avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructor pe terenul altcuiva. Cine e proprietar si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructor pe terenul altcuiva. Cine e proprietar si cine plateste impozitul?

o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa.
intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest teren.
autorizatia e eliberata pe numele cooperativei nu pe chirias.
intrebarile sunt:
1.cine este proprietar pe cladiri? si conform carui act?(actele fiind autorizatiile de construire, procesul verbal de receptie si nota de regularizare, in care se specifica ca lucrarile au fost realizate de chirias, cladirile fiind inregistrate in contabilitatea chiriasului)
2. din 2007 cine plateste impozitul pe cladiri?
astept lamuriri, si o baza legala.
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:36, 28 Octombrie 2009
Impozitul va fi platit de catre chirias in calitate de proprietar asupra constructiilor!B-)
Rugamintea este sa nu mai postati acelasi anunt de 3-4 sau mai multe ori fiindca mesajul este identic si nu ridica alte probleme fata de mesajele precedente!
Trebuie vazut pe numele cui s-a facut inregistrarea in Cartea funciara si in baza carui act.
Daca autorizatia a fost emisa pe numele proprietarului terenului, la primarie cum s-a facut declaratia de finalizare a lucrarii?
Faptul ca in contabilitatea chiriasului s-au trecut acele investitii pt ca el le-a facut efectiv, nu inseamna ca in Cartea funciara si la primarie ele sunt inregistrate ca fiind ale chiriasului.
Impozitul il plateste cel pe numele caruia este inregistrata la primarie cladirea.
Incurcata situatie.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
In dreptul civil roman exista o institutie numita accesiune, care in materia de care vorbim aici se manifesta prin aceea ca proprietarul bunului principal (terenul) devine si proprietarul bunului accesoriu (cladirea). Daca nu a existat o conventie expresa in sens contrar intre cei doi (si asa pare sa stea situatia de vreme ce autorizatia de construire a fost eliberata pe numele proprietarului terenului), atunci accesiunea a operat in temeiul legii iar cladirea este a proprietarului terenului. Daca a existat un act contrar, atunci chiriasul are un drept de superficie, care reuneste proprietatea asupra cladirii cu folosinta asupra terenului aferent.

Bineinteles, impozitul este datorat de proprietar, asa incat doar aceasta este problema care trebuie elucidata.

PS: la dobandirea proprietatii prin construire nu conteaza actele pe care le-ati mentionat. Ele nu sunt constitutive de proprietate ci doar reglementeaza anumite aspecte administrative. La fel, mentionarea ca lucrarile au fost executate de chirias nu are vreun efect constitutiv de proprietate, pentru ca la orice lucrare se precizeaza cine a executat (antreprenorul general, in cele mai multe cazuri).
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator
Contractul de inchiriere prespune ca exista doar o detentie precara a chiriasului .
In speta, in calitate de constructor , acesta nu e de buna credinta, ci de rea credinta, intrucat are cunostinta ca-i revin doar atributele de posesie si folosinta , despinse din continutul dreptului de proprietate.

Asa incat , in temeiul accesiunii imobiliare artificiale , proprietarul se poate adresa instantei de judecata (judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil), putand adopta doua pozitii :
1 - sa invoce accesiunea imobiliara artificiala, in vederea obtinerii dreptului de proprietate asupra constructiei edificate , existand obligatia de despagubire a constructorului

2 - sa solicite demolarea constructiei .

Daca exista o alta intelege , atunci situatia comporta alte aspecte.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:
2 - sa solicite demolarea constructiei .

In conditiile in care autorizatia de construire a fost eliberata la solicitarea si pe numele proprietarului terenului, ma indoiesc ca ar avea sanse de reusita.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil fara teren PPPP PPPP Sunt chirias al unui imobil ce este construit de o societate (A) pe terenul altei societati (B ) fara un acord scris pentru utilizarea terenului intre cele ... (vezi toată discuția)
Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Constructie pe terenul altuia florin49 florin49 Buna ziua. Am o nelamurire si doresc un raspuns, va rog. Am inchiriat un teren pe care chiriasul a construit un magazin. Am auzit unele zvonuri cum cladirea ar ... (vezi toată discuția)