Corect, faptul ca este mama unui minor irlandez i-ar putea conferi cel mult drept de sedere si de munca in Irlanda. Cel mult, deoarece datorita faptului ca minorul este si cetatean roman (deoarece este copilul unui cetatean roman), reunificarea familiei in Irlanda ar putea fi refuzata pe motivul ca ea poate avea loc in Romania si nu e musai sa aiba loc in Irlanda. Nu cunosc legile irlandeze, asa ca asta este o presupunere. Ceea ce afirm in mod sigur este ca in cazul cel mai rau reunificarea familiei va fi refuzata iar in cel mai bun va fi acceptata, conferind eventual si drept de munca in Irlanda.
In orice caz, pentru tarile din UE nu este o prioritate sa expulzeze cetatenii altor state din UE, cu exceptia cazului in care ei primesc ajutor social (in general, peste 50% din venit) sau comit infractiuni grave.
Drept de munca la liber are in tarile care permit munca cetatenilor romani fara a le cere permis de munca (adica si-au deschis piata muncii pentru romani). In lipsa dreptului de munca poate deveni persoana fizica autorizata in tara respectiva, iar in acest mod nu lucreaza pe piata muncii, ci pe piata afacerilor. Neajunsul ar fi acela ca in acest caz va trebui sa-si gaseasca singura clienti pentru bunurile/serviciile oferite. De asemenea, nu va fi asigurata pentru a primi somaj, cu exceptia cazului in care se asigura personal pentru asta platind bani unei companii de asigurari.
Lista tarilor care restrictioneaza munca lucratorilor romani se afla pe
[ link extern ]
Mai multe informatii despre dreptul de sedere pe
[ link extern ]