1. Daca sotul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci, fie ca intra sau nu in CCC cel putin o luna, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile, adica veti beneficia de indemnizatie pentru CCC pana inclusiv in ziua de 01.04.2016.
2. - Incepand cu data de 02.04.2016 se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
- Cu aceasta data faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM, cu data de 02.04.2016.
3. Cu data de 02.04.2016 puteti prezenta angajatorului certificat medical pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
4. Dupa terminarea concediului de maternitate faceti cerere pentru suspendarea CIM pentru a intra in CCC2 procedand asa cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.
5. - Plata indemnizatiei pentru CCC1 inceteaza cu data de 02.05.2016.
- Dvs. veti naste al doilea copil inainte de data incetariiCCC1si a platii indemnizatiei pentru CCC1.
- In cazul dvs. este vorba doar de o suspendare a CCC1 si a indemnizatiei aferente.
- De aceea eu cred ca indemnzatia pentru CCC2 va fi egala cu indemnizatia pentru CCC1 si va dau mai jos si textele de lege pe care ma bazez in afirmatia mea.
6. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
7. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
(3) In cazul prevazut la alin. (1), daca cele 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate in aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) si a celor realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.
(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).
8. Pentru un raspuns oficial va puteti adresa ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro