avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termen de prescriptie pentru credit bancar
Discuție deschisă în Executare silită

Termen de prescriptie pentru credit bancar

Buna ziua,
Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand calitatea de girant iar perioada de contract fiind iunie 2004-mai 2009.
Ptr ca nu am primit, in prealabil, instiintari de la banca precum ca ar fi probleme cu plata creditului, am solicitat firmei de recuperari o detaliere a componentei debitului pe termene scadente ptr ratele neachitate, calcul penalitati, etc. Firma de recuperari nu-mi trimite o situatie a componentei debitului pe rate neachitate si termene scadente, dar imi spune ca banca a declarat scadent anticipat tot creditul si la cesionat firmei de recuperari la data de 12 august 2009.
Titularul nu a mai achitat ratele din ianuarie 2007. Banca a calculat penalitati la tot debitul ptr 28 de luni, probabil de la data cand a declarat scadent anticipat tot creditul pana la sfarsitul contractului , adica mai 2009 sau august 2009 data cesionarii debitului catre firma de recuperari;
Intrebarea mea este: E posibil, daca banca a declarat anticipat tot debitul , presupun in martie 2007, ca in martie 2010 sa fie prescris integral sau ptr determinarea perioadei de prescriptie , chiar daca banca declara scadent anticipat tot creditul calculand si penalitati, se iau in calcul termenele scadente ptr fiecare rata in parte din componenta debitului???
In cazul in care firma de recuperari ar cere incuviintare de executare silita asupra mea ca girant as putea contesta executarea invocand faptul ca debitul este prescris integral sau partial?
Va multumesc anticipat ptr orice raspuns si sfat ?
Intrebarea este neclara si formulata ambiguu, daca se poate sa reformulati. Oricum, puteti contesta executarea, pentru ca in toata acesta perioada, de la ianuarie 2007, nu a-ti primit nici o instiintare sau somatie de la banca sau de la societatea de recuperarii. Iar executarea Dvs. se va face numai dupa ce s-au folosit toate caile de atac prevazute de lege (inclusiv executarea silita) impotriva celui care a contractat imprumutul. Sunteti unic girant?
Da, sunt singurul girant .Titularul nu vrea sa plateasca ptr ca lucreaza in strainatate nu are bunuri in tara pe numele lui si el stie ca legal nu are ce sa-i faca, iar firma de recuperari ma amenita pe mine cu executarea silita.
Ptr ca mi se pare nedrept sa achit eu banii am aflat de pe forum ca orice creanta se prescrie dupa 3 ani. In cazul meu, ptr ca titularul nu a achitat mai mult de 3 rate, banca , in martie 2007,a declara scadent anticipat tot creditul care in mod normal ar fi trebuit sa fie achitat, in rate, pana in mai 2009. Intrebarea mea este poate fi acest debit prescris integral avand in vedere ca din martie 2007 pana in martie 2010 sunt 3 ani?/sau sunt prescrise numai acele rate care au o durata mai mare de 3 ani de la termenul scadent al fiecareia pana la data cand firma de recuperari cere in instanta executarea mea .
Multumesc si imi cer scuze daca intrebarea mea este la fel de neclara.
.Avand in vedere caracterul de titlu executoriu al contractelor bancare, termenul de prescriptie se intrerupe cand se trece la executarea silita, data de la care curge un nou termen de prescriptie de 3 ani (2010 - 2013). Dar la momentul cand individul a contractat imprumutul nu s-a incheiat si o asigurare?
Potrivit prev.art.405 (2) C.pr.civ. " Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita".
Contractul de credit, in temeiul legii bancare, are caracter de titlu executoriu.
Dreptul bancii de a cere executarea silita s-a nascut din momentul in care imprumutatul nu si-a platit cel putin trei rate. Cam toate bancile au trecut in contractul de credit acea perioada de 90 de zile care se refera la sumele restante, perioada dupa care banca isi poate recupera dauna.
Consider ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a unui titlu provenit dintrun contract de credit bancar, incepe sa curga dupa aceste 90 de zile in care imprumutatul a inregistrat sume restante.

Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Va multumesc foarte , foarte mult ptr . promtitudine si raspunsurile primite!

Nu gasesc in contractul de credit ca titularul ar fi avut incheiata asigurare.

Nemaifiind pusa intr-o astfel de situatie, nu mi-am dat sema ca ptr girant in contractul de credit exista doar obligatii . Desi va asigur ca nu-mi sta in fire sa astept ca o datorie sa se prescrie ca sa pot scapa de ea , raspunsurile dvs imi dau sperante si as vrea sa ma folosesc, daca se poate, de aceasta prescriere ptr ca nu am incotro.
Va mai rog, daca se poate, unele lamuriri la aceasta situatie sau sa ma corectati daca am inteles gresit:
- notificare de excutare silita primita de la firma de recuperari intrerupe termenul de prescriptie sau data cand firma de recuperari cere executarea in instanta?
- intreg debitul poate fi prescris daca de la data declararii scadentei anticipate ( dupa cele 90 de zile cu 3 rate restante) a creditului ramas neachitat si pana la data cand firma de recuperari cere in instanta executarea mea, au trecut mai mult de 3 ani.

Va multumesc din suflet!

Alte discuții în legătură

Firma de recuperare gigel1980 gigel1980 Buna ziua,numele meu nu este asa important,am o intrebare si am vazut ca sunteti in masura legii sa raspundeti la ea! Tatal meu a facut un credit bancar de ... (vezi toată discuția)
Prescriptia elena 26 elena 26 Dragii mei va intreb daca cineva ma poate ajuta daca mai exista prescriptia unui debit dupa 3 ani in care nu s-a depus nici macar un leu in debitul respectiv? ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)