Anexa la Ordinul MECS nr. 4624/2015

 

REGULAMENT
privind organizarea si functionarea palatelor si cluburilor copiilor

 

CAPITOLUL I Organizarea activitatii

Art. 1. - (1) Palatele si cluburile copiilor sunt unitati de invatamant de stat, cu personalitate juridica, specializate in activitati extrascolare, in cadrul carora se desfasoara actiuni instructiv-educative specifice, prin care se aprofundeaza si se diversifica cunostinte, se formeaza, se dezvolta si se exerseaza competente potrivit vocatiei si optiunii copiilor si se valorifica timpul liber al copiilor prin implicarea lor in proiecte educative.

(2) Unitatea de invatamant de stat cu personalitate juridica din sistemul national de invatamant indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) are un act de infiintare: ordin de ministru/orice alt act emis in acest sens si respecta prevederile legislatiei in vigoare;

b) dispune de patrimoniu in proprietate publica/privata sau prin administrare/comodat/inchiriere (sediu, dotari corespunzatoare, adresa);

c) are cod de identificare fiscala (CIF);

d) are stampila cu stema Romaniei si denumirea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice;

e) are cont in Trezoreria Statului;

f) are buget si contabilitate proprie organizata potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si altor prevederi ale legislatiei in vigoare.

(3) Un club al copiilor se constituie ca unitate de invatamant cu personalitate juridica cu minimum 800 de copii inscrisi si cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) La nivel judetean pot functiona si structuri fara personalitate juridica arondate palatelor/cluburilor copiilor.

(5) Structura mentionata la alin. (4) se constituie din una pana la 6 norme didactice.

 

Art. 2. - (1) Denumirile oficiale ale acestor unitati de invatamant sunt: palatul copiilor, clubul copiilor si Palatul National al Copiilor din Bucuresti.

(2) Denumirea palatul copiilor se atribuie unitatii de invatamant specializate in activitati extrascolare situate in orasul resedinta de judet.

(3) Denumirea clubul copiilor se atribuie unitatilor de invatamant specializate in activitati extrascolare situate in alte localitati decat orasul resedinta de judet si in sectoarele municipiului Bucuresti.

(4) Denumirea Palatul National al Copiilor din Bucuresti se atribuie unitatii de invatamant specializate in activitati extrascolare situate in municipiul Bucuresti.

 

Art. 3. - (1) Palatele si cluburile copiilor se infiinteaza prin decizia inspectorului scolar general, in baza hotararii consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(2) La nivelul municipiului Bucuresti functioneaza cate un club al copiilor in fiecare sector.

(3) Pot functiona cluburi ale copiilor in localitatile in care numarul copiilor cuprinsi intr-o forma de invatamant - prescolar, primar, gimnazial, liceal - este de cel putin 1.000.

(4) In localitatile in care numarul copiilor scolarizati este mai mic de 1000, inspectoratul scolar poate infiinta structuri arondate palatelor/cluburilor, la solicitarea comunitatii locale, in baza hotararii consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(5) Organizarea retelei scolare a palatelor si cluburilor copiilor se realizeaza de catre inspectoratele scolare cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, procesul de organizare implicand infiintare/desfiintare/fuziune/divizare, conform legislatiei in vigoare si criteriilor stabilite prin metodologie.

(6) Palatul, cluburile copiilor si structurile sunt subordonate inspectoratului scolar.

(7) La nivelul municipiului Bucuresti, cluburile copiilor sunt subordonate Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

(8) Palatul National al Copiilor din Bucuresti este subordonat direct Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin directia generala care coordoneaza activitatea educativa extrascolara.

(9) Arondarea unui club al copiilor, care isi pierde personalitatea juridica, la palatul copiilor sau la alt club al copiilor din judetul respectiv se realizeaza de catre inspectoratul scolar, in baza hotararii consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(10) La nivelul municipiului Bucuresti, arondarea unui club al copiilor, care isi pierde personalitatea juridica, la un alt club al copiilor se realizeaza de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in baza hotararii consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(11) Palatul National al Copiilor din Bucuresti, palatele si cluburile copiilor, unitatile de invatamant preuniversitar si alte unitati de invatamant autorizate sa functioneze provizoriu/acreditate, potrivit legislatiei in vigoare, in furnizarea de activitati extrascolare se pot asocia, prin parteneriate contractuale, in consortii scolare, conform prevederilor legale in vigoare.

 

Art. 4. - (1) In baza prezentului regulament, a actelor normative care reglementeaza drepturile si obligatiile beneficiarilor primari ai educatiei si ale personalului din palatele si cluburile copiilor, palatele si cluburile copiilor isi elaboreaza propriul regulament de organizare si functionare.

(2) Regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor contine reglementari specifice fiecarui palat/club al copiilor, inclusiv cele referitoare la frecventarea cursurilor de catre prescolari si elevi.

(3) Proiectul regulamentului de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor se elaboreaza de catre un colectiv de lucru, coordonat de un cadru didactic. Din colectivul de lucru, numit prin hotararea consiliului de administratie, fac parte si reprezentanti ai parintilor/tutorilor legal instituiti.

(4) Proiectul regulamentului de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor se supune, spre dezbatere, in consiliul reprezentativ al parintilor/tutorilor legal instituiti/asociatiei parintilor, in consiliul profesoral, la care participa cu drept de vot si personalul didactic auxiliar si nedidactic.

(5) Regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor, precum si modificarile ulterioare ale acestuia se aproba, prin hotarare, de catre consiliul de administratie.

(6) Dupa aprobare, regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor se inregistreaza la secretariatul palatului/clubului copiilor. Pentru aducerea la cunostinta personalului palatului/clubului copiilor, a parintilor/tutorilor legal instituiti si a elevilor, regulamentul intern de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor se afiseaza la avizier. Profesorii coordonatori ai cercurilor din palatul/clubul copiilor au obligatia de a prezenta elevilor si parintilor/tutorilor legal instituiti regulamentul de organizare si functionare. Personalul palatului/clubului copiilor, parintii, tutorii legal instituiti si elevii majori isi vor asuma, prin semnatura, faptul ca au fost informati referitor la prevederile regulamentului intern de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor.

(7) Respectarea regulamentului de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor este obligatorie. Nerespectarea acestuia constituie abatere si se sanctioneaza conform prevederilor legale.

(8) Regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor poate fi revizuit anual, in termen de cel mult 30 de zile de la inceputul fiecarui an scolar.

(9) Regulamentul intern de organizare si functionare al palatului/clubului copiilor contine dispozitiile obligatorii prevazute la art. 242 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si in contractele colective de munca aplicabile si se aproba prin hotarare a consiliului de administratie, dupa consultarea reprezentantilor organizatiilor sindicale din palatul/clubul copiilor, afiliate la federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar din palatul/clubul copiilor.

 

Art. 5. - Palatul National al Copiilor din Bucuresti, palatele si cluburile copiilor au urmatoarele competente:

a) asigura activitatea extrascolara/activitatea educativa nonformala a prescolarilor si elevilor;

b) atesta competentele de comunicare, lingvistice, artistice, tehnice, sportive, digitale, civice, antreprenoriale dobandite de copiii care au frecventat cercurile de profil din cadrul acestor unitati de invatamant, in baza reglementarilor prevazute la art. 13;

c) organizeaza activitati extrascolare la nivel local, judetean, regional, national si international;

d) pot sprijini programe tip Scoala dupa scoala organizate in unitati de invatamant, in calitate de furnizori de activitati extrascolare/activitatea educativa nonformala;

e) ofera consultanta, consiliere si asistenta in domeniul activitatii educative nonformale/activitatii extrascolare;

f) desfasoara activitati de mentorat in domeniul activitatilor extrascolare/activitatii educative nonformale;

g) organizeaza cursuri de formare, simpozioane, ateliere de lucru in diverse domenii ale activitatilor extrascolare/activitatii educative nonformale;

h) elaboreaza suporturi de cursuri de formare, materiale didactice auxiliare, ghiduri metodologice, studii de cercetare, programe scolare etc. in domeniul activitatilor extrascolare/activitatii educative nonformale;

i) colaboreaza cu institutii guvernamentale si nonguvernamentale acreditate in furnizarea programelor de formare cu credite transferabile, in diverse domenii ale activitatilor extrascolare/activitatii educative nonformale;

j) modifica profilul si denumirea cercurilor, cu avizul inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti/Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice - pentru Palatul National al Copiilor si cu respectarea altor prevederi legale in vigoare;

k) palatul copiilor coordoneaza activitatea educativa de specialitate a cluburilor copiilor la nivel judetean;

l) Palatul National al Copiilor din Bucuresti coordoneaza activitatea educativa de specialitate a cluburilor copiilor din municipiul Bucuresti.

 

Art. 6. - (1) Activitatea din palatele si cluburile copiilor debuteaza odata cu inceperea anului scolar.

(2) Structura anului scolar in palatele si cluburile copiilor este similara celei din unitatile de invatamant de tip formal.

(3) In perioada vacantelor scolare, in Palatul National al Copiilor din Bucuresti, in palatele si cluburile copiilor se desfasoara activitati educative prevazute in calendarul Clubului de vacanta stabilit de fiecare palat si club al copiilor in parte.


Art. 7. -
 Prescolarii si elevii au acces liber si gratuit la activitatile organizate in palatele si cluburile copiilor. Pentru unele activitati se pot percepe taxe, in conditiile legii.

 

Art. 8. - Varsta prescolarilor si elevilor care frecventeaza activitatile organizate in palatele si cluburile copiilor este cuprinsa, de regula, intre 3 si 19 ani, in functie de profilul cercului si de competentele care urmeaza sa fie formate.

 

Art. 9. - In cazul in care numarul prescolarilor/elevilor inscrisi la un cerc din palatele sau cluburile copiilor depaseste capacitatea de functionare, in bune conditii, a activitatii din cadrul respectivului cerc, consiliul de administratie al palatului ori clubului copiilor poate decide, la propunerea conducatorului de cerc, organizarea unor teste de aptitudini pentru departajarea celor inscrisi.

 

Art. 10. - (1) Activitatile din palatele si cluburile copiilor se desfasoara in cercuri, structurate pe catedre de specialitate/comisii metodice de tip: cultural, artistic, civic, tehnic, aplicativ, stiintific, sportiv si turistic.

(2) Activitatea didactica se desfasoara in sali de cercuri, ateliere, cabinete, laboratoare, sali de sport, baze sportive, parcuri scoala, cartodromuri, poligoane, gradini botanice, sere, partii de schi, ateliere deschise, tabere etc.

(3) In cadrul cercurilor, activitatea este structurata pe grupe de incepatori, de avansati si de performanta, in functie de nivelul pregatirii prescolarilor/elevilor si de competentele ce urmeaza a fi formate.

(4) In cadrul palatelor/cluburilor copiilor si al structurilor se pot infiinta noi cercuri, la solicitarea comunitatii locale, cu aprobarea inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti/Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

(5) Reprofilarea unui cerc se realizeaza in baza hotararii consiliului de administratie al palatului/clubului copiilor si cu avizul inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti/Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice - pentru Palatul National al Copiilor.

(6) Un cerc poate fi reprofilat in urmatoarele cazuri:

a) cand nu mai exista baza materiala necesara desfasurarii activitatii cercului;

b) cand nu exista necesarul de solicitari pentru constituirea grupelor;

c) cand numarul copiilor/grupa este sub normativele mentionate in prezentul regulament.

(7) Propunerile pentru reprofilarea/redenumirea unui cerc se analizeaza in consiliul profesoral si se aproba de catre consiliul de administratie al palatului/clubului copiilor.

 

Art. 11. - Activitatea din cercurile palatelor si cluburilor copiilor este proiectata astfel incat sa evite paralelismul si/sau suprapunerile cu continutul tematic al programelor specifice educatiei formale.

 

Art. 12. - (1) Activitatea fiecarui cerc se desfasoara pe baza unei planificari calendaristice, aprobate de catre directorul palatului/clubului copiilor.

(2) Portofoliul cadrului didactic coordonator al cercului contine:

a) oferta educationala a cercului;

b) planificarea calendaristica;

c) documente de proiectare didactica;

d) setul de competente formate prin activitatea desfasurata in cadrul cercului, specifice fiecarui nivel de grupa;

e) modalitati de evaluare a activitatii didactice desfasurate in cadrul cercului;

f) masuri de optimizare si dezvoltare a ofertei educationale a cercului;

g) proiectul de dotari si achizitii pe termen scurt, mediu si lung;

h) portofoliul de studii al elevului, care cuprinde modulele de studiu parcurse si competentele specifice acestora, formate pe parcursul frecventarii activitatii cercului. Acest portofoliu, care contine si documentele care certifica rezultatele obtinute de elev, reprezinta parte a portofoliului elevului intocmit la unitatea de invatamant pe care o frecventeaza.

(3) Programele de studiu, continand modulele de studiu, vor fi elaborate separat pentru grupele de initiere/de avansati/de performanta, axandu-se pe competentele specifice care urmeaza a fi formate, dezvoltate sau diversificate.

(4) Programele de studiu elaborate de cadrele didactice coordonatoare de cerc vor fi aprobate de coordonatorul comisiei metodice/al catedrei de specialitate si avizate de consiliul de administratie al palatului/clubului copiilor.

(5) Tipurile si nivelurile de competente specifice, formate si dezvoltate la fiecare cerc in parte, vor fi stabilite de cadrul didactic coordonator al cercului, in functie de varsta copiilor si durata pregatirii lor, pe baza proiectarii didactice pe o perioada de minimum 3 ani.

 

Art. 13. - (1) Palatele si cluburile copiilor elibereaza, la cerere, certificate de competenta elevilor si copiilor care au frecventat activitatea unui cerc, cel putin 3 ani consecutiv, pe baza rezultatelor obtinute si conform nivelului competentelor formate.

(2) Certificatul in original, impreuna cu documentele care stau la baza emiterii acestuia, face parte din portofoliul elevului, existent la unitatea de invatamant la care este scolarizat. O copie a certificatului se pastreaza de catre unitatea emitenta.

(3) Emiterea certificatului de competente dobandite de prescolarii si elevii care frecventeaza activitatea unui cerc, cel putin 3 ani consecutiv, se realizeaza in baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

 

CAPITOLUL II Conducerea palatelor si cluburilor copiilor

 

Art. 14. - (1) Conducerea palatelor si cluburilor copiilor, ca unitati de invatamant preuniversitar specializate in activitati extrascolare, este asigurata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

(2) Palatele copiilor si cluburile copiilor sunt conduse de consiliile de administratie, de directori si, dupa caz, de directori adjuncti. In exercitarea atributiilor care le revin, consiliile de administratie si directorii conlucreaza cu consiliul profesoral, cu consiliul reprezentativ al parintilor si cu autoritatile administratiei publice locale.

 

SECTIUNEA 1 Consiliul de administratie

 

Art. 15. - (1) Consiliul de administratie este organ de conducere. In exercitarea atributiilor ce ii revin, consiliul de administratie si directorii colaboreaza cu Consiliul profesoral, cu comitetul de parinti/asociatiile de parinti, cu reprezentantii minoritatilor nationale, unde este cazul, si cu autoritatile administratiei locale.

(2) Consiliul de administratie al Palatului National al Copiilor din Bucuresti este format din 13 membri, dupa cum urmeaza: 6 cadre didactice din totalul de cadre didactice titulare ale unitatii de invatamant, inclusiv directorul, 1 reprezentant din cadrul directiei generale de specialitate care coordoneaza activitatea educativa extrascolara din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, 2 reprezentanti ai administratiei publice locale, 3 reprezentanti ai parintilor si 1 reprezentant al partenerilor educationali.

(3) Consiliul de administratie al palatului copiilor este format din 13 membri, dupa cum urmeaza: 6 cadre didactice din totalul de cadre didactice titulare ale unitatii de invatamant cu personalitate juridica si structuri, inclusiv directorul, 1 reprezentant al inspectoratului scolar judetean - responsabil cu coordonarea activitatii educative extrascolare, 2 reprezentanti ai administratiei publice locale, 3 reprezentanti ai parintilor si 1 reprezentant al partenerilor educationali.

(4) Consiliul de administratie al clubului copiilor este format din 7 membri, dupa cum urmeaza: 3 cadre didactice din totalul de cadre didactice titulare ale unitatii de invatamant cu personalitate juridica si structuri, inclusiv directorul, 1 reprezentant al administratiei publice locale, 1 reprezentant al partenerilor educationali si 2 reprezentanti ai parintilor.

(5) Membrii consiliului de administratie sunt alesi conform procedurii mentionate in actele normative in vigoare privind organizarea si functionarea consiliului de administratiei din unitatile de invatamant preuniversitar.

(6) In cazul in care, in palatul si clubul copiilor activeaza cadre didactice apartinand minoritatilor nationale, fiecare minoritate va avea cate un reprezentant, cadru didactic, in consiliul de administratie.

(7) La sedintele consiliului de administratie participa, fara drept de vot, cu statut de observator/observatori, liderul sindical/liderii sindicali din palatul/clubul copiilor. De asemenea, daca unitatea de invatamant are structuri arondate, participa ca invitati si coordonatorii acestora. Punctele de vedere ale acestora se mentioneaza in procesul-verbal al sedintei si sunt asumate de acestia prin semnatura.

(8) Presedintele consiliului de administratie este directorul palatului/clubului copiilor.

(9) Membrii consiliului de administratie coordoneaza si raspund de domenii de activitate pe baza delegarii de sarcini stabilite de presedintele consiliului de administratie, prin decizie.

(10) Consiliul de administratie se intruneste lunar in sedinte ordinare, pe baza unei tematici stabilite la inceputul fiecarui semestru sau ori de cate ori este necesar, la solicitarea directorului palatului/clubului copiilor ori a doua treimi dintre membri ori a doua treimi din numarul membrilor consiliului profesoral.

(11) Consiliul de administratie este legal intrunit in sedinta in prezenta a cel putin jumatate plus unu din totalul membrilor sai.

(12) Membrii consiliului de administratie, observatorii si invitatii sunt convocati cu cel putin 72 de ore inainte de inceperea sedintei ordinare, comunicandu-li-se ordinea de zi si documentele ce urmeaza a fi discutate. In cazul sedintelor extraordinare convocarea se face cu cel putin 24 de ore inainte. Procedura de convocare se considera indeplinita daca s-a realizat prin unul din urmatoarele mijloace: posta, fax, e-mail sau sub semnatura.

(13) Presedintele consiliului de administratie desemneaza ca secretar al consiliului de administratie o persoana din randul personalului didactic din unitatea de invatamant care nu este membru in consiliul de administratie, cu acordul persoanei desemnate.

(14) Responsabilitatile secretarului consiliului de administratie sunt preluate, in absenta acestuia, de catre o alta persoana desemnata de presedintele consiliului de administratie.

(15) Secretarul consiliului de administratie nu are drept de vot.

(16) Secretarul consiliului de administratie indeplineste toate atributiile prevazute in actele normative in vigoare privind organizarea si functionarea consiliului de administratiei din unitatile de invatamant preuniversitar.

(17) Hotararile consiliului de administratie se adopta cu votul a cel putin doua treimi dintre membrii prezenti, mai putin cele prevazute la alin. (16).

(18) Hotararile privind bugetul si patrimoniul palatului/clubului copiilor/Palatului National al Copiilor din Bucuresti se iau cu majoritatea voturilor din totalul membrilor consiliului de administratie.

(19) Hotararile consiliului de administratie care vizeaza personalul din unitate, cum ar fi: procedurile pentru ocuparea posturilor, restrangerea de activitate, acordarea calificativelor, aplicarea de sanctiuni si altele asemenea, se iau prin vot secret. Membrii consiliului de administratie care se afla in conflict de interese nu participa la vot.

(20) Hotararile consiliului de administratie privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, raspunderea disciplinara si disponibilizarea personalului didactic se adopta cu votul a doua treimi din totalul membrilor.

(21) In situatii exceptionale, in care hotararile consiliului de administratie nu pot fi luate conform alin. (16), la urmatoarea sedinta, cvorumul de sedinta necesar adoptarii este de jumatate plus unu din membrii consiliului de administratie, iar hotararile consiliului de administratie se adopta cu doua treimi din voturile celor prezenti.

(22) La sfarsitul fiecarei sedinte a consiliului de administratie, toti membrii si invitatii, daca este cazul, au obligatia sa semneze procesul-verbal incheiat cu aceasta ocazie. Presedintele consiliului de administratie raspunde de acest lucru.

(23) Procesele-verbale se scriu in Registrul de procese-verbale al consiliului de administratie, care se inregistreaza in unitatea de invatamant pentru a deveni documente oficiale. Pe ultima foaie, presedintele scrie numarul paginilor si al registrului, stampileaza si semneaza, pentru autentificare.

(24) Registrul de procese-verbale ale consiliului de administratie este insotit, in mod obligatoriu, de dosarul care contine anexele proceselor-verbale: rapoarte, programe, informari, tabele, liste, solicitari, memorii, sesizari etc. Cele doua documente oficiale, registrul si dosarul se pastreaza in biroul directorului, intr-un fiset securizat, ale carui chei se gasesc la presedintele consiliului de administratie si la secretarul consiliului de administratie.

(25) Documentele consiliului de administratie sunt:

a) graficul si ordinea de zi a sedintelor ordinare ale consiliului de administratie;

b) convocatoarele consiliului de administratie;

c) registrul de procese-verbale al consiliului de administratie;

d) dosarul care contine anexele proceselor-verbale (rapoarte, programe, informari, tabele, liste, solicitari, memorii, sesizari etc.);

e) registrul de evidenta a hotararilor consiliului de administratie;

f) dosarul hotararilor adoptate, semnate de presedinte, inregistrate in registrul de evidenta a hotararilor consiliului de administratie.

 

Art. 16. - Pe langa atributiile prevazute in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si in alte acte normative, in vigoare, privind organizarea si functionarea consiliului de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar si mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, consiliul de administratie mai indeplineste si urmatoarele atributii:

a) aproba programele de studiu ale cercurilor, continand modulele de studiu si competentele aferente, elaborate separat pentru grupele de initiere/de avansati/de performanta, la propunerea consiliului profesoral al palatului/clubului copiilor;

b) avizeaza proiectele de state de functii si de buget ale palatului/clubului copiilor;

c) aproba comisiile de cercetare a faptelor care constituie abateri disciplinare savarsite de personalul salariat al unitatii de invatamant, conform legislatiei in vigoare.

 

SECTIUNEA a 2-a Directorul palatului/clubului copiilor

 

Art. 17. - (1) Directorul exercita conducerea executiva a palatului/clubului copiilor, in conformitate cu atributiile conferite de lege, cu hotararile consiliului de administratie al palatului/clubului copiilor, precum si cu alte reglementari legale in vigoare.

(2) Directorul/Directorul adjunct al Palatului National al Copiilor din Bucuresti este degrevat de norma didactica conform procentului prevazut de legislatia in vigoare.

(3) Directorul/Directorul adjunct al palatului copiilor poate fi degrevat, partial, de norma didactica conform normelor legislative aprobate prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

(4) Directorul clubului copiilor poate fi degrevat de norma didactica, partial, conform normelor legislative aprobate prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

(5) Functia de director/director adjunct al Palatului National al Copiilor/al palatelor/cluburilor copiilor se ocupa, conform legii, prin concurs public, sustinut de catre cadrele didactice titulare, membre ale corpului national de experti in management educational. Concursul pentru ocuparea functiei de director/director adjunct se organizeaza conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice.

(6) Directorul/Directorul adjunct poate fi eliberat din functie la propunerea motivata a consiliului de administratie al inspectoratului scolar/al municipiului Bucuresti, la propunerea a doua treimi din membrii consiliului de administratie al unitatii de invatamant sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a doua treimi dintre membri. In aceasta ultima situatie este obligatorie realizarea unui audit de catre inspectoratul scolar. Rezultatele auditului se analizeaza in consiliul de administratie al inspectoratului scolar. In functie de hotararea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, inspectorul scolar general emite decizia de eliberare din functie a directorului/directorului adjunct al unitatii de invatamant.

(7) In cazul vacantarii functiilor de director/director adjunct, conducerea interimara este asigurata, pana la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar, de un cadru didactic titular, numit prin detasare in interesul invatamantului, prin decizia inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului scolar si cu acordul scris al persoanelor solicitate.

(8) In conditiile in care, dupa desfasurarea concursului, raman vacante functiile de director/director adjunct, ocuparea acestora se poate realiza prin detasare, in conformitate cu legislatia in vigoare, pana la organizarea unui nou concurs, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar respectiv.

(9) Numirea directorului/directorului adjunct al Palatului National al Copiilor se face prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice.

(10) Ministrul educatiei si cercetarii stiintifice emite ordinul pentru ocuparea, prin detasare, a functiei de director/director adjunct al Palatului National al Copiilor.

(11) Ministrul educatiei si cercetarii stiintifice poate dispune incetarea detasarii din functia de director/director adjunct al Palatului National al Copiilor la o data anterioara termenului detasarii.

(12) Eliberarea din functia de director/director adjunct al Palatului National al Copiilor se face de catre ministrul educatiei nationale si cercetarii stiintifice, in conditiile legii.

(13) Directorul palatului/clubului copiilor, care are structuri arondate, desemneaza un coordonator al structurii, la propunerea consiliului profesoral, in baza hotararii consiliului de administratie.

(14) La Palatul National al Copiilor din Bucuresti functiile de conducere sunt: un director si 2 directori adjuncti.

(15) Palatele copiilor, care au minimum 35 de norme didactice si nedidactice, inclusiv cu structurile arondate, au dreptul la un post de director adjunct.

(16) Directorii palatelor si cluburilor copiilor au catedra rezervata in conditiile stabilite pentru cadrele didactice care indeplinesc functii de conducere, conform prevederilor legale in vigoare.

(17) Directorul palatului/clubului copiilor este subordonat inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, reprezentat prin inspectorul scolar general. Directorul Palatului National al Copiilor din Bucuresti este subordonat Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin directia generala care coordoneaza activitatea educativa extrascolara. Fisa postului si fisa de evaluare a directorului sunt elaborate de inspectoratul scolar judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti/Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(18) Directorul palatului/clubului copiilor reprezinta palatul/clubul copiilor, inclusiv structurile acestora in relatiile cu terte persoane fizice si juridice, in limitele competentelor prevazute de lege.

(19) Directorul palatului/clubului copiilor trebuie sa manifeste loialitate fata de palatul/clubul copiilor, credibilitate si responsabilitate in deciziile sale, incredere in capacitatile angajatilor, sa incurajeze si sa isi sustina colegii in vederea motivarii pentru formarea continua si pentru crearea, in palatul/clubul copiilor/structura, a unui climat optim desfasurarii procesului de invatamant.

(20) Directorul palatului/clubului copiilor/Palatului National al Copiilor din Bucuresti coordoneaza, direct, compartimentul financiar-contabil. Personalul compartimentului financiar-contabil este subordonat directorului palatului/clubului copiilor/Palatului National al Copiilor din Bucuresti si isi desfasoara activitatea conform atributiilor stabilite de acesta, prin fisa postului.

(21) Vizitarea palatului/clubului copiilor/structurii si asistenta la activitati, efectuate de persoane din afara palatului/clubului copiilor/structurii, se fac numai cu aprobarea directorului, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

 

Art. 18. - (1) Drepturile si obligatiile directorului palatului/clubului copiilor sunt cele prevazute de lege, de prezentul regulament, precum si de regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor.

(2) Perioada concediului anual de odihna al directorului palatului/clubului copiilor se aproba de catre inspectorul scolar general.

(3) Pentru Palatul National al Copiilor din Bucuresti, perioada concediului anual de odihna al directorului se aproba de catre secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar.

 

Art. 19. - Pe langa atributiile prevazute in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, directorul palatului/clubului copiilor/Palatului National al Copiilor din Bucuresti mai indeplineste si urmatoarele:

a) prezinta rapoarte de evaluare semestriale si anuale in fata consiliului profesoral si consiliului de administratie;

b) in cazul in care hotararile acestor organisme incalca prevederile legale, directorul are dreptul sa interzica aplicarea lor si este obligat sa informeze in acest sens, in termen de 3 zile, inspectorul scolar general, respectiv directia generala din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, responsabila de coordonarea activitatii extrascolare;

c) este ordonatorul de credite al palatului/clubului copiilor si are responsabilitatile stabilite de reglementarile legale in vigoare;

d) propune regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor consiliului profesoral, spre analiza, si consiliului de administratie, spre aprobare;

e) elaboreaza planul managerial, coordoneaza elaborarea proiectului de dezvoltare al palatului/clubului copiilor, prin care stabileste politica educationala a acestuia;

f) este direct responsabil de calitatea educatiei furnizate de palatul/clubul copiilor/structurile arondate palatului/cluburilor copiilor;

g) lanseaza proiecte de parteneriat educational la nivel local, national, international;

h) in baza propunerilor consiliului profesoral numeste, prin decizii, sefii catedrelor de specialitate/comisiilor metodice, ai compartimentelor functionale, precum si ai altor colective si comisii prevazute in metodologiile emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice;

i) poate propune consiliului profesoral cadre didactice care sa faca parte din consiliul de administratie, conform procedurii de alegere prin vot secret;

j) solicita comitetului de parinti/asociatiilor de parinti, consiliului judetean/consiliului local desemnarea reprezentantilor lor in consiliul de administratie al palatului/clubului copiilor;

k) elaboreaza fisa de evaluare pentru directorul adjunct, coordonatorii structurilor, sefii catedrelor de specialitate/comisiilor metodice, sefii compartimentelor functionale, precum si pentru cei ai altor colective si comisii prevazute in metodologiile emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si le supune aprobarii consiliului de administratie;

l) elaboreaza, impreuna cu membrii consiliului de administratie, fisele posturilor si fisele de evaluare pentru personalul din subordine, conform legislatiei in vigoare;

m) elaboreaza proceduri interne de lucru, care se aproba in consiliul de administratie al palatului/clubului copiilor;

n) indeplineste atributiile stabilite prin alte metodologii aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice;

o) incheie contracte individuale de munca cu personalul angajat si aproba concediile de odihna ale personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic, cu aprobarea consiliului de administratie;

p) numeste si elibereaza din functie personalul didactic auxiliar si nedidactic, conform legislatiei in vigoare;

q) poate propune consiliului de administratie angajarea de personal platit din venituri extrabugetare proprii, in vederea imbunatatirii activitatii desfasurate in cadrul palatului/clubului copiilor;

r) aproba trecerea personalului salariat de la o treapta profesionala la alta, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare;

s) numeste, prin decizie, comisiile de cercetare disciplinara aprobate de consiliul de administratie si aplica sanctiunile stabilite de aceste comisii pentru abaterile disciplinare savarsite de personalul palatului/clubului copiilor/structurii conform prevederilor legale in vigoare; s) raspunde de respectarea conditiilor si a exigentelor privind normele de igiena scolara, de protectie a muncii, de protectie civila;

t) elaboreaza proiectul de buget, de venituri si cheltuieli, pe care il supune aprobarii consiliului de administratie al palatului copiilor/clubului copiilor; t) beneficiaza de indemnizatie de conducere, conform reglementarilor legale in vigoare.

 

Art. 20. - (1) Directorul Palatului National al Copiilor din Bucuresti/al palatului/al clubului copiilor raspunde in fata consiliului profesoral, a consiliului de administratie si a organelor de indrumare, evaluare si control de la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice/inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti pentru activitatea proprie, conform fisei postului elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(2) Consiliul de administratie al inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti evalueaza activitatea directorului palatului/clubului copiilor si ii acorda calificativul anual, pe baza fisei de evaluare elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(3) In cazul Palatului National al Copiilor din Bucuresti, directia generala, care coordoneaza activitatea educativa extrascolara din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, evalueaza activitatea directorului si ii acorda calificativul anual.

 

Art. 21. - Directorul palatului copiilor poate sa indrume activitatea educativa a cluburilor copiilor la nivel judetean.

 

Art. 22. - (1) Directorul adjunct isi desfasoara activitatea in subordinea directorului conform fisei postului si in concordanta cu atributiile stabilite prin prezentul regulament si prin regulamentul intern de organizare si functionare a unitatii de invatamant.

(2) Fisa postului directorului adjunct si cea de evaluare sunt elaborate conform art. 19 lit. j).

(3) Directorul adjunct indeplineste atributiile delegate de director pe o perioada determinata.

(4) Directorul adjunct raspunde in fata directorului, a consiliului profesoral, a consiliului de administratie si a organelor de indrumare, evaluare si control de la nivelul inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si de la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in cazul Palatului National al Copiilor din Bucuresti, pentru activitatea proprie, conform fisei postului.

(5) Inspectoratul scolar/Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin directia generala, care coordoneaza activitatea educativa extrascolara, in cazul Palatului National al Copiilor din Bucuresti, evalueaza activitatea directorului adjunct, pe baza fisei de evaluare prevazute la alin. (2), si ii acorda calificativul anual.

(6) Directorul adjunct beneficiaza de indemnizatie de conducere, conform reglementarilor legale in vigoare.

 

SECTIUNEA a 3-a Consiliul profesoral

 

Art. 23. - (1) Consiliul profesoral este constituit din totalitatea cadrelor didactice din palatul/clubul copiilor, inclusiv din structurile arondate acestora, si functioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

(2) Consiliul profesoral are rol de decizie in domeniul instructiv-educativ.

(3) Sedintele consiliului profesoral al palatului/clubului copiilor se desfasoara, legal, in prezenta a doua treimi din numarul total al membrilor.

(4) Hotararile se iau prin vot deschis sau secret, cu cel putin jumatate plus unu din numarul total al membrilor consiliului profesoral, si sunt obligatorii pentru personalul palatului/clubului copiilor/structurii, precum si pentru beneficiarii primari ai educatiei. Modalitatea de vot se stabileste la inceputul sedintei.

(5) Personalul didactic auxiliar al palatului/clubului copiilor/structurii poate fi invitat la sedintele consiliului profesoral.

(6) La sedintele consiliului profesoral, directorul palatului/clubului copiilor poate invita, in functie de tematica dezbatuta, reprezentantii desemnati ai comitetului de parinti/asociatiilor de parinti, ai autoritatilor locale si ai partenerilor sociali.

(7) Participarea la sedintele consiliului profesoral este obligatorie pentru toate cadrele didactice din palatul/clubul copiilor/structuri. Absenta nemotivata de la aceste sedinte se considera abatere disciplinara si se sanctioneaza conform prevederilor regulamentului de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor.

(8) Directorul palatului/clubului copiilor numeste, prin decizie, in baza votului cadrelor didactice secretarul consiliului profesoral, care are atributia de a redacta lizibil si inteligibil procesele-verbale ale sedintelor consiliului profesoral.

 

Art. 24. - Pe langa atributiile prevazute in Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si a altor prevederi legale in vigoare, consiliul profesoral al palatului/clubului copiilor mai indeplineste si urmatoarele atributii:

a) aproba componenta nominala a catedrelor de specialitate din palatul/clubul copiilor;

b) alege, prin vot secret, cadrele didactice membre ale Comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii;

c) formuleaza aprecieri sintetice privind activitatea personalului didactic care solicita acordarea gradatiei de merit sau a altor distinctii si premii, potrivit legii, pe baza raportului de autoevaluare a activitatii desfasurate de acesta;

d) analizeaza si dezbate Raportul de evaluare interna privind calitatea educatiei si Raportul general privind starea si calitatea invatamantului din palatul/clubul copiilor;

e) dezbate, avizeaza si propune spre aprobare consiliului de administratie planul de dezvoltare al palatului/clubului copiilor;

f) dezbate si avizeaza regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor in sedinta la care participa cel putin doua treimi din personalul salariat din palatul/clubul copiilor;

g) dezbate si aproba rapoartele de activitate, planul anual si cele semestriale de activitate ale comisiilor de specialitate constituite in palatul/clubul copiilor conform prevederilor legale in vigoare, precum si eventualele completari sau modificari ale acestora;

h) dezbate, la solicitarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a inspectoratului scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti sau din propria initiativa, proiecte de legi ori de acte normative, care reglementeaza activitatea instructiv-educativa, si transmite inspectoratului scolar propunerile de modificare sau de completare;

i) dezbate problemele legate de continutul sau de organizarea activitatii instructiv-educative din palatul/clubul copiilor;

j) propune componenta nominala a comisiilor de cercetare a faptelor care constituie abateri disciplinare savarsite de personalul salariat al palatului/clubului copiilor/structurii, conform legislatiei in vigoare;

k) propune participarea unitatii de invatamant la programe si proiecte educative nationale si internationale;

l) propune afilierea palatului/clubului copiilor la organizatii internationale omoloage sau de profil, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare;

m) valideaza fisele de autoevaluare ale personalului didactic al unitatii de invatamant, in baza carora se stabileste calificativul anual;

n) propune consiliului de administratie programele de formare continua si de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice;

o) propune consiliului de administratie premierea si acordarea titlului de „Profesorul anului” cadrelor didactice cu rezultate deosebite in activitatea didactica, in palatul/clubul copiilor/structura;

p) propune consiliului de administratie masuri de optimizare a procesului didactic;

q) indeplineste alte atributii stabilite de consiliul de administratie, rezultand din legislatia in vigoare si din contractele colective de munca aplicabile;

r) propune eliberarea din functie a directorului palatului/clubului copiilor, conform legii.

 

Art. 25. - Documentele consiliului profesoral sunt:

a) tematica si graficul sedintelor consiliului profesoral;

b) convocatoare ale consiliului profesoral;

c) registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, insotit de dosarul cu anexele proceselor-verbale.

 

SECTIUNEA a 4-a Catedrele de specialitate/Comisiile metodice

 

Art. 26. - (1) In cadrul palatelor/cluburilor copiilor, catedrele de specialitate/comisiile metodice se constituie conform art. 10 alin. (1).

(2) O catedra de specialitate/comisie metodica se formeaza din cel putin 4 cadre didactice.

(3) Catedrele de specialitate/Comisiile metodice se subordoneaza directorului/directorului adjunct al palatului/clubului copiilor.

(4) Sedintele fiecarei catedre de specialitate/comisii metodice se tin lunar, dupa o tematica aprobata, anual, de directorul palatului/clubului copiilor.

 

Art. 27. - Catedra de specialitate/Comisia metodica are urmatoarele atributii:

a) elaboreaza propuneri pentru oferta educationala a palatului/clubului copiilor si strategia de implementare a acesteia;

b) analizeaza periodic performantele elevilor;

c) elaboreaza, implementeaza, evalueaza si amelioreaza standardele de calitate specifice;

d) elaboreaza seturile de competente specifice, ce urmeaza a fi formate la fiecare cerc in parte, conform propunerilor cadrelor didactice coordonatoare de cerc;

e) organizeaza schimburi de experienta sau alte activitati comune cu catedrele de specialitate/comisiile metodice similare din judet, din tara ori din afara tarii;

f) contribuie la formarea continua/perfectionarea si dezvoltarea profesionala a personalului didactic, prin organizarea activitatilor metodico-stiintifice, conform normelor metodologice in vigoare.

 

Art. 28. - Coordonatorul catedrei de specialitate/comisiei metodice are urmatoarele atributii:

a) raspunde in fata directorului si a consiliului de administratie de activitatea profesionala a membrilor catedrei/comisiei;

b) intocmeste si completeaza dosarul catedrei (planul de dezvoltare al catedrei de specialitate/comisiei metodice, planurile de activitate anuale si semestriale ale catedrei de specialitate/comisiei metodice, planul de activitati al catedrei/comisiei metodice pe perioada vacantelor scolare, fisa profesionala a fiecarui membru al catedrei de specialitate/comisiei metodice), precum si alte documente stabilite prin regulamentul intern dupa consultarea cu membrii catedrei/comisiei metodice;

c) stabileste atributiile fiecarui membru al catedrei de specialitate;

d) efectueaza asistente la ore, conform planului de activitate al catedrei sau la solicitarea directorului;

e) consiliaza cadrele didactice in procesul de proiectare si performanta didactica;

f) evalueaza activitatea membrilor pe baza unor criterii de performanta stabilite la nivelul palatului/clubului copiilor, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, si propune calificative;

g) identifica nevoile de formare ale cadrelor didactice din comisie si recomanda participarea lor la cursuri de formare;

h) organizeaza sedintele catedrei/comisiei metodice lunar, dupa o tematica elaborata la nivelul catedrei si aprobata de directorul unitatii de invatamant preuniversitar sau ori de cate ori directorul ori membrii catedrei/comisiei metodice considera ca este necesar;

i) elaboreaza informari/rapoarte semestriale si anuale asupra activitatii catedrei;

j) are obligatia de a participa la actiunile scolare si extrascolare initiate in palatul/clubul copiilor, cu acceptul conducerii acesteia;

k) indeplineste orice alte atributii stabilite de consiliul de administratie.

 

CAPITOLUL III Recrutarea si selectia resurselor umane din palate si cluburi ale copiilor

 

Art. 29. - (1) Personalul din palatele si cluburile copiilor este format din personal didactic si personal nedidactic.

(2) In palatele si cluburile copiilor pot functiona personal didactic asociat si personal didactic pensionat.

(3) Personalul didactic si asociat se definesc conform Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Formarea initiala si continua a personalului didactic se realizeaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

(5) Personalul nedidactic isi desfasoara activitatea in baza prevederilor legale in vigoare.

(6) Numarul de posturi/norme didactice si nedidactice se propune de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant, se avizeaza de inspectoratul scolar si se aproba de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

 

Art. 30. - Activitatea didactica din cercurile organizate in cadrul palatelor si cluburilor copiilor este condusa de personal didactic, conform prevederilor legale in vigoare.

 

Art. 31. - (1) La palatul/clubul copiilor, norma didactica se poate constitui atat din grupe in profilul cercului, cat si din grupe cu alt profil.

(2) Grupele cu alt profil pot fi maximum 3 si se constituie cu aprobarea consiliului de administratie al palatului/clubului copiilor.

(3) Numarul de elevi/grupa poate varia in functie de profilul cercului si de conditiile de spatiu in care se desfasoara activitatea cercului.

(4) Pentru sporturile individuale, numarul de copii/nivel de grupa este dupa cum urmeaza:

a) pentru grupele de incepatori - in medie 12 copii/tineri, dar nu mai putin de 8;

b) pentru grupele de avansati - in medie 10 copii/tineri, dar nu mai putin de 6;

c) pentru grupele de performanta - in medie 8 copii/tineri, dar nu mai putin de 4.

(5) Pentru sporturile de echipa, numarul de copii/nivel de grupa este dupa cum urmeaza:

a) pentru grupele de incepatori - in medie 20 copii/tineri, dar nu mai putin de 16;

b) pentru grupele de avansati - in medie 18 copii/tineri, dar nu mai putin de 14;

c) pentru grupele de performanta - in medie 16 copii/tineri, dar nu mai putin de 12.

(6) Pentru cercurile de dans, numarul de copii/nivel de grupa este dupa cum urmeaza:

a) pentru cercurile de dans modern, numarul mediu de elevi este de 14, dar nu mai putin de 12;

b) pentru cercurile de dans popular, numarul mediu de elevi este de 16, dar nu mai putin de 14.

(7) Pentru cercurile de muzica, numarul de copii/nivel de grupa este dupa cum urmeaza:

a) pentru cercurile de muzica vocala, numarul mediu de elevi este de 12, dar nu mai putin de 10;

b) pentru cercurile de muzica instrumentala - formatii, numarul mediu de elevi este de 12, dar nu mai putin de 10;

c) pentru cercurile de muzica - instrumente muzicale, numarul mediu de elevi este de 4, dar nu mai putin de 2;

d) pentru cercurile de muzica - grup vocal, numarul mediu de elevi este de 12, dar nu mai putin de 10;

e) pentru cercurile de muzica - ansamblu vocal/cor, numarul mediu de elevi este de 18, dar nu mai putin de 14.

(8) Pentru cercurile de teatru, numarul de copii/nivel de grupa este dupa cum urmeaza:

a) pentru grupele de incepatori, numarul mediu de elevi este de 12, dar nu mai putin de 10;

b) pentru grupele de avansati, numarul mediu de elevi este de 10, dar nu mai putin de 8;

c) pentru grupele de performanta, numarul mediu de elevi este de 8, dar nu mai putin de 6.

(9) Pentru celelalte tipuri de cercuri, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), (5), (6), (7) si (8), numarul copiilor/nivel de grupa este dupa cum urmeaza:

a) pentru grupele de incepatori, numarul mediu de elevi este de 14, dar nu mai putin de 10;

b) pentru grupele de avansati, numarul mediu de elevi este de 12, dar nu mai putin de 8;

c) pentru grupele de performanta, numarul mediu de elevi este de 10 copii/tineri, dar nu mai putin de 6.

 

Art. 32. - (1) Un cerc cu norma intreaga, la care instruirea copiilor se realizeaza colectiv, are minimum 90 de copii, norma didactica fiind de 18 ore/saptamana. Un cerc cu norma intreaga condus de un maistru instructor/maistru coregraf/antrenor/institutor are minimum 120 de copii, norma didactica fiind de 24 ore/saptamana.

(2) In cercurile la care instruirea copiilor se realizeaza individual, numarul copiilor insumat pentru toate grupele este de minimum 36.

 

Art. 33. - (1) Activitatea cu o grupa de copii se desfasoara 100 de minute/saptamana, programate in aceeasi zi.

(2) Cu grupele de performanta se pot desfasura, in cadrul cercului, 200 de minute pe saptamana, programate in doua zile.

(3) Grupele de performanta se constituie cu aprobarea consiliului de administratie al palatului/clubului copiilor, pentru elevii care, in cadrul activitatii organizate in cercurile din palatele si cluburilor copiilor, ating un nivel ridicat de competente, obtinand rezultate de exceptie la nivel national sau international.

(4) Grupele de performanta se pot constitui numai dupa minimum un an de activitate, pe baza unui portofoliu de rezultate care sa confirme solicitarea infiintarii unei astfel de grupe.

(5) Fiecare cerc poate sa aiba maximum o grupa de performanta.

 

Art. 34. - (1) Ocuparea posturilor didactice vacante si rezervate din palatele/cluburile copiilor/structuri se realizeaza conform prevederilor legale in vigoare.

(2) Directorul palatului/clubului copiilor poate transfera, temporar sau definitiv, o norma didactica de la palatul/clubul copiilor la structurile arondate si invers, cu aprobarea consiliului de administratie si cu avizul inspectoratului scolar judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

(3) Directorul, impreuna cu consiliul de administratie, raspunde de selectia si angajarea personalului didactic din palatele copiilor/cluburile copiilor/structurilor.

(4) Angajarea personalului didactic, asociat si cel pensionat din palatele/cluburile copiilor/structurilor se realizeaza prin incheierea contractului individual de munca de catre directorul unitatii.

(5) Directorul, cu aprobarea consiliului de administratie, poate angaja, pe o perioada determinata, cadre didactice asociate si pensionate care sa desfasoare activitate extrascolara, in regim plata cu ora, in conformitate cu legislatia in vigoare.

 

Art. 35. - Concursul de ocupare a posturilor la palatele si cluburile copiilor se realizeaza conform prevederilor legale in vigoare.

 

Art. 36. - Personalul incadrat in invatamantul preuniversitar, in unitati care realizeaza activitati extrascolare, pe functiile didactice, beneficiaza, potrivit Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de dreptul de a participa la oricare dintre formele de organizare a formarii continue prevazute de legislatia in vigoare.

 

Art. 37. - (1) Personalul didactic, precum si personalul de conducere, indrumare si de control din palatele si cluburile copiilor este obligat sa participe la programe de formare continua, astfel incat sa acumuleze, la intervalul consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovarii examenului de definitivare in invatamant, minimum 90 credite profesionale transferabile.

(2) In cadrul Palatului National al Copiilor din Bucuresti se infiinteaza Departamentul de formare a personalului didactic si didactic auxiliar din palatele si cluburile copiilor.

(3) Regulamentul Palatului National al Copiilor din Bucuresti reglementeaza organizarea si functionarea Departamentului de formare a personalului didactic si didactic auxiliar din palatele si cluburile copiilor.

(4) Departamentul de formare a personalului didactic si didactic auxiliar din cadrul Palatului National al Copiilor din Bucuresti asigura si servicii de mentorat in domeniul activitatilor extrascolare.

(5) Directorul Palatului National al Copiilor din Bucuresti numeste, prin decizie, coordonatorul Departamentului de formare a personalului didactic si didactic auxiliar din palatele si cluburile copiilor, la propunerea consiliului profesoral, cu avizul consiliului de administratie.

(6) Palatele copiilor pot organiza programe de formare continua a personalului didactic pentru acele domenii de activitate in care au performante deosebite, dispun de resursele umane si logistice necesare si au programul acreditat.

(7) Departamentul de formare a personalului didactic si didactic auxiliar din cadrul Palatului National al Copiilor din Bucuresti realizeaza documentatia aferenta autorizarii/acreditarii palatelor copiilor ca centre de certificare a competentelor dobandite de elevi/copii/tineri conform prevederilor art. 13 si a altor acte normative in vigoare.

 

Art. 38. - (1) Personalul didactic din palatele si cluburile copiilor beneficiaza de toate drepturile prevazute de Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si de alte acte normative care reglementeaza drepturile acestuia.

(2) Personalul didactic din palatele si cluburile copiilor are obligatii si raspunderi in conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte acte normative care le reglementeaza.

 

CAPITOLUL IV Evaluarea activitatii din palatele si cluburile copiilor

 

Art. 39. - (1) Evaluarea activitatii educative din palatele si cluburile copiilor vizeaza gradul de dezvoltare si diversificare a setului de competente-cheie ale elevilor, prin activitati educative extrascolare.

(2) Evaluarea activitatii didactice din palatele si cluburile copiilor se realizeaza prin procedurile specifice inspectiei scolare reglementate prin prevederile legale in vigoare, prin procedurile mentionate in prezentul regulament si prin proceduri interne stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor.

 

Art. 40. - Evaluarea activitatii educative desfasurate in cadrul cercurilor se poate realiza si prin participarea la manifestari educationale consacrate, spectacole si serbari, expozitii, simpozioane, concerte, turnee, tabere de profil si concursuri organizate la nivel regional, national si international.

 

Art. 41. - (1) Evaluarea activitatii copiilor care frecventeaza cercurile din palatele si cluburile copiilor se realizeaza pe baza unui portofoliu individual de studii care cuprinde: fisa modulelor de studii parcurse, totalitatea diplomelor, certificatelor si inscrisurilor obtinute in urma evaluarii competentelor dobandite sau a participarii la activitati de profil.

(2) Rezultatele evaluarii anuale a activitatii desfasurate de copii in palatele si cluburile copiilor sunt inscrise in documente specifice, mentionate in regulamentul intern de organizare si functionare a palatului/clubului copiilor.

 

Art. 42. - (1) Evaluarea activitatii didactice curente desfasurate de cadrele didactice coordonatoare ale cercurilor din palatele si cluburile copiilor se finalizeaza prin acordarea unui calificativ anual.

(2) Evaluarea activitatii personalului didactic si didactic auxiliar din palatele si cluburile copiilor se valideaza in consiliul profesoral si se aproba de catre consiliul de administratie al palatului/clubului copiilor, pe baza metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

 

Art. 43. - Evaluarea activitatii directorului din palatele si cluburile copiilor se realizeaza pe baza metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

 

Art. 44. - Evaluarea personalului nedidactic din palatele si cluburile copiilor se realizeaza de catre persoana cu atributii de conducere din compartimentul in cadrul caruia isi desfasoara activitatea sau, dupa caz, care ii coordoneaza activitatea si se aproba de catre consiliul de administratie.

 

CAPITOLUL V Evaluarea si acreditarea palatelor si cluburilor copiilor

 

Art. 45. - (1) Evaluarea institutionala a palatelor/cluburilor copiilor se realizeaza de catre inspectoratele scolare, in conformitate cu documentele normative elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(2) Evaluarea institutionala a Palatului National al Copiilor din Bucuresti se realizeaza de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prin directia generala care coordoneaza activitatea educativa extrascolara.

 

Art. 46. - Palatul National al Copiilor din Bucuresti, palatele si cluburile copiilor si structurile existente sunt unitati de invatamant acreditate.

 

Art. 47. - (1) Evaluarea interna a calitatii educatiei furnizate in Palatul National al Copiilor din Bucuresti/palatele/cluburile copiilor se realizeaza conform legislatiei in vigoare, specifice acestui tip de unitati de invatamant.

(2) Evaluarea interna se realizeaza potrivit legislatiei in domeniul asigurarii calitatii in invatamantul preuniversitar.

(3) In conformitate cu prevederile legale, la nivelul fiecarui palat/club al copiilor se infiinteaza Comisia pentru evaluarea si asigurarea calitatii (CEAC), care functioneaza in baza propriei strategii si a propriului regulament de functionare aprobate de consiliul de administratie.

(4) Componenta, atributiile si responsabilitatile comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii sunt realizate in conformitate cu prevederile legale.

 

Art. 48. - (1) Evaluarea externa a Palatului National al Copiilor din Bucuresti, a palatelor si cluburile copiilor se realizeaza conform legislatiei in vigoare, specifice acestui tip de unitati de invatamant.

(2) Evaluarea externa a Palatului National al Copiilor din Bucuresti, a palatelor si cluburile copiilor are la baza raportul de evaluare interna.

 

CAPITOLUL VI Finantarea si baza materiala

 

Art. 49. - (1) Palatele/Cluburile copiilor si structurile acestora existente sunt finantate de la bugetul de stat, de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice prin intermediul inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

(2) Palatul National al Copiilor din Bucuresti este finantat direct de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

(3) Palatele/Cluburile copiilor/Structurile existente/Palatul National al Copiilor din Bucuresti pot/poate fi finantat (e) si de catre autoritatile administratiei publice locale si judetene.

(4) Consiliile judetene/Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti/Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot/poate finanta activitatile desfasurate de Palatul National al Copiilor din Bucuresti, de palatele/cluburile copiilor/structuri, prin hotarari proprii.

 

Art. 50. - (1) Directorul si consiliul de administratie al palatului/clubului copiilor raspund de incadrarea in bugetul alocat conform legii.

(2) Bugetul de venituri si cheltuieli, care se intocmeste anual, conform legislatiei in vigoare, se aproba si se executa in conditiile legii.

 

Art. 51. - (1) Palatul National al Copiilor din Bucuresti/Palatele/Cluburile copiilor pot/poate realiza venituri proprii extrabugetare din activitati specifice, conform legii: donatii, sponsorizari, inchirieri de spatii/interval orar/zi, servicii educationale, activitati tip plata cu ora sau din alte surse legal constituite.

(2) Veniturile proprii extrabugetare nu diminueaza finantarea de baza, complementara sau suplimentara si sunt utilizate conform deciziei consiliului de administratie al Palatului National al Copiilor din Bucuresti/palatelor/cluburilor copiilor, indiferent daca este vorba de investitii, achizitii de mijloace fixe ori obiecte de inventar.

(3) La sfarsitul anului bugetar, sumele necheltuite din venituri proprii extrabugetare raman in contul palatului/clubului copiilor/Palatului National al Copiilor din Bucuresti care le-a realizat si se reporteaza pentru bugetul anului urmator.

 

Art. 52. - (1) Finantarea proiectelor/activitatilor educative, a competitiilor, a concursurilor si festivalurilor nationale si internationale, precum si a campionatelor nationale scolare este asigurata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in urma evaluarii proiectelor depuse, conform unui regulament specific.

(2) Manifestarile educative mentionate la alin. (1) pot fi finantate si de autoritatile publice locale si judetene.

(3) Proiectele, concursurile, festivalurile, manifestarile si evenimentele educationale extrascolare regionale si judetene sunt finantate, integral, de catre autoritatile administratiei publice locale si judetene.

 

Art. 53. - Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice finanteaza anual, prin Calendarul activitatilor educative Nationale aprobat de ministrul educatiei si cercetarii stiintifice/secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, proiecte, competitii nationale si internationale organizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Palatul National al Copiilor din Bucuresti, palate/cluburi ale copiilor si alte unitati de invatamant.

 

Art. 54. - Palatul National al Copiilor din Bucuresti, palatele/cluburile copiilor pot/poate avea in patrimoniu terenuri agricole, statiuni stiintifice experimentale, sere, baze si complexuri cultural-sportive, parcuri-scoala de circulatie, cartodromuri, sate de vacanta, cabane turistice, mijloace auto, spatii de cazare, pensiuni, cantine, sali de sport, bazine de inot, partii de schi, centre de agrement, tabere scolare etc.

 

Art. 55. - Baza materiala a palatului/clubului copiilor/Palatului National al Copiilor din Bucuresti este gestionata si administrata conform prevederilor legale in vigoare.

 

Art. 56. - Mutarea Palatului National al Copiilor din Bucuresti/palatelor/cluburilor copiilor in alte sedii atribuite legal se va face, numai daca in noile sedii sunt puse la dispozitie conditii cel putin similare, ca spatiu si functionalitate, cu cele in care Palatul National al Copiilor din Bucuresti/palatul/clubul copiilor si-a desfasurat anterior activitatea si numai dupa obtinerea acordului scris al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice privind aceasta mutare.

 

Art. 57. - In incinta palatelor copiilor poate functiona Consiliul judetean al elevilor/Consiliul elevilor din municipiul Bucuresti, in cazul in care baza materiala si logistica o permite, conform prevederilor legale privind organizarea si functionarea Consiliului national al elevilor.