Anexa nr. 1 la Ordinul MECS nr. 3191/2015

 

METODOLOGIE
privind recunoasterea automata a calitatii de conducator de doctorat, in Romania, pentru persoanele care au obtinut aceasta calitate in una dintre tarile Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si in Confederatia Elvetiana si in universitati de prestigiu ale lumii

 

Art. 1. - (1) Prezenta metodologie se aplica persoanelor care au obtinut dreptul legal de a conduce doctorate in una dintre tarile Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si in Confederatia Elvetiana si intr-o institutie de invatamant superior care se regaseste in Lista universitatilor de prestigiu din alte state, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3.158/2012.

(2) In sensul prezentei metodologii, recunoasterea automata presupune indeplinirea procedurii si a conditiilor prevazute de aceasta.

Art. 2.Calitatea de conducator de doctorat se recunoaste in unul dintre domeniile de studii universitare de doctorat aprobate conform prevederilor legale in vigoare.

Art. 3. - (1) Dosarul pentru recunoasterea automata a calitatii de conducator de doctorat include:

a) cerere-tip completata si semnata de solicitant, in original, conform anexei nr. 2 la ordin;

b) diploma de doctor obtinuta in Romania sau atestatul de echivalare/recunoastere a diplomei de doctor obtinute in strainatate - in copie legalizata;

c) adeverinta/diploma care sa ateste calitatea de conducator de doctorat, emisa de autoritatea guvernamentala ori de conducerea institutiei de invatamant superior/cercetare-dezvoltare din strainatate, in copie si traducere legalizata;

d) adeverinta emisa de autoritatea guvernamentala ori de conducerea institutiei de invatamant superior sau de cercetare-dezvoltare recunoscuta legal in statul de origine - in original si traducere legalizata, in care este necesar sa se precizeze ca solicitantul si-a exercitat calitatea de conducator de doctorat prin conducerea a cel putin doua persoane care au obtinut titlul stiintific de doctor;

e) curriculum vitae al solicitantului;

f) lista de lucrari ale solicitantului;

g) actul de identitate, in copie. In cazul in care solicitantul si-a schimbat numele se depune documentul care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie sau dovada schimbarii numelui) - in copie si traducere legalizata;

h) dovada achitarii taxei pentru evaluarea dosarului, in valoare de 50 de lei.

(2) Dosarele candidatilor din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau din Confederatia Elvetiana, care au obtinut calitatea de conducator de doctorat la o institutie de invatamant superior care se regaseste in Lista universitatilor de prestigiu din alte state, aprobata prin Ordinul ministrului cercetarii, educatiei, tineretului si sportului nr. 3.158/2012, se depun numai de catre institutia organizatoare de studii universitare de doctorat din Romania in cadrul careia candidatul urmeaza sa isi exercite calitatea de conducator de doctorat.

Art. 4. - (1) Dosarele prevazute la art. 3 se depun la registratura Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), direct sau prin intermediul serviciilor postale ori de curierat.

(2) Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) verifica existenta in fiecare dosar a documentelor prevazute de prezenta metodologie si instiinteaza solicitantul in cazul in care se constata ca dosarul nu este complet.

(3) In cazul unor suspiciuni cu privire la existenta unor documente false in dosar, CNRED informeaza Directia generala juridic pentru a sesiza organele abilitate.

(4) Daca, in urma verificarilor, se constata ca institutia nu este recunoscuta legal in statul de origine, dosarul este respins si CNRED informeaza solicitantul.

Art. 5. - (1) In cazul in care dosarul este complet, acesta este inaintat comisiei de specialitate din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), conform cererii solicitantului, cu ocazia intrunirii acestei comisii.

(2) Comisia de specialitate a CNATDCU, dupa caz, poate solicita si alte documente relevante privind activitatea stiintifica a solicitantului.

Art. 6. - (1) Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU poate adopta o decizie motivata privind recunoasterea sau nerecunoasterea automata a calitatii de conducator de doctorat obtinute in strainatate, intr-un anumit domeniu de studii universitare de doctorat, conform legislatiei in vigoare.

(2) Comisia de specialitate a CNATDCU propune Consiliului general al CNATDCU recunoasterea sau nerecunoasterea automata a calitatii de conducator de doctorat obtinute in strainatate, intr-un anumit domeniu de studii universitare de doctorat.

(3) Consiliul general al CNATDCU, pe baza rezolutiei comisiei de specialitate, analizeaza si propune recunoasterea calitatii de conducator de doctorat, iar CNRED elaboreaza si inainteaza spre aprobare ministrului educatiei si cercetarii stiintifice ordinul privind recunoasterea automata a calitatii de conducator de doctorat, intr-un domeniu de studii universitare de doctorat, conform legislatiei in vigoare.

Art. 7. - In cazul in care Consiliul general al CNATDCU, pe baza rezolutiei comisiei de specialitate, analizeaza si propune nerecunoasterea calitatii de conducator de doctorat, CNRED comunica acest lucru solicitantului, impreuna cu motivarea nerecunoasterii calitatii de conducator de doctorat.

Art. 8. - In baza ordinului privind recunoasterea automata a calitatii de conducator de doctorat, prevazut la art. 6 alin. (3), CNRED emite atestatul de recunoastere automata a calitatii de conducator de doctorat.

Art. 9.Atestatul de recunoastere se completeaza cu datele din copia actului de identitate, furnizata de solicitant in dosar.

Art. 10. - (1) Atestatul se elibereaza titularului sau unei persoane imputernicite de acesta, cu procura notariala.

(2) Atestatele de recunoastere neridicate de titulari se pastreaza in arhiva MECS cu termen permanent.