avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția a semnat contractul de credit pentru Prima ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția a semnat contractul de credit pentru Prima casă cu două zile înainte de căsătorie. Ratele s-au plătit în timpul căsătoriei, e bun propriu sau bun comun?

Buna ziua,

In urma cu ceva ani, am decis sa luam un apartament prin prima casa. Dupa lungi cautari, drumuri la banca, am reusit sa semnam contractul de credit, cu 2 zile inaintea casatoriei. Contractul a fost semnat doar pe numele sotiei, numele de fata. Eu nu ma incadram.
Urmeaza un divort si automat un partaj si in urma consultarii bancii si a unui avocat, reiese urmatorul aspect.
Contractul de credit a fost semnat cu 2 zile inaintea casatoriei, insa in extras apare creditul aprobat cu o saptamana dupa casatorie.
Avocatul mi`a zis ca ar fi bun comun, chiar daca e doar pe numele sotiei.

Ati mai intampinat astfel de cazuri? Am vreun drept la imobil.

Inca un aspect: Ratele au fost platite in timpul casatoriei. Aceste rate se impart 50-50 sau se calculeaza in functie de veniturile detinute?


Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua, Ati fost trecut macar ca girant in acel contract?
In extrasul de carte funciara ce scrie?
Veniturile din timpul casatoriei au fost apr. egale sau mai mari ale dvs. sau sotiai?
Dupa parerea mea... nu cred ca este vorba de un bun comun daca nu apareti* in contract macar ca girant. Dar aveti dreptul de a solicita jumatate din rata platita pana in acest moment dar si asta depinde de salariul fiecaruia ( spre ex nu puteti cere jumatate din rata daca salariul dvs. a fost minim/ economie si al doamnei de 5 ori peste....)
Eu nu apar in nici un document. Apar doar parintii mei, co-platitori. Legat de salarii, a avut mereu salariu mai mare ca al meu, dar nu cu mult. Am tot auzit pareri cum ca nu ar conta salariul.
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă eu închei un contract de împrumut cu dvs si va dau banii peste o săptămână, dvs imi sunteti dator de la data semnării contractului, data la care v-ati asumat obligația de restituire.
Este vorba de o datorie contractata anterior căsătoriei. Deci e bun propriu.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu creditul va intereseaza, daca in contractul casei e doar sotia , nu aveti calitatea de cumparator si nici sot al doamnei la data cumpararii, e bunul propriu al doamnei. Insa ,dat fiind faptul ca ati platit chiar de la inceput ratele impreuna, aveti drept de creanta pt perioada in care ati platit rate impreuna.
Si daca era comun bunul, nu era mare diferenta. Casa ar fi fost atribuuta femeii lt ca e titular de contract de credit si dvs ati fi primit sulta tot parte din cat ati apucat sa platiti rate.
Mai urat e ca parintii sunt coplatitori.
Intelegeti-va cu doamna sa caute alti coplatitori pt a va inlocui parintii in contractul de credit si asupra unei sume pt ct ati platit rate. Chiar, despre ce perioada e vb ? Conteaza daca ati platit 2 ani sau 10.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
Creditul a fost luat in 2011. Aproximativ 8 ani.

Alte discuții în legătură

Neparticipare la credit chitu emil chitu emil Buna ziua, Am contractat un credit pentru apartament de la o banca in care si fosta sotie era codebitor.Ea nu a platit niciun ban timp de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Divort - impartire credit bogdan2478 bogdan2478 in timpul casatoriei am contractat un credit impreunacu sotia.dupa divort am ramas sa platesc singur.ea nu a fost nici Garant nici coplatitor.am sanse sa il ... (vezi toată discuția)
Ce riscuri sunt ca girant sau coplatitor detinand o proprietate? ContSters341336 ContSters341336 Buna ziua, eu si viitorul meu sot vrem sa ne luam o casa. Eu detin un apartament dat de mama mea prin vanzare-cumparare. Logodnicul meu are un salariu de 1800 ... (vezi toată discuția)