avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recurs la evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recurs la evacuare

Am primit anul trecut o sentinţă de evacuare, la care acum mi-a fost respins şi apelul. După părerea mea, situaţia din realitate e exact cea din decizia 2102 / 17.03.2005 a ICCJ, deci evacuarea ar fi trebuit respinsă ca inadmisibilă. Dar n-am reuşit să conving şi instanţa (din motive pe care le pot detalia, dacă va fi necesar).

Problema mea actuală este să găsesc o cale de a împiedica ducerea la îndeplinire a evacuării, până la judecarea recursului. Din câte am văzut în C.proc.civ., recursul nu suspendă executarea hotărârii decât în anumite cauze, printre care nu e inclusă şi evacuarea. Până la depunerea recursului mai durează, nu cred că am să primesc comunicarea de la apel mai devreme de 30 de zile.

Dar aş avea nevoie să-mi explice cineva ce acţiuni poate desfăşura proprietarul care a obţinut respectiva hotărâre de evacuare, dacă va dori să o ducă la îndeplinire înainte de judecarea recursului şi cum aş putea împiedica eventualele sale acţiuni. Mulţumesc anticipat pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: selfdefender , utilizator 03:59, 30 Aprilie 2010
O hotarare in evacuare poate fi pusa in executare anterior ramanerii sale irevocabile.
O hotarare data in evacuare este supusa doar recursului, nu apelului.
Eu as face recurs (desi nu m-ar ajuta la nimic pentru ca nu este suspensiv de executare) si as invoca faptul ca a fost calificata gresit calea de atac ca apel si nu recurs, finalitatea fiind casarea cu trimitere spre rejudecare.
In cazul in care creditorul obligatiei de a face va pune hotararea in executare silita, singura modalitate de a mai tergiversa evacuarea propriu-zisa ar fi contestatia la executare. Dar finalul, va fi acelasi: evacuarea daca hotararea este legala si temeinica. ;)
Ma indoiesc ca proprietarul va pune in executare hotararea inaintea ca ea sa ramana irevocabila.Hotararea este definitiva in acest moment si poate fi pusa in executare, insa cu siguranta o va pune in executare dupa ramanea definitiva si irevocabila.Formulati contestatie la executare si solicitati suspendarea executarii potrivit art.403 c.proc.civ.
cora2006 a scris:

O hotarare data in evacuare este supusa doar recursului, nu apelului.

Pe sentinţa care mi-a fost comunicată scria "cu drept de apel în 15 zile", aşa că apel am făcut şi apel s-a judecat. :)

Dar "punerea hotărârii în executare silită", cum scrieţi dvs, ce acţiuni presupune din partea creditorului obligaţiei? Concret, ce ar trebui să facă?

Pe de altă parte, chiar dacă instanţele inferioare refuză să respecte decizia ICCJ, presupun că totuşi ICCJ nu se va dezice de propriile decizii. Mai are obiect un eventual recurs, dacă evacuarea va fi fost deja realizată la acel moment?
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
selfdefender, utilizator
simonette12 a scris:
Formulati contestatie la executare si solicitati suspendarea executarii potrivit art.403 c.proc.civ.

Să formulez această contestaţie chiar dacă nu-mi trimite nimeni în prealabil vreo hârtie din care să rezulte că se încearcă punerea în executare? Cel puţin comunicarea hotărârii date în apel tot trebuie să o aştept, nu?

Iar recursul va merge şi el în paralel cu această contestaţie la executare?
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
selfdefender, utilizator
Contestatia la executare o formulati numai atunci cand va fi pusa in executare hotararea prin intermediul executorului judcatoresc.Asteptati redactarea hotararii in apel si formulati recurs .

Alte discuții în legătură

Anularea unei hotãrâri obþinute cu numele reclamantului scris greºit selfdefender selfdefender Am pierdut un proces de evacuare, inclusiv în apel şi recurs, dar numele reclamantului a fost scris greşit peste tot, începând de la cererea de chemare ... (vezi toată discuția)
Decizie de kafka. pe ce îmi pot baza contestaþia în anulare? selfdefender selfdefender Trebuie să formulez o contestaţie în anulare, dar nu ştiu unde s-ar putea încadra motivele, dintre cele menţionate în C.proc.civ. În decizia nr. ... (vezi toată discuția)
Recurs la recurs -admisibilitate Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua. speta e urmatoarea: Acum cativa ani s-a pronuntata o sentinta civila irevocabila prin neapelare. In 2007 s-a declarat revizuire, respinsa la ... (vezi toată discuția)