Anexa la Ordinul ANAF nr. 4023/2014

 

PROCEDURA

de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare

 

CAPITOLUL I Dispozitii generale

1. Persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana pot utiliza, in conditiile prevazute la art. 1524 din Codul fiscal, un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Uniunea Europeana, regim denumit in continuare regim non-UE.

2. (1) Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania pot utiliza, in conditiile prevazute la art. 1525 din Codul fiscal, un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in statele membre de consum, daca persoanele impozabile nu sunt stabilite in aceste state membre, regim denumit in continuare regim UE.

(2) Regimul UE poate fi utilizat si de catre persoanele impozabile care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dar dispun de mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, in cazul in care au un sediu fix in Romania si aleg Romania ca stat membru de inregistrare. Persoanele impozabile sunt tinute sa respecte respectiva decizie in anul calendaristic in cauza si in urmatorii 2 ani calendaristici.

(3) Regimul UE nu se poate utiliza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care si-au stabilit sediul activitatii economice sau un sediu fix in Romania, pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune care au locul prestarii in Romania. Indeplinirea obligatiilor fiscale rezultate din prestarea acestor servicii se realizeaza potrivit regulilor generale aplicabile in materie de TVA, fara utilizarea regimului special.

3. Prezenta procedura se aplica pentru indeplinirea obligatiilor de inregistrare si de declarare a taxei pe valoarea adaugata de catre persoanele impozabile care opteaza sa utilizeze unul dintre regimurile speciale prevazute la pct. 1 sau 2 si aleg Romania ca stat membru de inregistrare pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune ori televiziune prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Uniunea Europeana.

4. (1) Competenta pentru administrarea fiscala a persoanelor impozabile care utilizeaza unul dintre regimurile speciale prevazute la pct. 1 sau 2 si aleg Romania ca stat membru de inregistrare revine Administratiei fiscale pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, denumita in continuare organ fiscal competent.

(2) Organul fiscal competent gestioneaza activitatea de inregistrare si de declarare cu ajutorul sistemului informatic pus la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 

CAPITOLUL II Prevederi privind inregistrarea in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal

SECTIUNEA 1 Inregistrarea in vederea utilizarii regimului

 

1. La data inceperii operatiunilor taxabile, persoana impozabila care opteaza pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale de la cap. I pct. 1 sau 2, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile art. 1524 alin. (3) si art. 1525 alin. (3) din Codul fiscal.
2. (1) Declaratia de incepere a activitatii trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea/numele persoanei impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz.

(2) Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru utilizarea regimului non-UE trebuie sa depuna si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu este inregistrata in scopuri de TVA in Uniunea Europeana.

(3) Persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania si care si-a stabilit sediul activitatii economice sau un sediu fix in Romania, care opteaza pentru utilizarea regimului UE cu stat de inregistrare Romania, care are sedii fixe si in alte state membre, inscrie in declaratia de incepere a activitatii si datele de identificare ale tuturor sediilor fixe din alte state membre.

3. Modelul declaratiei de incepere a activitatii este prevazut in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile. In plus, cu titlu informativ, in declaratie se inscrie si natura serviciilor pe care persoana impozabila intentioneaza sa le presteze prin utilizarea regimului special.

4. Declaratia se completeaza si se depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de catre orice persoana impozabila care intentioneaza sa utilizeze unul dintre regimurile speciale, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.

5. Semnarea declaratiei de incepere a activitatii se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.

6. Certificatul utilizat pentru semnarea declaratiei de incepere a activitatii trebuie inregistrat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit art. 8 din Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.154/2014, cu modificarile ulterioare.
7. (1) Persoana impozabila este inregistrata pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale, daca indeplineste urmatoarele conditii cumulative:

a) nu este deja inregistrata pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale intr-un alt stat membru;

b) nu se afla in perioada in care i s-a interzis sa utilizeze unul sau ambele regimuri speciale (perioada de carantina definita la sectiunea a 2-a lit. D).

(2) Persoana impozabila care opteaza pentru utilizarea regimului UE este inregistrata pentru utilizarea acestui regim daca indeplineste conditiile prevazute la alin. (1), daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania si daca si-a stabilit sediul activitatii economice in Romania sau, daca nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, are totusi un sediu fix in Romania.

(3) Se considera ca o persoana impozabila indeplineste conditiile suplimentare prevazute la alin. (2) daca este inregistrata in Registrul contribuabililor, avand TVA inscrisa in vectorul fiscal, cu exceptia urmatoarelor categorii:

a) persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal;

b) persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate direct in scopuri de TVA in Romania conform art. 156 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, prin utilizarea formularului de declaratie 090 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar care se inregistreaza direct”;

c) persoanele impozabile nerezidente care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, care se inregistreaza in scopuri de TVA prin utilizarea formularului 013 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente” si care au declarat, ca stat de rezidenta, un alt stat membru al Uniunii Europene.

8. In situatia in care persoana impozabila nu indeplineste conditiile pentru utilizarea regimului prevazut la pct. 7, aceasta este informata, prin intermediul mesajelor electronice, asupra deciziei de respingere a cererii de incepere a activitatii. Decizia cuprinde motivele de fapt si temeiul de drept, precum si mentiuni privind posibilitatea de contestare potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala.

9. Daca persoana impozabila indeplineste conditiile pentru utilizarea regimului special, acesteia i se comunica, prin intermediul mesajelor electronice, decizia de acceptare/aprobare a cererii de inregistrare pentru utilizarea regimului special si data acestei decizii.

10. Persoanei impozabile nestabilite in Uniunea Europeana care alege Romania ca stat de inregistrare pentru utilizarea regimului non-UE i se atribuie un cod de inregistrare special in scopuri de TVA (utilizand formatul EUxxxyyyyyz) care se comunica acesteia, pe cale electronica.

11. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania si care opteaza sa utilizeze regimul UE, vor utiliza, pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile acestui regim, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in conformitate cu art. 153 din Codul fiscal.

12. Informatiile privind persoanele impozabile pentru care s-a acceptat utilizarea regimului special solicitat sunt inscrise in Evidenta nationala privind persoanele impozabile care utilizeaza regimurile speciale prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, evidenta organizata pentru fiecare regim in parte.

13. Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE se inscrie in vectorul fiscal, la rubrica „Taxa pe valoarea adaugata”, calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE. Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal.

14. Persoana impozabila aplica regimul special incepand cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, corect completate.

15. Prin exceptie, in cazul in care prima prestare de servicii care poate face obiectul aplicarii regimului special este efectuata inainte de prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, regimul special se aplica incepand cu data primei prestari, cu conditia ca persoana impozabila sa notifice organul fiscal cu privire la inceperea activitatilor sale care pot face obiectul regimului special, pana pe data de 10 a lunii urmatoare primei prestari. Notificarea se face prin depunerea, in format electronic, a declaratiei de incepere a activitatii prevazute la pct. 2.

16. Informatiile care permit identificarea persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE sau regimul non-UE, avand Romania ca stat de inregistrare, se transmit de catre organul fiscal celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, conform specificatiilor tehnice transmise de Comisia Europeana si implementate de Directia generala a tehnologiei informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

17. Informatiile furnizate de persoana impozabila la momentul inceperii activitatii sunt transmise, pe cale electronica, de catre organul fiscal celorlalte state membre ale Uniunii Europene, cat mai curand posibil, fara a depasi un termen de 10 zile de la sfarsitul lunii pe parcursul careia au fost primite de la persoana impozabila inregistrata pentru utilizarea regimului special.

18. Mesajul electronic comun este cel prevazut de anexa I la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012.

 

SECTIUNEA a 2-a Modificari ulterioare inceperii activitatii supuse regimului special

 

A. Modificarea datelor de identificare declarate cu ocazia inregistrarii

1. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 153 din Codul fiscal si care utilizeaza regimul special UE notifica organul fiscal cu privire la modificarea datelor declarate initial, prin depunerea declaratiei de mentiuni, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala.

2. Ca urmare a depunerii declaratiei de mentiuni, datele de identificare se modifica in Registrul contribuabililor, se preiau cu ajutorul aplicatiei informatice in Evidenta nationala privind persoanele impozabile care utilizeaza regimurile speciale prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, si se transmit celorlalte state membre, potrivit pct. 16-18 din sectiunea 1.

3. Persoanele impozabile care utilizeaza regimul special non-UE notifica organul fiscal cu privire la modificarea informatiilor declarate initial, prin depunerea, in format electronic, a unei noi declaratii, corect completate, potrivit modelului prevazut in anexa I la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012.

4. Pentru modificarea datelor declarate initial, persoana impozabila notifica organul fiscal pana la data de 10 a lunii urmatoare celei in care a survenit modificarea.

B. Renuntarea la utilizarea regimului, la cererea persoanei impozabile (excluderea voluntara)
1. (1) Persoana impozabila care utilizeaza unul dintre regimurile speciale trebuie sa notifice organului fiscal competent daca opteaza sa renunte la utilizarea regimului special, indiferent daca presteaza in continuare servicii care pot fi eligibile pentru aplicarea regimului special.

(2) Notificarea se face prin transmiterea cererii de excludere voluntara cu cel putin 15 zile inainte de sfarsitul trimestrului calendaristic anterior celui in care persoana impozabila intentioneaza sa renunte la utilizarea regimului.

(3) Cererea se completeaza si se transmite prin intermediul portalului electronic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(4) Incetarea aplicarii regimului devine efectiva incepand cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator.

(5) Obligatiile privind TVA aferente prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune care rezulta dupa data la care incetarea a devenit efectiva sunt indeplinite direct catre autoritatile fiscale ale fiecarui stat membru de consum.
2. (1) In situatia in care persoana impozabila isi muta sediul activitatii economice sau sediul fix intr-un alt stat membru si indeplineste in continuare conditiile pentru aplicarea regimului, trebuie, pentru a continua sa utilizeze regimul, sa declare ca stat de inregistrare nou noul stat membru in care si-a stabilit sediul activitatii economice sau noul stat membru in care are un sediu fix.

(2) Persoana impozabila notifica organului fiscal competent intentia de a schimba statul membru de inregistrare.

(3) Notificarea se realizeaza potrivit pct. 1 alin. (3), cel mai tarziu pana in a zecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc schimbarea sediului.

(4) Persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in regimul special in noul stat membru, potrivit regulilor specifice acelui stat.

(5) Schimbarea statului de inregistrare se aplica incepand cu data la care persoana impozabila inceteaza sa aiba sediul activitatii economice sau un sediu fix in Romania.
3. (1) In situatia in care persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dar dispune de mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana si are ca stat de inregistrare Romania intentioneaza sa isi aleaga un alt stat de inregistrare, poate schimba statul de inregistrare cel mai devreme incepand cu 1 ianuarie al celui de-al treilea an calendaristic urmator celui in care s-a inregistrat in Romania pentru utilizarea regimului special.

(2) Persoana impozabila notifica organului fiscal competent intentia de a schimba statul membru de inregistrare, potrivit pct. 1 alin. (2) si (3), si procedeaza la inregistrarea in regimul special in noul stat membru, potrivit regulilor specifice acelui stat.

4. In situatia in care persoana impozabila considera ca nu mai indeplineste cerintele pentru a utiliza regimul special trebuie sa notifice organului fiscal cu privire la renuntarea de a utiliza regimul special. Incetarea utilizarii regimului devine efectiva incepand cu data de la care persoana nu mai indeplineste cerintele pentru a utiliza respectivul regim special.

5. Persoana impozabila care se gaseste in una dintre situatiile prevazute la pct. 1-4 este scoasa din Evidenta nationala privind persoanele impozabile care utilizeaza regimurile speciale prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, cu data la care incetarea aplicarii regimului devine efectiva. Informatiile privind istoricul inregistrarii in evidenta se arhiveaza electronic.

6. Informatiile privind incetarea voluntara de utilizare a regimului special sau schimbarea statului membru de inregistrare, dupa caz, se transmit fara intarziere celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, utilizand mesajul electronic comun stabilit in anexa II la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012.

C. Excluderea de la aplicarea regimului special, din oficiu, de catre organul fiscal

1. Persoana impozabila care utilizeaza unul dintre regimurile speciale va fi scoasa din evidenta de catre organul fiscal competent, potrivit dispozitiilor art. 1524 alin. (6) si art. 1525 alin. (5) din Codul fiscal, in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) persoana impozabila informeaza organul fiscal ca nu mai presteaza servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune;

b) organul fiscal competent constata ca operatiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au incheiat;

c) persoana impozabila nu mai indeplineste cerintele pentru a i se permite utilizarea regimului special;

d) persoana impozabila incalca in mod repetat regulile regimului special.
2. (1) In sensul pct. 1 lit. b), in situatia in care persoana impozabila nu a prestat, pentru o perioada de 8 trimestre calendaristice consecutive, serviciile pentru care s-a inregistrat pentru utilizarea regimului special, se considera ca persoana impozabila a incetat activitatile impozabile pentru care aplica regimul special.

(2) Incetarea activitatii potrivit alin. (1) nu impiedica persoana impozabila sa utilizeze regimul special daca desfasoara din nou activitati care fac obiectul regimului special.

3. In sensul pct. 1 lit. c), se considera ca persoana impozabila nu mai indeplineste conditiile necesare pentru utilizarea regimului special in situatii cum ar fi:

a) persoanei impozabile care utilizeaza regimul non-UE i se solicita inregistrarea in scopuri de TVA intr-un stat membru;

b) persoana impozabila care utilizeaza regimul UE nu mai are cod de inregistrare in scopuri de TVA valid, potrivit legii.

4. In sensul pct. 1 lit. d), se considera ca persoana impozabila incalca in mod repetat regulile regimului special in sensul art. 1524 alin. (6) lit. d) sau art. 1525 alin. (5) lit. d) din Codul fiscal, in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

a) persoanei impozabile i s-au trimis notificari pentru depunerea declaratiei speciale de TVA in ultimele trei trimestre calendaristice si declaratia speciala de TVA nu a fost depusa, pentru fiecare dintre aceste trimestre calendaristice in termen de 10 zile de la trimiterea fiecarei notificari;

b) persoanei impozabile i s-au trimis notificari pentru efectuarea platii in ultimele trei trimestre calendaristice si aceasta nu a achitat, pentru fiecare dintre aceste trimestre, suma totala a TVA declarata, in termen de 10 zile de la trimiterea fiecarei notificari, cu exceptia cazului in care suma datorata pentru fiecare trimestru este mai mica de 100 euro;

c) daca, in urma unei solicitari din partea statului membru de inregistrare sau a statului membru de consum si, in termen de o luna de la primirea unei notificari ulterioare din partea statului membru de inregistrare, persoana impozabila nu a pus la dispozitie evidentele sale, pe cale electronica.

5. In situatia in care persoana impozabila se afla in una dintre situatiile prevazute la pct. 1 care atrag excluderea de la aplicarea regimului special, organul fiscal transmite acesteia, pe cale electronica, decizia de excludere de la regimul special. Decizia cuprinde motivele de fapt si temeiul de drept, precum si mentiuni privind posibilitatea de contestare potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala.

6. Excluderea devine efectiva incepand cu prima zi a trimestrului calendaristic care urmeaza datei la care decizia de excludere se comunica pe cale electronica persoanei impozabile, data cu care persoana impozabila este scoasa din Evidenta nationala privind persoanele impozabile care utilizeaza regimurile speciale prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare. Informatiile privind istoricul inregistrarii in evidenta se arhiveaza electronic.

7. Informatiile privind excluderea de la aplicarea regimului special se transmit fara intarziere celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, potrivit lit. B pct. 6.

D. Perioada de carantina

1. In functie de motivele renuntarii sau excluderii, persoanei impozabile i se interzice sa foloseasca fie regimul special aplicat, fie ambele regimuri, pentru o anumita perioada de timp, denumita perioada de carantina.

2. Perioada de carantina se instituie numai in urmatoarele situatii:

a) daca persoana impozabila informeaza statul membru de inregistrare ca nu mai presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica, se aplica o perioada de carantina de doua trimestre calendaristice, incepand de la data incetarii. Carantina se aplica numai pentru regimul utilizat de persoana impozabila;

b) daca persoana impozabila renunta la regim din propria initiativa, se aplica o perioada de carantina de doua trimestre calendaristice incepand de la data incetarii. Carantina se aplica numai pentru regimul utilizat de persoana impozabila;

c) daca persoana impozabila incalca in mod repetat normele referitoare la regimul special, se aplica o perioada de carantina de 8 trimestre calendaristice incepand de la data incetarii. Carantina se aplica pentru ambele regimuri.

3. Perioada de carantina nu se aplica in urmatoarele situatii:

a) daca persoana impozabila este exclusa deoarece nu mai indeplineste conditiile necesare pentru utilizarea regimului special respectiv;

b) daca se presupune ca persoana impozabila si-a incetat activitatile din cadrul unui regim special deoarece nu a prestat servicii aferente regimului respectiv timp de 8 trimestre calendaristice consecutive;

c) daca persoana impozabila solicita schimbarea statului de inregistrare pentru utilizarea regimului special.

4. Persoanele impozabile aflate in perioada de carantina nu pot utiliza regimul special in niciun stat membru al Uniunii Europene.

5. In situatia in care persoana impozabila indeplineste conditiile pentru instituirea perioadei de carantina, organul fiscal transmite acesteia un mesaj electronic de informare cu privire la aceasta situatie.

6. Informatiile privind instituirea perioadei de carantina se preiau cu ajutorul sistemului informatic si in Evidenta nationala privind persoanele impozabile care utilizeaza regimurile speciale prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare si se transmit celorlalte state membre.

7. La data incetarii perioadei de carantina, organul fiscal transmite persoanei impozabile un mesaj electronic de informare cu privire la aceasta situatie. Informatiile privind incetarea perioadei de carantina se preiau cu ajutorul sistemului informatic si in Evidenta nationala privind persoanele impozabile care utilizeaza regimurile speciale prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare si se transmit celorlalte state membre.

8. Informatiile privind instituirea/incetarea perioadei de carantina se transmit fara intarziere celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, potrivit lit. B pct. 6.

 

CAPITOLUL III Prevederi privind declararea taxei pe valoarea adaugata aferente serviciilor prestate in cadrul unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prevazute la art. 1524 si art. 1525 din Codul fiscal

SECTIUNEA 1 Completarea si transmiterea declaratiei speciale de TVA

 

1. Persoana impozabila inregistrata pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale depune la organul fiscal competent, pe cale electronica, o declaratie speciala de TVA pentru fiecare trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii in perioada de raportare, in termen de 20 de zile de la incheierea perioadei fiscale, potrivit art. 1524 alin. (7) sau art. 1525 alin. (6) din Codul fiscal.

2. Modelul declaratiei speciale de TVA este prevazut in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012. 3. Semnarea declaratiei speciale de TVA se face utilizand certificatul digital calificat, in conditiile prevazute la cap. II, sectiunea 1, pct. 5 si 6.

4. In declaratia speciala de TVA se declara informatii precum:

a) codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 153 din Codul fiscal in cazul persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE sau codul de inregistrare special in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizeaza regimul non-UE;

b) valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune efectuate in cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila;

c) valoarea totala a taxei datorate in statele membre de consum.

5. Sumele din declaratiile speciale de TVA se inscriu cu valoarea exacta, fara a se rotunji in plus sau in minus la cel mai apropiat numar intreg.

6. Informatiile prevazute la pct. 4 lit. b) se completeaza separat, pentru fiecare stat membru de consum in care este datorata taxa pe valoarea adaugata.

7. In situatia in care, in statul membru de consum a fost modificata cota de TVA aplicabila in cursul trimestrului de raportare, in declaratia speciala de TVA se completeaza separat, pentru acelasi stat de consum, informatiile prevazute la pct. 4 lit. b) pentru fiecare cota de TVA aplicabila in acel trimestru.

8. In cazul in care persoana impozabila care utilizeaza regimul UE detine unul sau mai multe sedii fixe in alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaratia speciala de TVA contine, pe langa informatiile prevazute la pct. 4, valoarea totala a prestarilor de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune care fac obiectul acestui regim special, calculata pentru fiecare stat membru in care persoana detine un sediu, cu precizarea numarului individual de identificare in scopuri de TVA sau a codului de inregistrare fiscala al sediului respectiv si defalcata pe fiecare stat membru de consum.

9. In ipoteza in care persoana impozabila aplica regimul special cu data primei prestari, in conditiile prevazute la cap. II, sectiunea 1, pct. 15, aceasta depune o declaratie separata pentru trimestrul calendaristic in care a avut loc prima prestare.

10. Persoana impozabila exclusa/care a solicitat retragerea din unul dintre regimurile speciale si care, in cursul aceluiasi trimestru calendaristic, este inregistrata in celalalt regim special depune declaratiile speciale de TVA pentru fiecare regim in parte, in raport cu prestarile efectuate si cu perioadele acoperite de regimul respectiv.

11. Persoana impozabila care isi schimba statul membru de inregistrare in cursul unui trimestru calendaristic depune declaratiile speciale de TVA atat la organul fiscal competent din Romania, cat si in noul stat membru de inregistrare, referitoare la prestarile efectuate in perioadele respective in care statele membre au fost stat membru de inregistrare.

12. In cazul in care o persoana impozabila care utilizeaza un regim special nu presteaza servicii in cadrul regimului special in niciun stat membru de consum in cursul unei perioade de declarare, aceasta trebuie sa depuna o declaratie speciala de TVA in care sa indice ca nu au avut loc prestari de servicii in cursul perioadei respective (declaratie speciala de TVA „zero”). In declaratia speciala de TVA „zero” se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA/codul de inregistrare special in scopuri de TVA si perioada la care se refera declaratia, iar la rubrica „Valoarea totala a TVA care trebuie platita” se inscrie „0”.

 

SECTIUNEA a 2-a Gestionarea declaratiilor speciale de TVA

 

1. Dupa completarea si transmiterea de catre persoana impozabila, cu ajutorul aplicatiei informatice, a unei declaratii speciale de TVA, acesteia i se aloca un numar unic de referinta format din codul de tara, codul de inregistrare in scopuri de TVA si perioada de declarare.

2. Numarul unic de referinta este utilizat atat de persoana impozabila in procesul de plata a sumelor declarate sau pentru rectificarea informatiilor declarate in declaratia intocmita eronat, cat si de organul fiscal pentru gestionarea declaratiilor si pentru transmiterea informatiilor catre statele membre de consum.

3. Informatiile continute de declaratia speciala de TVA se transmit de organul fiscal fiecarui stat membru de consum/stat membru in care persoana impozabila detine sedii fixe mentionat in aceasta declaratie, prin intermediul retelei CCN/CSI, utilizand mesajul electronic comun stabilit in anexa III la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012, cat mai curand posibil, fara a depasi un termen de 10 zile de la sfarsitul lunii pe parcursul careia au fost primite de la persoana impozabila.

4. Persoanele impozabile care nu au depus declaratia speciala de TVA in conformitate cu art. 1524 alin. (7) sau cu art. 1525 alin. (6) din Codul fiscal sunt notificate, prin mijloace electronice, cu privire la obligatia de a depune declaratia respectiva. Notificarea se transmite in cea de-a zecea zi de la data la care ar fi trebuit depusa declaratia.

5. Informatiile cu privire la transmiterea unei notificari pentru nedepunerea declaratiei speciale de TVA se transmit si celorlalte state membre prin mijloace electronice.

6. In situatia in care persoana impozabila nu depune declaratia speciala de TVA dupa primirea notificarii, notificarile ulterioare si masurile luate in vederea stabilirii si a colectarii TVA intra in responsabilitatea statului membru de consum in cauza.

7. Declaratia speciala de TVA completata dupa primirea notificarii initiale transmise de statul de inregistrare sau dupa primirea notificarilor ulterioare transmise de statul/statele de consum se depune in statul de inregistrare, daca declaratia se depune in cel mult 3 ani de la data la care declaratia trebuia depusa. In ipoteza in care declaratia se depune dupa aceasta perioada, declaratia este inaintata direct statului/statelor membru/membre de consum pentru care sunt declarate informatiile.

 

SECTIUNEA a 3-a Rectificarea declaratiilor speciale de TVA

 

1. Modificarea informatiilor inscrise eronat intr-o declaratie speciala se face prin completarea si transmiterea unei declaratii rectificative, in termen de 3 ani de la data la care trebuia depusa declaratia initiala.
2.
In declaratia rectificativa se inscrie, in mod obligatoriu, numarul unic de referinta alocat declaratiei initiale, care nu se poate modifica. In declaratia rectificativa se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
3. Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
4. Informatiile modificate prin declaratiile rectificative se transmit de catre organul fiscal, cu ajutorul sistemului informatic, fiecarui stat membru de consum in cauza/stat membru in care persoana detine sedii fixe.