avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor!

Buna ziua,

Am si eu o problema de lamurit. Ma rog, nu este personala ci a unei rude.
Aceasta persoana "a mostenit "de la parintii ei o camaruta de locuit ( probabil confort 3,4) intr-o vila.
Fratele ei, a mostenit la randul sau o alta camaruta, ceva mai mare si o mica bucatarie.
Pe contractul casei, figureaza atat ea, cat si fratele. fratele este trecut primul. Ambii sunt chiriasi ai Icralului; pentru ca aceste camarute.
Atat fratele cat si sora au depus cerere la Icral pentru a achita locuinta.
Inca nu au primit un raspuns.
Intre timp, sora a inceput sa demareze actele pentru a incheia un contract de donatie cu o matusa. O matusa doreste sa ii doneze apartamentul sau sa i-l vanda, cu conditia sa locuiasca in apartament cat timp mai traieste.
Din cate am inteles, daca aceasta nu rezolva intai problema cu Icralul ( cumpararea camerei), si accepata donatia sau cumpara apartamentul matusii, pierde contractul cu Icralul. Este adevarat?
Trebuie sa mai astepte si sa-si rezolve intai situatia cu Icralul sau fiind vorba de o donatie, nu conteaza ordinea? Daca stau bine sa ma gandesc, ea va deveni proprietar abia dupa moartea matusii. Pana atunci nu va detine posesia...
Ce parere aveti?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:35, 25 Februarie 2008
Matusa ii poate face act de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager sau de donatie.
Nu conteaza ordinea incheierii actelor, ea poate incheia atat contractul cu ICRAL -ul , cat si actul de instarinare a apartamentului cu matusa.
Inteleg ca ambii chiriasi au formulat cerere pt cumpararea locuintei.
Daca dupa depunerea cererii de cumparare a imobilului unul dintre frati dobandeste o alta proprietate , pierde dreptul la cumpararea apartamentului in care a fost chirias, cf.lg.112/1995.
Dar daca matusa ii face act de donatie? Se considera tot proprietate??? Tot pierde camaruta de la Icral? Din cate stiu ambii au facut cererea de cumparare, deoarece ambii sunt pe contractul de chirie..
Pai indiferent in ce mod dobandesti un imobil - donatie, vanzare-cumparare - devii proprietar. Asa ca asteapta intai sa se rezolve problema cu apartamentul de la Icral, altfel il vei pierde, asa cum ti-a spus Vera.
Ok. Merci frumos!
Ii transmit mesajul.
E ciudat ca unii spun intr-un fel, altii in altul.
Banuiam ca e asa cum spuneti si dvs, dar nu eram sigur.
Mii de multumiri!

Alte discuții în legătură

Semnare contract de vanzare de altcineva si nu de titular mariuta1970 mariuta1970 buna ziua daca am avut un apartament de 4 camere, a parintiilor care am avut dreptul si noi si l am cedat in favoarea suroriii mele mai mari, la insistentele ... (vezi toată discuția)
Situatie incurcata donatie-schimb-vinzare cumparare sandry sandry in urma cu peste 10 ani am cumparat pentru matusa mea( dupa mama) cu legea 112 locuinta in care era chiriasa.drept multumire matusa face un testament la notar ... (vezi toată discuția)
Imobil ion29 ion29 cu se procedeaza pentru schimbarea unei locuinte de pe un nume pe alt nume,sau dc se face act de vanzare cumparare, ce acte trebuiesc intocmite, va rog este ... (vezi toată discuția)