macovei2000 a scris:
Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii?
Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi imobil, astfel incat sa poata fi amendata discoteca sau sa pot folosi in instanta rezultatele masuratorii/masuratorilor.
Buna dimineaţa (aşa devreme, cred ca nu puteţi dormi din cauza zgomotului)
Cu întrebarea Dvs. umblaţi la cutiuţa cu minuni.
(cu permisiunea colegului @cioan)
"De când mă ştiu „expert judiciar” (1994), personal am făcut doar 2 expertize judiciare legate de nivelul de zgomot.
În contextul Legii nr 10/1995, “Protecţia la zgomot" este o CERINŢÃ DE CALITATE (F) în construcţii.
Legislatia aplicabila in materie este:
1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89
2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89
3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.
4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.
STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri.
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea.
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul.
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89.
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
• de zi (intre orele 06,00 – 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
• de noapte (intre orele 22,00 – 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).
După câte î-mi amintesc, in Bucuresti sunt 1- 2 experti sonometristi acreditaţi.
Cu stimă,
Expert judiciar Eugen MARCOV