Buna ziua.
In anul 2007 am incheiat cu o banca un contract de imprumut garantat cu ipoteca pe terenul pe care urma sa-l achizitionez cu banii primiti.Valoarea contractului a fost de 42.000 euro.
Pana in prezent mi-am onorat obligatiile fata de banca achitandu-mi lunar rata de credit, insa de cateva luni a crescut dobanda foarte mult si nu mai doresc sa achit rata.
Cunosc faptul ca in conditiile neachitarii ratei banca imi va lua terenul si sunt ok cu acest lucru. Valoarea lui a scazut fata de momentul achizitionarii si la un calcul simplu am tras concluzia ca platind lunar noua rata a bancii dau pe teren mai mult decat face.
Intrebarea mea este: poate banca respectiva sa se indrepte impotriva mea si in ceea ce priveste alte bunuri proprietate personala (masina, casa) in vederea recuperarii datoriei? In contractul incheiat cu banca nu este prevazut acest lucru, insa am tot auzit opinii potrivit carora daca banca nu isi indestuleaza datoria chiar luand in proprietate bunul ipotecat poate sa-mi execute silit si alte bunuri. E adevarat?
Va multumesc.
Da, este. Banca este creditorul Dvs. si are un gaj general asupra toate bunurile Dvs. prezente si viitoare. Ipoteca inseamna doar, ca, in cazul vanzarii terenului, banca va fi platita din pretul obtinut. Daca pretul de vanzare (minus cheltuielile executarii silite) nu este destul, banca va urmari si alte bunuri.
In contractul de ipoteca nu scrie ca banca are un gaj general asupra tuturor bunurilor mele prezente si viitoare. Exista o prevedere legala in acest sens care sa mi se aplice, indiferent daca nu scrie in contract?
In contract scrie ca: in caz de neindeplinire de catre debitorul ipotecar (eu) a oricarei obligatii asumate prin prezentul contract sau prin contractul de credit, creditorul ipotecar (banca) este in drept sa declanseze procedura de executare a ipotecii, conform legii, creditul devenind scadent integral."
Mai mult, scrie ca: "crditorul se va indestula cu sumele datorate de catre Debitor prin executarea ipotecii, inclusiv amelioratiunile existente la data executarii, data la care valoarea imobilului va fi actualizata, conform sporului de valoare"...
eu din acest text inteleg ca banca se va indestula doar prin executarea ipotecii...nu e asa?
Pierderea terenului pus drept garantie este doar partea stiuta (de dvs) a executarii silite.
In fapt exista doua ipoteze:
A. Daca suma obtinuta prin vanzarea terenului in cadrul procedurii de executare silita este mai mare decat creanta bancii, diferenta ramasa se va distribui de executorul catre dvs, prin consemnarea acestei sume la dispozitia dvs.
Acesta este cazul fericit!
B. Daca suma obtinuta este mai mica decat creanta bancii, suma rezultata se va distribui catre banca.
In aceasta situatie, vom avea un creditor garantat, dar care nu este indestulat 100%. Acesta are, insa, dreptul de a continua procedurile de executare silita ca si creditor negarantat putand sa urmareasca orice bun aflat in patrimoniul debitorului.
Poate ca nu scrie in contract asa ceva, dar scrie in Codul Civil, articolul 1718 (chiar daca apare intr-o formulare diferita) -- acest paragraf se aplica, chiar daca nu este explicit trecut in contract.
Alte discuții în legătură
Bilet la ordin avalizat
osaka
Buna ziua,
In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)