avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Limita zgomot dB
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Limita zgomot dB

Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii?

Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi imobil, astfel incat sa poata fi amendata discoteca sau sa pot folosi in instanta rezultatele masuratorii/masuratorilor. Multumesc.

Care e cea mai scurta cale?
Sesizati Gardade mediu. acestia se ocupa cu masuratorie zgomotelor ( poluarea fonica) .Programul de liniste ar fi intre orele 22-8 . La bloc, din cate stiu, trebuie sa serespecte un program de liniste cuprins intre orele 13-17.Vedeti si Legea 61/1991.Conform acestei legi, constituie infractiuni:
28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;
291). organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban;
[ link extern ]
Hotararea de Guvern nr. 321/2005 prevede ca localitatile cu mai mult de 250 de mii de locuitori sunt obligate sa intocmeasca harti de zgomot pentru zonele industriale si cele locuite, si sa elaboreze planuri de actiune de reducere a poluarii fonice.
Aceste harti de zgomot ar trebui sa se gaseasca la Primaria Mun.Bucuresti.B-)
macovei2000 a scris:
Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii?
Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi imobil, astfel incat sa poata fi amendata discoteca sau sa pot folosi in instanta rezultatele masuratorii/masuratorilor.


Buna dimineaţa (aşa devreme, cred ca nu puteţi dormi din cauza zgomotului)

Cu întrebarea Dvs. umblaţi la cutiuţa cu minuni.

(cu permisiunea colegului @cioan)
"De când mă ştiu „expert judiciar” (1994), personal am făcut doar 2 expertize judiciare legate de nivelul de zgomot.
În contextul Legii nr 10/1995, “Protecţia la zgomot" este o CERINŢÃ DE CALITATE (F) în construcţii.
Legislatia aplicabila in materie este:

1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89

2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89

3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.

4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.


STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri.
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea.
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul.
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89.
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
• de zi (intre orele 06,00 – 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
• de noapte (intre orele 22,00 – 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).

După câte î-mi amintesc, in Bucuresti sunt 1- 2 experti sonometristi acreditaţi.

Cu stimă,
Expert judiciar Eugen MARCOV
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
Limitele de zgomot sunt de 30 de dB noaptea şi 40 dB ziua.Conntactaţi Direcţia de Sănătate Publică respectiv i sectorul de Igiena a mediului.Sonometre se găsesec şi la Garda de Mediu.Ideea este că acea discotecă trebuia să aibă nişte autorizaţii dar se pare că DSP-ul nu mai este implicată în autorizări.
Multumesc pentru limitele dB exacti.

O data sunt 35 ( in stasurile / in constructii [ link extern ] )
O data sunt 30 noaptea si 40 ziua,
o data sunt 40 noaptea si 50 ziua Cf LEGII MEDIULUI 195?!?


ca comparatie trebuie stiut ca 140 dB este considerat pragul de la care apare durerea (o sirena la distanta de 150m), 130 dB un avion cu reactie la distanta de 80m, 120 dB este un claxon de camoin de la 5m de ascultator sau un concert rock sau o discoteca(de la nivelul acesta in sus se poate simti presiunea exercitata de sunet), 100-110 dB un fierastrau electric sau un motor de "imprastiat" vopsea, 100 dB trafic "greu" pe strada (cum e cartierul Canta plin de camioane, tramvaie, etc), 90 dB o presa industriala si majoritatea motoarelor de motocileta, 80 dB inntr-o masina la 70-80 km/h sau un motor electric de 50w(de la nivelul acesta in sus, incepe sa fie deranjant ca zgomot), 70 dB un aspirator sau o strada cu trafic mediu (dificil de conversat la telefon), 60 dB converstie normala, 40-50 dB un birou izolat in timpul zilei, 30-40 dB conversatie soaptita (murmur), 20-30 dB in dormitor noaptea, 10 dB respiratie normala.

sursa [ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
ContSters83715, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)
Nivel zgomote si vibratii Raducu Florin Raducu Florin Numele meu este Raducu Florin, sunt din Brasov, 35 de ani si am o problema foarte mare datorita zgomotelor si vibratiilor produse de frigiderele si aparatele ... (vezi toată discuția)
Expertiza zgomot constsil constsil locuiesc lângă o sală de fotbal acoperită cu prelată, la 11m. am proces impotriva lor datorită zgomotului produs. după proba testimoniala, ... (vezi toată discuția)