Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu si casierul asociatiei.
1.Este adevarat ca angajarea cu conventie nu mai este legala?
2.Care ar fi forma cea mai avantajoasa d.p.d.v. financiar, pentru retribuirea casierului, omului de serviciu, mecanicului de intretinere, presedintelui si cenzorului. Mentionez ca toti, cu exceptia casierului si omului de serviciu, sunt pensionari.
3.Pentru presedinte si cenzor am inteles ca pot fi si contracte de mandat. Care sunt taxele platite de asociatie in aceasta situatie?
4.Ar fi mai avantajos daca cei mentionati ar deveni PFA-uri, pentru a diminua costurile asociatiei cu salariile?
Va multumesc mult pentru sprijin!
!-Conventia nu este raport de munca ,se supune prevederilor codului civil
2-Presedinte+cenzor =contract de mandat ,conform art 32,art 33 (2) din L nr 230/2007
Casier,ingrijitior,mecanic =contract timp partial
Presedintele si cenzorul din asociatie prin contract de mandat - impozit si cass
Casierul, administratorul, ingrijitorul, instalatorul prin CIM (mai ales ca ati fost si amendati, cred ca nu vreti sa mai platiti inca o data vreo amenda...!)
Pot deveni PFA. Avantajele nu sunt previzibile. Un PFA isi va introduce in contract toate taxele si TVA-ul in contractul cu asociatia prin suma pe care o va cere asociatiei in contractul de prestari servicii.
Din pacate asociatiile sunt puse in situatia de a se complica foarte mult cu aceste CIM-uri, costuri mari, nejustificate, plus dificultatile mari ulterioare in cazul in care vor sa renunte la personalul angajat cu CIM, dar....asta e!
Daca cei angajati cu CIM sunt pensionari, taxele si impozitele aferente sunt mai mici decat la un angajat care nu este pensionar?
Daca functiile mentionate mai sus sunt ocupate de pensionari deveniti PFA, costurile asociatiei nu sunt mai mici fata de varianta CIM? Poate fi aleasa varianta PFA neplatitor de TVA din cate stiu eu, pana la cifra de afaceri de 2.000.000.000 lei vechi.