avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre partaj si plata imobil comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre partaj si plata imobil comun

Printr-un contract de credit (in moneda euro) si garantie mobiliara și un contract de ipotecă credit am incercat, impreuna cu fosta mea sotie, sa cumpar un apartament incepând cu anul 2010.
Mentionez ca plata ratelor lunare era realizata din veniturile personale, fosta sotie necontribuind cu nicio suma.
Pana in anul 2012 nu au fost probleme cu ratele , insa cursul euro a luat-o la vale si am intampinat greutati privind plata lunara a creditului, astfel incat banca care mi-a acordat creditul a luat decizia sa cedeze dreptul de credit unei unitati specializate in recuperare a sumelor datorate.
Initial au fost respectate angajamentele cu ultimul creditor.,
Totusi, dupa ce am intentat proces de divort fostei sotii in anul 2014 si nu am mai locuit nicio zi in apartamentul cu pricina (aceasta interzicându- mi accesul in apartament) am luat decizia suspendarii platilor facute pana la acel moment.
Am comunicat creditorului faptul ca nu mai locuiesc in imobilul ipotecat si ca de plata se va ocupa fosta sotie, astfel incat aceasta si-a luat ,,angajamentul” ca va prelua plata (printr-o reesalonare). Fosta sotie nu si-a asumat angajamentul si, incepand cu luna Februarie a.c., creditorul a solicitat, printr-un executor, recuperarea sumelor datorate, prin instituirea popririi asupra conturilor personale si ale fostei sotii.
Fosta sotie si-a luat un alt angajament ca sa faca plata unei sume lunare, timp de 3 ani (pana in 2020), astfel creditorul va recurera sumele datorate prin scoaterea la licitatie a bunului ipotecat. Plata reala a angajamentului o realizeaza de fapt fata noastra, fosta sotie neavand resursele financiare pentru a face aceste plati lunare.
In luna Mai a.c. hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila, fara a se realiza insa si partajul bunurilor comune. Tot incepand cu aceasta luna am schimbat domiciliul la o alta adresa, astfel incat si legal nu mai locuiesc la adresa inscrisa pentru apartatamentul ipotecat.
Finalizand , as dori sa ma lamuriti privind urmatoarele:
1) Daca din 2014 nu mai locuesc in acel apartament si anjamentul s-a realizat de catre fosta sotie, de ce am poprire pe conturi ca si aceasta?
2) Doresc sa fac partajul imobilului...e o actiune tardiva?
3) Incepand cu luna Mai a.c. trebuie sa mai platesc taxele si impozitele aferente imobilului daca, legal, nu mai locuiesc acolo si am o hotarare de divort definitiva si irevocabila?
4) Daca exista posibilitatea de partaj, pot invoca, in instanta, scoaterea de sub porire a conturilor personale si, implicit, transmiterea responsabilitatilor de plata fostei sotii ?
5) Doresc ca acest apartament sa fie transmis fetei mele (fosta sotie este si ea de acord) ...prin ce modalitate insa? Numai dupa stingerea debitului datorat creditorului sau si inainte?
6) Platile lunare rezultate din sumele poprite pe conturile personale sunt mult mai mari decat cele ale fostei sotii (paritatea este de 5/1)... este normala acest lucru, din moment ce nu mai locuiesc acolo si nu am acces in acel imobil de aproximativ 3 ani?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:16, 11 Iulie 2017
am luat decizia suspendarii platilor facute pana la acel moment.

Proasta decizie ati luat, divortul si faptul ca locuiti sau nu acolo, nu are legatura cu plata creditului.
1) pt ca sunteti titular / codebitor intr-un contract de credit, ati impreumutat niste bani si trebuie dati inapoi. Cum nu ati facut-o de bunavoie, sunteti in executare silita.
2) nu, e bunul dvs inca, il puteti partaja. Mai bine l-ati da in plata sa scapati de datorie. Din ce ziceti, valoric, nu prea aveti ce partaja.
3) da, domunule ca sunteti proprietar, coproprietar de fapt.
4) da, daca acitati si creitorul si acesta e de acord ca sotia sa preaia creditul si se incadreaza cu venitul.
5) dupa ce achitati datoria. Puteti sa o faceti si acum daca e de acord creditorul.
6) poprirea se raporteaza la venit, asa ca e normal ca fiecaruia sa ii retina 1/3 atat cat reprezinta ea. Nu mai repet ca nu are importanta in fata creditorului ca folositi sau nu , casa.
Daca aveti dovezi ca v-a interzit accesul in casa, puteti cere daune pt lipsa de folosita.

Daca nu vreti sa dati casa in plata, mergeti la notar pt partaj, luati acordul creditorului, sa preia ea cu fata creditul si sa il plateasca impreuna si casa sa o preia ea, fosta sotie. Tot creditorul suspenda prin cerere executarea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema de partaj bun nelusandy nelusandy Printr-un contract de credit (in moneda euro) si garantie mobiliara și un contract de ipotecă credit am incercat, impreuna cu fosta mea sotie, sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt divortata de 7 ani, am impreuna cu fostul sot ... Andra5 Andra5 Buna ziua, sunt divortata de 7 ani, am impreuna cu fostul sot un credit de nevoi personale garantat cu veniturile mele si ipoteca pe un imobil, proprietatea ... (vezi toată discuția)
Poate sa-mi scoata banca apartamentul la vanzare? dorat dorat Buna seara. fosta sotie a scos un credit de nevoi personale. creditul este girat cu casa fostiilor socri eu sunt coplatitor in contractul de credit,vreau sami ... (vezi toată discuția)