avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport expirat in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport expirat in strainatate

Ma gasesc in Asia de aproape 10 ani de zile.
Mai intai ca student, apoi ca turist. Am avut viza legal in toti acesti ani.

Pasaportul imi expira la inceputul lunii iulie 2013. Cartea de identitate am pierdut-o, dar, in acest moment, oricum este si ea expirata.

Am trimis in tara procura si am mandatat pe cineva sa-mi elibereze cartea de identitate pentru obtinerea unui pasaport prin intermediul Ambasadei.
Este pe cale de rezolvare cu cartea de identitate.

Desi pentru obtinerea CI am dat declaratie la Ambasada pentru obtinerea procurii pe care s-o trimit in tara inca din 12.06.2013, Ambasada a tergiversat semnarea ei si am intarziat mult cu trimiterea procurii spre mandatarul meu, adica, abia acum pe 28 iunie 2013. Repet autentificarea in fata ambasadorului a fost in 12 iunie 2013, dar eu am reusit s-o trimit prin curierat rapid abia in 21 iunie 2013, repet, nu din vina mea.

Astfel, este posibil ca pana sa-mi parvina noua Carte de Identitate, pasaportul sa fie expirat. Si oricum pana la eliberearea unui nou pasaport, tot trebuie sa am o adeverinta, un act, ceva eliberat de Ambasada Romana, ca sa pot sta legal.

IOri, Ambasada Romaniei spune ca daca imi expira pasaportul pana la sosirea din Romnaia a Cartii de identitate, trebuie sa plec urgent in tara pentru a-mi face un nou pasaport.

Eu nu am nici bani de drum, am inca chestiuni de rezolvat aici, doresc sa-mi fac pasaportul la Ambasada Romana chiar daca ma va costa mai mult decat eliberarea unui pasaport din tara.

Am solicitat o Ambasadei Romane o Adeverinta care sa certifice ca am depus actele pentru un nou pasaport. Mi se refuza.

Am citit abia acum ca se poate solicita eliberarea unui titlu de calatorie pana la obtinerea unui nou pasaport.
Cum pot sa-l conving pe ambasador ?

Va rog sa imi indicati Legea, pentru a-l determina pe Ambasador sa-mi acorde acest titlu provizoriu de calatorie. Cred ca trebuia sa stie, dar din motive pe care nu le expun aici, nu vrea si tergiverseaza rezolvarea situatiei.

Eu m-am dus cu toata increderea la Ambasada Romana, stiind ca misiunile diplomatice ale Romaniei sunt obligate sa acorde tot ajutorul cetatenilor romani aflati in strainatate.

Va rog indicati-mi ce sa fac, cum trebuie procedat, in baza caror legi.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:22, 4 Iulie 2013
HG 94/2006 actualizata:
Titlul de cãlãtorie
ART. 19
(1) Titlul de cãlãtorie este documentul care se elibereazã de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetãţenilor români aflaţi în strãinãtate, care nu mai posedã document de cãlãtorie valabil, pentru ca titularul sã îşi poatã continua cãlãtoria, reglementa şederea pe teritoriul unui stat ori pentru a se întoarce în ţarã.
[ link extern ]

Adeverinta nu aveau cum sa va elibereze pentru ca nu ati depus actele pentru un nou pasaport insa nu va pot refuza eliberarea unui titlu de calatorie. Puteti scrie o petitie Ministerului Afacerilor Externe in caz ca nu va rezolvati problema:
[ link extern ]

Eu zic ca ar fi mai bine sa faceti cerere pentru eliberarea unui pasaport simplu temporar valabil un an:
Art. 8
(2) În cazul cererilor depuse în strãinãtate, pentru dovedirea identitãţii, solicitantul paşaportului simplu temporar poate prezenta şi documente (deci nu neaparat act de identitate, pasaportul este document de calatorie) eliberate de autoritãţile române care îi atestã identitatea, expirate de cel mult 6 luni, însoţite de declaraţia pe propria rãspundere cã nu a pierdut cetãţenia românã.

Asteptati sa expire pasaportul si in ziua urmatoare mergeti la ambasada sa depuneti cerere pentru unul temporar. Costa cat un titlu de calatorie (65 euro) si daca platiti inca 15 euro il aveti in 48 de ore.
Multumesc foarte mult. Avocat Net sunteti de un real ajutor !
Un raspuns care imi da sperante, dar inca nu stiu daca-l va aconvinge si pe ambasador. Oricum, regretabil, comportamentul fata de un Roman.

Ambasadorul gaseste o scuza penibila : persoana desemnata pentru eliberarea acestor acte
a fost schimbata si noua numire dureaza, trebuie sa vina din tara ...

La aceasta, cum ma ajuta Avocat Net cu o lege/un raspuns la scuza sefului diplomatiei romane ?
Multumesc din nou
Nu cred ca va poate ajuta nimeni aici, poate fi adevarat ce spune - ca nu are personal instruit pentru acest tip de activitate (documente de calatorie).

Faceti o petitie la adresa pe care v-am scris-o mai sus si intrebati cum poate fi rezolvata situatia sau ce ar trebui sa faca pentru dumneavoastra cei care au fost trimisi acolo ca sa sprijine cetatenii romani. Puteti fi asistat de personal diplomatic daca apar probleme cu autoritatile straine, cu atat mai mult cu cat nu din vina dvs. le-ati avea.
Legea pasapoartelor nu mai este valabila ?
Mi se spune de la MAE si MAE -Directia Consulara ca nu se mai dau de mult pasapoarte temporare, titlu de calatorie, nici atat, nici prelungire de nici un fel, nici o dovada de din partea Ambasadei ca sunt actele depuse pentru pasaport.

Trebuie om specializat, pasapoartele au un tipic, ca vor numi pe cineva in 2-3 saptamani ?

Ce se poate face ?
De luni 08.07 2013 pasaportul este expirat, nu mai exista viza si ce se poate intampla ? Chiar Ambasada nu poate face nimic decat trimiterea in tara a cetateanului Roman?

Ambasada stia din 12.06.2013 de chestiune si nu avea decat o soluite : PLECAREA IN TARA PENTRU A FACE PASAPORT !!!
Poate, era ceva mai tarziu, dar, pana acum, la aproape o luna cetateanul este purtat pe drumuri ?!

Va rog reconsiderati situatia si indrumati-ma cum pot rezolva cu pasportul expirat in Vietnam, acolo unde Ambasada spune ca nu are persoana abilitata pentru rezolvarea unui pasaport. Ce sa faca cetateanul in acest caz ? Care este vina lui ?

Alte discuții în legătură

Titlul de calatorie popescudarius22 popescudarius22 Saluatere .!! Legat de titlul de calatorie , in cat timp pot face acest document, cate zile ami trebuie ?. Eu inplinesc 18 ani pe data de 22 -06 , iar ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are un copil nascut in italia, cu parinti romani daca revin in tara? alinandreea alinandreea sora mea va naste in italia, in aprilie 2013 si vrea sa revina in tara,( impreuna cu sotul care a lucrat in italia cu forme legale), dupa nastere. ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Procura sau pasaport pentru venirea in tara cu minor nascut in italia Mariusoo Mariusoo eu sunt in Italia...sotia a nascut aici si am decis sa inchid activitatea de aici si sa revenim in tara...asi pleca cat mai repede....copilul are o luna ... (vezi toată discuția)