avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... documente necesare casatoriei cu un cetatean strain
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

documente necesare casatoriei cu un cetatean strain

Buna ziua tuturor,

M-ar interesa sa stiu ce documente trebuie depuse la oficiul starii civile pentru a incheia o casatorie cu un cetatean strain ce nu face parte din UE (daca exista ceva diferente in acest sens) si care este termenul in care aceasta casatorie poate fi oficiata.

Va multumesc..o seara placuta tuturor..

Cel mai recent răspuns: Motata221 , utilizator 23:25, 3 Ianuarie 2017
Formalitati pentru încheierea unei casatorii în România.

Conform legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, în România declaratia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, în scris, la primaria locului de domiciliu sau de resedinta al unuia dintre ei.
Odata cu declaratia de casatorie viitorii soti prezinta urmatoarele acte:

- - Actul de identitate (buletin sau pasaport);
- Certificatul de nastere, original si copie (+ traducere legalizata pentru cetatenii straini);
- Certificatul medical (prenuptial) – eliberat în România; este valabil 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu casatori;
Acte, în original si în copii traduse si legalizate ori certificate de ofiterul starii civile, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare, daca este cazul;
- Dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice ori consulare acreditate în România, din care sa rezulte ca cetateanul strain îndeplineste conditiile de fond, cerute de legea sa nationala, pentru încheierea casatoriei în România;
Declaratia data pe proprie raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain, nu este casatorit si îndeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru încheierea unei casatorii în Romania, în cazul în care statul respectiv nu are o misiune diplomatica sau consulara acreditata în România.
Procesul verbal încheiat împreuna cu interpretul autorizat , în cazul încheierii unei casatorii între persoane care nu cunosc limba româna sau între surdomuti.
Documentele straine (cu exceptia pasaportului) trebuie sa poarte Apostila Conventiei de la Haga/1961 sau sa fie supralegalizate pentru a fi recunoscute in Romania.
Casatoria se poate încheia la expirarea termenului de 10 zile, în care se cuprind ziua când a fost facuta declaratia de casatorie, cât si ziua în care se oficiaza casatoria.
Dupa trecerea termenului de 10 zile, casatoria se poate încheia numai pâna la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.

Casatoria cu cetatean strain

- certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata
- actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, original, copie si traducere legalizata(evident daca asta aexistat)
- dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv
- daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania)


Acte necesare pentru cununia civila

Pe scurt aveti nevoie de :
- certificate de nastere
- certificate medicale prenuptiale (eliberate cu cel mult doua saptamani inainte de casatorie)
- buletine de identitate
- declaratia de casatorie
Actele se depun la Starea Civila cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei.

1. Actele de identitate sau pasapoartele(pentru cetatenii straini si pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)
2. Certificate le de nastere in original si copie (nelegalizata);
3. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori);
4. Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.
5. Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor.
6. Un plic timbrat autoadresat.

Pentru cei care nu sunt la prima casatorie:

Pe langa actele metionate mai sus, in functie de situatie, in cazul in care casatoria anterioara a fost desfacuta prin divort sau decesul unuia dintre soti, solicitantii mai au nevoie de urmatoarele acte:

Divort
- sentinta de divort in 2 exemplare, ambele ramase definitive si legalizate si timbre fiscale sau chitanta C.E.C. in valoare de 5.000 lei ( in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in localitatea unde se oficiaza casatoria);
- in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in alta localitate, se va depune un singur exemplar din sentinta ramasa definitiva si legalizata.

Deces
- certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata
- in cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii si acestia sunt in ingrijirea sotului/sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere in oiginal si copie nelegalizata;
- la data incheierii casatoriei, conform legislatiei in vigoare viitorii soti vor fi insotiti de doi martori, cu buletinele de identitate valabile.
Va multumesc mult domnilor avocati, as mai avea totusi cateva nelamuriri si anume:

- fiind vorba de un cetatean din Pakistan, iar documentele acestuia fiind redactate in limba urdu, cum si unde se va face legalizarea acestora? Pot fi traduse in tara lui in limba engleza si apoi traduse in Romania sau exista si la noi posiblitatea se a face traducere din limba urdu?
- v-as ruga sa-mi explicati termenul de supralegalizare, eu personal n-am facut niciodata pana acum acest lucru;
- cine anume aplica Apostila Conventiei de la Haga/1961 si unde pot solicita acest lucru, in Romania sau in Pakistan?

Imi cer iertare pentru intrebari ce va pot parea banale, dar as vrea sa ma asigur ca obtin informatiile corecte si cum as putea decat apeland la persoane competente in domeniu?

Mii de multumiri!!!
stampila cu apostila Conventiei de la Haga este aplicata de catre:
- PREFECTURILE – pentru documentele administrative

- TRIBUNALELE – pentru traducerile legalizate la notariatele publice

Supralegalizarea este procedura prin care un stat confera un plus de veridicitate documentelor emise pe teritoriul sau, confirmand practic autenticitatea acestora. Se confirma astfel, de pilda, ca o diploma, o sentinta judecatoreasca sau o traducere legalizata, etc. au fost intr-adevar emise pe teritoriul statului respectiv si ca sunt autentice, purtand girul Statului respectiv.

Institutiile abilitate sa efectueze supralegalizari ale actelor sunt impartite in functie de competenta pe care o au. Acestea pot fi ministere, institutii ale prefectului, tribunale, ambasade.


Actele respective trebuie traduse din urdu in romana!Exista traducatori urdu si in Romania.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
Alexandru Cutean, Consilier juridic
Iti multumesc mult pentru precizari Alexandru (daca pot sa-ti spun asa)! O seara frumoasa!

Alte discuții în legătură

Acte căsătorie la ambasadă Mario22222 Mario22222 Ce acte sint necesare pentru casatorie la ambasada atat pentru mine cat si pentru sotia mea care este de cetatenie eritreana si avem o fetita impreuna, care ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre roman si indian b_gabriela b_gabriela Buna, Prietenul meu e indian si vine in Romania cu viza de turist. Exista o modalitate inafara de casatorie sa si prelungeasca vizita? Ce demersuri ar ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un cetatean egiptean in romania. violetacez violetacez Buna ziua! Am si eu intrebare ce acte ii sunt necesare unui cetatean egiptean pt a se casatori in romania, am inteles ca este necesara apostila conventiei de ... (vezi toată discuția)