avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional pentru suportarea cheltuielilor unei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional pentru suportarea cheltuielilor unei formarii profesionale (in intern) in caz de incetare a raporturilor de munca inaintea perioadei stabilite de angajator

Buna ziua, ma intereseaza cat de legal este un act aditional la contractul de munca, prin care se cere suportarea cheltuielilor unei formari interne, pentru cazul in care angajatul inceteaza, inainte de un termen stabilit prin act, raporturile de munca cu societatea angajatoare, indiferent de motivul incetarii.
Are castig de cauza in instanta angajatorul in cazul in care angajatul a semnat actul, dar, dupa un timp se vede nevoit sa paraseasca societatea, pentru cauze medicale?
Multumesc mult pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 15 Iulie 2016
Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

In speta , un astfel de act este perfect legal.
Multumesc, pana aici e clar... insa daca se intampla ca, dupa cursul de formare, angajatorul sa il oblige pe angajat sa lucreze pe un alt proiect decat cel pentru care l-a trimis la formare, proiect care sa pericliteze in timp sanatatea angajatului, iar singura solutie pentru acesta (recomandata verbal de medici) este sa paraseasca acel loc de munca?
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Prin faptul ca angajatorul te-a "legat" de firma prin suma aceea de bani pentru un anumit numar de ani, daca nu o poti restitui, esti obligat vrand-nevrand sa muncesti in orice conditii pana implinesti numarul de ani stabiliti prin actul pe care l-ai semnat inainte sa stii ce va urma... De aceea intreb: are castig de cauza in instanta un angajator care procedeaza asa? Multumesc.
Edel_Weiss a scris:

... angajatorul sa il oblige pe angajat sa lucreze pe un alt proiect decat cel pentru care l-a trimis la formare,....


Mai intai la acest aspect m-am referit si inca o data reiterez , nici in conditiile expuse de dvs nu exista obligatia sa munciti intr-un anumit loc.

Poate avea castig de cauza atat angajatorul , cat si salariatul .

In actul aditional este mentionat ca trebuie sa se lucreze strict pe acel proiect pentru care a trimis la formare?

Alte discuții în legătură

În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Angajament salariat cristina mc cristina mc Buna ziua, Va solicit ajutorul intr-o problema. Societatea la care lucrez vrea sa trimita un salariat la o perfectionare profesionala. Angajatorul vrea sa ... (vezi toată discuția)