată discuția)
Procedura legala de actionare in instanta miha35 miha35 Buna ziua! As dori sa va cer sfatul intr-o problema care ma preocupa de ceva vreme.Care este procedura legala de actionare in instanta a proprietarilor rau ... (vezi toată discuția)