avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume de famile copil minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume de famile copil minor

Buna ziua. As avea o intrebare. Fiind casatorita recent, am trecut pe numele sotului, dar copilul meu in varsta de 4 ani, are numele meu vechi. Se poate sa treaca si el pe numele meu de acum? Mentionez ca in certificatul de nastere e pe numele meu, iar tatal este lipsa. Daca se poate, cum se procedeaza si cant timp dureaza aceasta procedura?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maria_ah , utilizator 18:21, 10 Februarie 2013
Daca e vb doar de nume, il chimbati pe cale administrativa, procedura si acte necesare, gasiti in link. Aveti nevoie de acordul autoritatii tutelare , iar motivul ar fi ca doriti ca toti membri familiei sa aveti nume comun.
[ link extern ]
Este aceasi procedura daca sotul nu este roman si nici nu are domiciliul in Romania?
El nu este tatal copilului, e doar sotul meu, deci am nevoie de acordul lui pentru a schimba numele copilului? se poate face prin procura sau trebuie sa fie prezent si el?
Am inteles ca nu e tatal copilului, nu stiu sa va zic daca i se cere acordul sau nu, e posibil. Poate i se cere acordul in privinta numelui, pt ca numele lui i-l veti da copilului dvs, nu pt a schimba numele copilului.
Sincer, e nefiresc sa treceti copilul pe un nume care nu-i apartine. Va treziti peste cativa ani ca divortati si o gramada de procese, de schimbari potentiale ulterioare.
In plus, aduce confuzie pentru copilul care are numele unui om care nu-i e ruda... nu e de trecut cu vederea acest aspect.
Cat timp sotul il considera ca fiind copilul lui, copilul ii zice tata...nu vad care e problema!! el l-ar adopta, dar in tara in care locuieste el, nu se poate adopta...iar el nu vrea sa locuim in romania....deci adptia cade...asa ca el vrea ca macar numele de familie sa il aibe la fel....E absurd sa ne gandim la divort . avem 3 ani de casnicie dar niciodata nu s-a pus problema...oricum intrebarea mea era alta.

Alte discuții în legătură

Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Adoptie prin casatorie mona2010 mona2010 Buna tuturor! Cazul meu este acesta;copilul meu nu a fost recunoscut de tatal natural si acesta nu plateste pensie alimentara.Eu sunt unicul parinte care ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am un băiat de 13 ani din prima relație, băiatul ... Mitia Paun Mitia Paun Bună ziua. Am un băiat de 13 ani din prima relație, băiatul este doar pe numele meu de domnisoara, nefiind declarat de tata, de 7 ani tatal biologic nu ... (vezi toată discuția)