Judecatoria judeca procesele doar in prima instanta, pe cand tribunalul judeca si procese in caile de atac.
Judecatoria are doar doua sectii civila si penala pe cand tribunalul are 4 sectii:civila si de litigii de munca, penala, comerciala si contencios administrativ si fiscal.
Art. 1. din Codul de Procedura civila prevede
- Judecătoriile judecă:
1. în primă instanţă, toate procesele şi cererile în afară de cele date de lege în competenţa altor instanţe;
2. plângerile împotriva hotărârilor autorităţilor administraţiei publice cu activitate jurisdicţională şi ale altor organe cu astfel de activitate, în cazurile prevăzute de lege;
3. în orice alte materii date prin lege în competenţa lor.
Art. 2. - Tribunalul judecă:
1. în primă instanţă:
a) procesele şi cererile în materie comercială al căror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, precum şi procesele şi cererile în această materie al căror obiect este neevaluabil în bani;
b) procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei, cu excepţia cererilor de împărţeală judiciară, a cererilor în materia succesorală, a cererilor neevaluabile în bani şi a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, după caz, posesorii, formulate de terţii vătămaţi în drepturile lor prin aplicarea legilor în materia fondului funciar;
c) conflictele de muncă, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor instanţe;
d) procesele şi cererile în materie de contencios administrativ, în afară de cele date în competenţa curţilor de apel;
e) procesele şi cererile în materie de creaţie intelectuală şi de proprietate industrială;
f) procesele şi cererile în materie de expropriere;
g) cererile pentru încuviinţarea, nulitatea sau desfacerea adopţiei;
h) cererile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procesele penale;
i) cererile pentru recunoaşterea, precum şi cele pentru încuviinţarea executării silite a hotărârilor date în ţări străine;
2. ca instanţe de apel, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii în primă instanţă;
3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;
4. în orice alte materii date prin lege în competenţa lor.Nota Indaco
Instantele sunt de mai multe feluri: Judecatorii , Tribunale, Curti de Apel, ICCJ...Daca vreti sa studiati competentele vedeti codurile de procedura. Tribunalele au la randul lor mai multe sectii
Un siplu search pe google si va lamuriti chiar de pe site-ul lor
Aveti vreo adresa utila ? Multumesc.
Corina M.
Diferenta, ca sa zic asa, este reglementata prin art. 1 si art. 2 din Codul de procedura civila si prin art. 36 - art. 39 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. O sa postez mai jos cele trei articole din Legea nr. 304/2004.
Nu exista tribunalul muncii pentru ca nu a fost infiintat inca (ar fi trebuit sa fie). Litigiile de munca nu sunt de competenta sectiilor de contencios administrativ ale tribunalelor, ci de competenta sectiilor sau completelor, dupa caz, de conflicte de munca. Competenta dupa materie ( :D ) este reglementata prin art. 1 si art. 2 din Codul de procedura civila.
Art. 36 - (1) Tribunalele sunt instanţe cu personalitate juridică, organizate la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, şi au, de regulă, sediul în municipiul reşedinţă de judeţ.
(2) În circumscripţia fiecărui tribunal sunt cuprinse toate judecătoriile din judeţ sau, după caz, din municipiul Bucureşti.
(3) În cadrul tribunalelor funcţionează secţii sau, după caz, complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori şi de familie, cauze de contencios administrativ şi fiscal, cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, precum şi, în raport cu natura şi numărul cauzelor, secţii maritime şi fluviale sau pentru alte materii.
Art. 37 - (1) În domeniile prevăzute de art. 36 alin. (3) se pot înfiinţa tribunale specializate.
(2) Tribunalele specializate sunt instanţe fără personalitate juridică, care pot funcţiona la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti şi au, de regulă, sediul în municipiul reşedinţă de judeţ.
(3) Tribunalele specializate preiau cauzele de competenţa tribunalului în domeniile în care se înfiinţează.
Art. 38 - (1) Judecătoriile sunt instanţe fără personalitate juridică, organizate în judeţe şi în sectoarele municipiului Bucureşti, potrivit anexei nr. 1.
(2) Localităţile care fac parte din circumscripţiile judecătoriilor din fiecare judeţ se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Art. 39 - (1) În raport cu natura şi numărul cauzelor, în cadrul judecătoriilor se pot înfiinţa secţii sau complete specializate.
(2) În cadrul judecătoriilor se vor organiza secţii sau complete specializate pentru minori şi familie.